Cele mai citite
 


Bugetul pentru tratamentul hemofiliei, redus dramatic în ultimii ani
marţi, 21 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 21 aprilie /Agerpres/ - Ziua Internaţională a Hemofiliei constituie un prilej de a atrage atenţia asupra necesităţilor pacienţilor cu această afecţiune în condiţiile în care bugetul s-a redus în ultimii doi ani iar aceştia nu mai au tratament cu factor 8 sau 9, a declarat marţi Nicolae Oniga, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Hemofilicilor din România.

Ziua Internaţională a Hemofiliei, 17 aprilie, este marcată în România pentru al cincilea an consecutiv.

"In această zi importantă pentru noi dorim să transmitem faptul că orice bolnav hemofil are dreptul la o viaţă normală. Ne dorim să putem fi de folos, pentru că mulţi dintre noi am dovedit deja că este posibil să facem acest lucru. Insă pentru aceasta trebuie să fim luaţi în seamă şi să primim minima atenţie din partea autorităţilor competente" - a afirmat Nicolae Oniga, într-o conferinţă de presă prilejuită de Ziua Internaţională a Hemofiliei.

Oniga a precizat că bugetul alocat pentru tratamentul hemofilicilor a scăzut în 2007 cu 30%, în 2008 cu 25% iar în acest an este posibil să se reducă din nou.

Asociaţiile pacienţilor cu hemofilie sunt nemulţumite şi pentru că anul trecut era un program separat pentru hemofilie şi talasemie iar în acest an cele două boli au fost incluse într-un singur program, Programul pentru boli rare, în condiţiile în care numărul celor afectaţi de hemofilie este cel mai mare.

Prof. dr. Margit Şerban, preşedinta de onoare a Asociaţiei Române de Hemofilie, s-a arătat îngrijorată de lipsa banilor, catalogând situaţia ca fiind "catastrofală". Ea consideră că persoanele cu hemofilie trebuie să-şi unească vocile pentru a putea urmări traducerea în viaţă a motto-ului Federaţiei Mondiale de Hemofilie pentru acest an - "Together we care". Specialista apreciază că numai împreună, prin abordarea pluridisciplinară diagnostic-tratament-recuperare-susţinere psihosocială, pot beneficia toţi de tratament.

Margit Şerban a adăugat că nu cunoaşte criteriile pe baza cărora s-au alocat banii în acest an. "In România, hemofilia a rămas orfană din punctul de vedere al asistenţei medicale. Suntem pe ultimul loc în Europa" - a evidenţiat ea.

Specialista a arătat că, deşi boala nu este vindecabilă, tratamentul cu factor de substituţie 8, 9 şi alţii este important şi îi ajută pe cei afectaţi să ducă o viaţă normală.

Preşedinta de onoare a asociaţiei a admis că este un an de criză, dar apreciază că reducerile bugetare i-au afectat mai mult pe hemofilici. "Vom ajunge la un tratament de 0,3 per pacient cu factor 8, în timp ce Bulgaria are peste 1,3, Cehia - 3,4, Slovacia - peste 4, Ungaria - peste 6", a precizat prof. dr. Margit Şerban, adăugând că au fost făcute demersuri în acest sens la Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Nicolae Oniga şi-a exprimat speranţa ca Ministerul Sănătăţii să revină asupra "unei decizii greşite" şi să acorde mai mulţi bani tratamentului hemofilicilor, chiar dacă este criză. El a menţionat că tratamentul tuturor celor 1.800 de pacienţi cu hemofilie ar costa între 4 şi 5 milioane euro.

Dr. Luminiţa Rusen, de la Institutul Naţional de Hematologie, a subliniat că lipsa tratamentului poate duce şi la deces în cazul unor hemoragii repetate. Tratamentul se poate face şi la medicul de familie dacă bolnavul are flaconul cu factorul 8 acasă. "Am încercat să-i învăţăm pe adolescenţi şi adulţi să-şi facă singuri injecţiile dacă au vene bune", a spus dr. Rusen.

Ea a adăugat că este foarte important ca atunci când bolnavii se lovesc să ajungă să-şi facă tratamentul. In timp, dacă nu-şi administrează tratamentul pot ajunge la anchiloze şi semianchiloze iar costul unei proteze este foarte ridicat.

