Cele mai citite
 


Alba: Cinci tineri arestaţi în dosarul 'ketamina', bolnavi de hepatita C
marţi, 31 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cinci dintre tinerii din lotul 'ketamina', arestaţi săptămâna trecută alături de alte 24 de persoane, suferă de hepatita C, în condiţiile în care substanţa pe care aceştia au recunoscut că au consumat-o a fost administrată injectabil, în unele cazuri cu prilejul unor petreceri.
Potrivit celor afirmate de avocaţii tinerilor în cauză în timpul pledoariilor susţinute luni la Curtea de Apel Alba Iulia, unde se judecă recursul depus împotriva măsurii arestării preventive, clienţii lor, printre care şi o absolventă de liceu, au nevoie de tratament şi în consecinţă au solicitat cercetarea lor în stare de libertate.
Avocaţii celor mai mulţi dintre inculpaţii din acest caz au declarat că cei pe care-i reprezintă au recunoscut că au consumat droguri, în speţă ketamină, dar că numai ocazional. Avocatul fiicei primarului din Haţeg, arestată în acest dosar, a afirmat, la rândul său, că aceasta a recunoscut că a consumat ketamină, dar numai ocazional.
Tinerii au spus că regretă faptul că au consumat droguri şi au solicitat instanţei să fie lăsaţi în libertate, pentru că ar fi înţeles pericolul la care s-au expus. Majoritatea studenţi, unul chiar la Drept, aceştia au afirmat că vor să-şi continue studiile şi au cerut cercetarea în stare de libertate.
Unul dintre apărători a precizat că tânărul pe care-l reprezintă a consumat ketamină, dar numai până în momentul în care aceasta a fost introdusă pe lista substanţelor interzise, în iunie acest an, ulterior luând chiar legătura cu o clinică din Sibiu pentru a urma un tratament care să-l ajute să se lase de drog, a arătat avocatul.
După cum a susţinut un alt avocat, clienta sa a consumat drogul numai la o petrecere ţinută într-o cabană privată, unde pe o masă se afla o farfurie cu mai multe linii de ketamină.
Unul dintre inculpaţi, un tânăr din Bucureşti venit de două luni în vacanţă la bunici în Haţeg, ar fi consumat drogul din cauza anturajului pe care l-a găsit aici, a susţinut avocatul său.
Un alt apărător a solicitat admiterea recursului clientului său şi cercetarea în libertate motivând, printre altele, că acesta are un contract de credit în derulare iar soţia sa are un salariu prea mic pentru a întreţine singură familia.
De asemenea, unul dintre inculpaţi, medic veterinar, a motivat că nu a fost informat de autorităţile sanitar-veterinare că ketamina a fost introdusă pe lista substanţelor interzise şi că, în consecinţă, nu a ştiut că nu este destinată consumului uman şi că este drog.
Un alt avocat a spus că bărbatul pe care-l reprezintă solicită să fie cercetat în libertate pentru a putea asigura financiar tratamentul mamei sale, suferindă de cancer în fază terminală.
Zeci de rude şi prieteni ai inculpaţilor au fost prezenţi în sala de şedinţă, unii dintre părinţii tinerilor izbucnind în plâns în momentul în care avocaţii au ţinut pledoariile în favoarea copiilor lor.
Procurorul a solicitat la rândul său ca împotriva inculpaţilor să se reţină şi infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat.
Şedinţa în care s-a judecat recursul a durat peste trei ore, perioadă în care au ţinut pledoariile avocaţii şi procurorul şi s-a dat cuvântul şi celor 29 de persoane arestate.
Instanţa a rămas în pronunţare, urmând ca verdictul să fie cunoscut în cursul zilei.
Pe rolul Secţiei Penale a Curţii de Apel Alba Iulia se judecă luni recursul împotriva încheierii Tribunalului Hunedoara prin care a fost admisă propunerea procurorilor DIICOT de arestare preventivă pentru 29 de zile a celor 29 de persoane, dintre care cinci sunt fete, acuzate de trafic şi consum de droguri. Printre cei arestaţi se află fiica primarului din Haţeg, doi medici veterinari, un poliţist comunitar şi un bodyguard din Petroşani.
