Cele mai citite
 


Numărul copiilor supraponderali sau obezi, în creştere în Harghita
miercuri, 1 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Probleme cu greutatea
 

Numărul copiilor supraponderali sau obezi este în creştere în Harghita, principalii factori care duc la acest fenomen fiind de natură genetică, socială, de mediu sau comportamentală.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Bokor Marton, a prezentat, marţi, un material, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, în care a vorbit despre situaţia existentă la nivelul judeţului.
Datele statistice ale ultimilor trei ani arată că, în judeţul Harghita, numărul copiilor supraponderali a crescut, în anul 2009, cu 1,94% faţă de anul 2007, iar numărul copiilor obezi a crescut cu 2,81%. De asemenea, numărul copiilor cu obezitate de origine neendocrină a crescut cu 16% în anul 2009 faţă de anul 2007.
Dr. Bokor Marton a explicat că la baza acestor probleme stau factori genetici, comportamentali, de mediu, sociali şi personali, dar şi tratamente medicamentoase.
''Specialiştii spun despre obezitate că este o boală genetică, întrucât 75% din procentul de obezitate este dat de exprimarea genelor. Un rol important îl joacă şi obiceiurile alimentare şi mediul socio-cultural din care fac parte copiii - promovarea unor porţii copioase ca semn de bunăstare, un număr crescut de mese pe zi, consumul de băuturi îndulcite artificial şi de alimente de tip fast-food, asocierile nefericite între glucide şi lipide, dar şi stilul sedentar de viaţă al copiilor moderni - toate contribuie la dezvoltarea obezităţii la vârste din ce în ce mai fragede'', a spus directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Harghita.
Un alt factor extrem de important în dezvoltarea acestei boli este lipsa activităţii fizice şi faptul că micuţii petrec multe ore în faţa televizorului, timp în care ''ronţăie'' permanent câte ceva.
Dr. Bokor a subliniat că dacă obezitatea ar fi doar o stare nepericuloasă sau o problemă estetică a omului care trăieşte într-o societate dezvoltată nu ar fi ceva alarmant, dar, dacă se instalează, această boală va persista pe tot parcursul vieţii.
''Copiii supraponderali sau obezi sunt predispuşi la obezitate în adolescenţă şi în viaţa adultă (...) Foarte puţini oameni care suferă de obezitate au putut să revină la greutatea normală şi cei care au reuşit acest lucru au ieşit din obezitate cu alte boli'', a spus directorul adjunct al DSP Harghita.
El a ţinut să remarce rolul important pe care-l are medicina şcolară în prevenirea, dar şi în depistarea obezităţii, şi a precizat că, din păcate, dispensarele de medicină şcolară funcţionează doar în oraşe.
Datele statistice prezentate de dr. Bokor şi publicate de Institutul Parhon din Bucureşti arată că în România există 4.000.000 de obezi, în rândul adulţilor, iar ţara noastră a urcat pe locul trei al supraponderalilor din Europa.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Harghita: Două şcoli implicate într-un proiect care promovează alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică Două şcoli din judeţul Harghita au fost declarate câştigătoare în cadrul unui proiect care promovează alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică în rândul copiilor şi adolescenţilor din România.
Tratamentul dietetic al obezitatii infantile Desi exista mai multe tratamente pentru combaterea obezitatii infantile, cel dietetic ramane mijlocul terapeutic de baza in conditiile actualului nivel de cunoastere a obezitate. Obiectivele acestui tratament constau in modificarea permanenta a obiceiurilor alimentare ale copilului obez...
Prof. univ. Nicolae Hâncu: Pentru prima dată în istoria omenirii sunt 1,3 miliarde de supraponderali Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care evidenţiază că la nivel mondial există o "epidemie de obezitate", o boală cronică, deşi nu este recunoscută, în prezent, ca atare, chiar...
Impactul schimbării stilului de viaţă al familiei, în prevenirea obezităţii infantile 'Impactul schimbării stilului de viaţă al familiei, în prevenirea obezităţii infantile' a constituit tema dezbaterii organizate de Mişcarea naţională 'Şi eu trăiesc sănătos!' - SETS, pentru a preveni obezitatea infantilă şi promovarea stilului de viaţă sănătos în rândul familiilor, se arată într-un comunicat...
OMS: Dereglementarea pieţei alimentează epidemia de obezitate din lume Guvernele ar putea încetini sau chiar inversa fenomenul de extindere a epidemiei de obezitate care se manifestă în lume dacă ar introduce reglementări suplimentare pe piaţa mondială pentru produsele de tip fast-food, precum hamburgerii, chipsurile sau băuturile carbogazoase, susţine un studiu publicat...
Obezitatea afectează viaţa sexuală! Află cum se poate trata! Impotenţa, numită şi disfuncţie erectilă, reprezintă imposibilitatea de a ajunge la şi a menţine o erecţie satisfăcătoare pentru contactul sexual. Studiile arată că aceasta afecţiune apare adesea ca urmare a obezităţii, care are un efect considerabil asupra performanţei sexuale a bărbaţilor...