Hemofilia este o boală genetică, mamele fiind cele care o transmit. In cazul unei fete, există 50% şanse ca să fie hemofilică, însă băieţii moştenesc boala, a explicat dr. Rusen.

Cătălin Radu, directorul general adjunct Bayer Schering Pharma Romania, a spus că se derulează o campanie - Teddy Bear Hospital -, împreună cu Societatea Studenţilor la Medicină din Bucureşti, care se adresează copiilor între trei şi şase ani şi care îşi propune să îi ajute pe aceştia să îşi învingă frica în ceea ce priveşte doctorul şi vizita la spital.

Campania are la bază ideea unei experienţe empatice, copiii fiind puşi faţă în faţă cu viitorii medici, care-i abordează de această dată pe micuţi în calitatea de părinţi "ai jucăriilor lor". Astfel, copiii devin părinţii jucăriilor preferate, în timp ce studenţii la medicină joacă rolul doctorilor care-i învaţă pe copii să îngrijească jucăriile conform recomandărilor medicale.

In cadrul acestui parteneriat cu Bayer, un spital "Teddy Bear" pentru copiii cu hemofilie va fi amenajat anul acesta în mai multe localităţi din ţară, printre care Cluj, Târgu Mureş, Oradea, Craiova, Vaslui. In România trăiesc peste 1.800 de persoane cu hemofilie, din care 396 sunt sub 21 de ani.

Pentru un copil bolnav de hemofilie joaca şi mişcarea ajung să fie o provocare în lipsa tratamentului, pentru că sistemul său articular şi cel muscular sunt afectate în timpul hemoragiilor repetate.

Sângele hemofilicilor nu are capacitatea de a se coagula la fel ca în cazul oamenilor sănătoşi şi, drept urmare, se depozitează la articulaţii şi musculatură, pe care le afectează în mod dramatic. In lipsa unui tratament adecvat, din cauza degradării articulaţiilor, copiii care suferă de hemofilie pot ajunge la maturitate în situaţia de a nu se mai putea mişca deloc. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CNAS: Vor fi introduse noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au în vedere dezvoltarea Programului de oncologie şi introducerea unor sub-programe noi, care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer, atât copii cât şi adulţi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pavel...
Gănescu (APTM): Atragem atenţia autorităţilor că este nevoie de un centru naţional pentru pacienţii bolnavi de talasemie Asociaţia Persoanelor cu Talasemie Majoră (APTM) atrage atenţia asupra faptului că în România nu există un centru naţional pentru pacienţii cu această afecţiune, iar numărul celor care suferă de talasemie majoră este de 200, a declarat joi preşedintele asociaţiei Radu Gănescu.
Firea: România are cea mai scăzută cantitate de factor de coagulare din UE pentru bolnavii de hemofilie România este statul membru al Uniunii Europene cu cea mai scăzută cantitate de factor de coagulare pe cap de locuitor, bugetul alocat în 2014 fiind de 40,1 milioane lei, fonduri destinate nu doar pentru tratamentul hemofiliei, ci şi al talasemiei, în condiţiile unui minim necesar de 176 milioane lei...
Mureş: Banii pentru tratamentul bolnavilor cu scleroză laterală amiotrofică s-au epuizat Fondurile Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Mureş pentru Programul Naţional de Diagnostic şi Tratament al Bolnavilor cu Boli Rare pentru bolnavii cu scleroză laterală amiotrofică s-au epuizat, iar conducerea instituţiei speră ca CNAS să suplimenteze cât de repede bugetul.
Dr. Margit Şerban: România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte calitatea tratamentului în hemofilie România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte calitatea tratamentului în cazul hemofiliei, ţara noastră primind 0,6 unităţi internaţionale de factor de coagulare per capita, în comparaţie cu Bulgaria, care are aproape de patru ori mai mult, sau Ungaria, care primeşte de 10 ori mai mult, a declarat...
Cristian Buşoi: Fondurile alocate în 2013 au făcut posibilă rezolvarea unor probleme importante Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a avut în 2013 cel mai mare buget din istorie, respectiv 23,123 miliarde lei, care a ajutat la rezolvarea unor probleme din sistem, însă finanţarea rămâne insuficientă, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele CNAS, Cristian Buşoi.