Un număr de 60 de persoane din judeţele Hunedoara, Olt şi Mehedinţi au fost audiate, la începutul săptămânii trecute, la sediul Biroului Teritorial Hunedoara al DIICOT, fiind învinuite de trafic de droguri de risc şi consum de droguri de risc.
Drogul folosit - ketamina - este un stupefiant care a fost introdus recent pe lista substanţelor interzise. Ketamina este folosită în medicina veterinară şi se eliberează, în mod normal, numai pe reţetă.
În urma percheziţiilor efectuate la domiciliile celor în cauză, anchetatorii au descoperit câteva sute de flacoane de ketamină. Drogul se vindea pe piaţa neagră contra sumei de 10 lei pentru un miligram sau 200 lei pentru un flacon de 25 miligrame. Valoarea drogurilor traficate depăşeşte suma de 130.000 de lei.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, gruparea era structurată pe două paliere, corespunzătoare surselor de aprovizionare cu droguri, aflate în localităţile Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, şi Brastavăţu, judeţul Olt.
Drogurile erau procurate de liderii grupului, Puiu Mircea Ianchi, Claudiu Nicolae Podină, Cristina Niţescu şi Paul Fârdă, pe bază de comandă, de la învinuiţii Ilie Jilcu şi Marian Pacioagă, care, în calitate de medici veterinari, procurau cantităţi importante de droguri, întocmind documente false pentru justificarea consumului de ketamină în cadrul activităţii profesionale desfăşurate, susţin procurorii.
Cauza a fost instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie de la BCCO Hunedoara, cu sprijinul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Hunedoara: Zeci de persoane aduse la DIICOT într-un dosar de consum şi trafic de droguri Cel puţin 80 de persoane au fost aduse joi după-amiază la sediul DIICOT Hunedoara pentru audieri într-un dosar care vizează destructurarea unei grupări infracţionale specializate în traficul de droguri, în cursul zilei fiind efectuate peste 50 de percheziţii la domiciliile învinuiţilor, majoritatea locuind...
DIICOT: Percheziţii în Hunedoara, Cluj, Timişoara şi Bucureşti, pentru prinderea a 100 de traficanţi şi consumatori de droguri Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Hunedoara efectuează joi 46 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Hunedoara, Cluj şi în municipiile Bucureşti şi Timişoara, fiind ridicate 100 de persoane acuzate de consum şi trafic...
55% reducere la testele pentru depistarea infecției cu Hepatita C, în lunile august și septembrie Compania MSD România, alături de laboratoarele Bioclinica, demarează, în cadrul platformei Împreună pentru viață – Sănătate prin cunoaștere, o nouă campanie de testare pentru depistarea virusului hepatitei C (VHC), boală care plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește...
Percheziţii în Hunedoara, Sibiu şi Timiş; medici şi farmacişti, suspectaţi de evaziune fiscală cu medicamente oncologice Procurorii DIICOT, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Alba Iulia şi SCCO Hunedoara, efectuează vineri 16 percheziţii domiciliare în judeţele Hunedoara, Sibiu şi Timiş, fiind căutate 35 de persoane, printre care se află medici şi farmacişti, suspectaţi de evaziune fiscală prin completarea...
Alba: Recursul în dosarul medicilor şi farmaciştilor arestaţi la Hunedoara se va judeca joi la Curtea de Apel Curtea de Apel Alba Iulia va judeca joi recursurile declarate de cei nouă inculpaţi arestaţi, la sfârşitul săptămânii trecute, de Tribunalul Hunedoara, în dosarul reţetelor false prescrise pentru tratamentul bolnavilor de cancer, a informat, marţi, purtătorul de cuvânt al instanţei, Cosmin Muntean.
Hunedoara: Medicii şi farmaciştii anchetaţi în dosarul reţetelor pentru cancer au declarat recurs Cele nouă persoane arestate preventiv în dosarul reţetelor false prescrise pentru tratamentul bolnavilor de cancer au făcut recurs împotriva hotărârii luate de o instanţă a Tribunalului Hunedoara, procesul urmând să se judece, în următoarele zile, la Curtea de Apel Alba Iulia.