Cele mai citite
 


Italia deţine recordul de operaţii cezariene din Europa
marţi, 31 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Roma, 31 aug /Agerpres/ - În Italia se fac prea multe operaţii cezariene. Medicii se tem de eventuale cereri de despăgubire, consideră că spitalele lor sunt organizate prost sau nu se simt suficient de competenţi pentru a înfrunta naşterea naturală, informează La Repubblica în ediţia de marţi.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ prevede ca cezarienele să nu depăşească 15% din totalul naşterilor - o limită ce este pe punctul să crească cu 10 procente -, dar în Italia ele depăşesc 38%. Aceasta în medie, deoarece în sud situaţia stă şi mai prost. În Campania, cezarienele se cifrează la 60%, iar în Sicilia la 52%.

Alarma a fost dată luni de ministrul sănătăţii, Ferruccio Fazio, la Messina, în contextul cazului celor doi medici puşi în faţa unei femei în condiţii critice. ''Proliferarea acestor intervenţii se poate datora şi unor forme de lipsă de transparenţă'', a spus el.

Chirurgia atrage după sine unele riscuri, mai ales dacă este practicată asupra femeilor care nu au nevoie de ea. ''Sistemul nostru de asistenţă la naştere are nevoie de întreţinere. Avem structuri inadecvate'', a explicat Giorgio Vittori, preşedintele Societăţii Italiene de Ginecologie şi Obstetrică /SIGO/, care a realizat recent un sondaj tocmai privind operaţiile cezariene. Medicii şi-au spus opinia: se tem de eventuale procese civile.

''Numai o treime din cezariene se datorează unor cauze clinice'', spune Vittori. Celelalte sunt dictate de temeri ale profesioniştilor. Dar nu numai. Nu se poate nega faptul că în multe cazuri cezariana este recomandată femeii din motive economice, aşa cum este de părere şi Fazio. Business-ul este bănos, în plus să programezi este mai comod pentru ginecolog şi structura unde munceşte acesta. Nu este nevoit să se deplaseze în sala de naşteri noaptea, iar weekendul este liber. Bani şi mai puţin stres, un amestec care în unele locuri din sud generează un rezultat exploziv, aproape unic în Europa.

''La noi sunt clinici private care fac 90% cezariene'', explică Giuseppe Ettore, directorul secţiei de pediatrie a Spitalului Garibaldi din Catania şi responsabil regional al Asociaţiei de obstetrică ginecologie care colaborează cu asesoratul sănătăţii din Sicilia la proiectul ce şi-a propus aducerea datelor în procente acceptabile. ''În Italia, 44% dintre secţiile de naşteri realizează sub 500 naşteri naturale pe an. Cu alte cuvinte puţine pentru ca structura să fie sigură. Este logic că se tinde să se facă mai multe cezariene, pentru a sta mai liniştiţi în spitale unde lipsesc resursele, chiar de personal. Se numeşte medicină defensivă. Nu trebuie uitat că un ginecolog obstetrician din patru este anchetat în Italia pentru responsabilitate profesională'', explică Ettore.

Are loc astfel un cerc vicios, în care adesea chiar femeile sunt cele care le cer ginecologilor să recurgă la bisturiu. Potrivit cercetării SIGO, 27% dintre cezariene sunt rodul unei alegeri precise a viitoarelor mame, dar este dificil de spus dacă asupra deciziei lor a avut efect recomandarea interesată a unui medic.

Un rol îl joacă şi certitudinea că în sala de operaţie se află propriul ginecolog de încredere, care a urmărit întreaga sarcină, eventual din cabinetul privat. ''Legea este clară - explică Ettore. Femeia poate fi urmărită într-o structură publică de ginecologul său numai dacă acesta este angajat şi lucrează în cadrul secţiei. Dacă nu este angajatul spitalului respectiv nu poate acorda decât sprijin psihologic''.

Responsabilitatea lucrurilor care se întâmplă în sala de naşteri revine medicului de gardă. ''El este cel care trebuie să ia toate deciziile. Din păcate, în anumite structuri există o confuzie a rolurilor. În parte este dictată de faptul că pentru a remedia carenţele de personal s-au angajat persoane cu contracte de tip co.co.co /colaborare coordonată şi continuă/.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)
***
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Naşterea prin cezariană, preferată de mame Naşterea prin cezariană este preferată de mame, în detrimentul naşterii naturale, relevă un comunicat remis AGERPRES, miercuri, după Congresul Naţional de Obstetrică Ginecologie.
Medicii italieni consideră că femeile nu mai sunt pregătite să nască normal Roma, 12 sep /Agerpres / - Peste 1.400 dintre copiii născuţi în ultimul an au murit la naştere, iar ginecologii sunt doctorii cu cele mai multe procese penale din categoria medicilor, informează Societatea Italiană de Ginecologie şi Obstetrică citată, duminică, de cotidianul Corriere della Sera.
Ginecologii italieni trăiesc cu coşmarul denunţului Niciodată ca astăzi meseria de ginecolog nu a fost mai dificilă în Italia. Şase mari ginecologi italieni au trimis o scrisoare mass-media vineri, 24 septembrie, pentru a exprima descurajarea ginecologiei italiene confruntată cu sarcinile de înalt risc, informează Corriere della Sera de joi.
(Corespondenţă) Italia: În ciuda reclamaţiilor, numărul deceselor infantile a scăzut Săptămânal, presa italiană semnalează cazuri de deces a copiilor la naştere din diferite motive, dar până la finalizarea anchetelor, familiile denunţă medicii. Ginecologii se simt persecutaţi. Ministerul sănătăţii italian vine în ajutorul acestora, publicând vineri o statistică asipra cazurilor de morţi...
Achimaş-Cadariu: Este nevoie de 597 de incubatoare; ministerul a alocat 7,3 milioane euro Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat marţi că în România s-au făcut paşi importanţi în dezvoltarea programelor de asistenţă medicală pentru nou-născuţi, a screening-ului prenatal, precum şi a diferitelor tipuri de servicii medicale necesare mamei şi copilului.
Primul spital privat de obstetrică-ginecologie, inaugurat în Capitală Sursa: Agerpres Bucureşti - Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie "Regina Maria", primul de acest gen din sectorul privat, a fost inaugurat miercuri. Unitatea dispune de o suprafaţă de aproximativ 2.000 mp, necesitând o investiţie de peste 5,5 milioane euro.