Cele mai citite
 


Braşov: Campanie de informare - Tu ştii câţi paraziţi ameninţă copilul tău
miercuri, 1 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Agenţia Metropolitană Braşov, împreună cu Facultatea de Medicină a Universităţii Transilvania, Direcţia Sanitar-Veterinară şi Asociaţia Educatoarelor din România au lansat, marţi, proiectul 'Tu ştii câţi paraziţi ameninţă Copilul tău', în scopul prevenirii îmbolnăvirii copiilor din cauza unor paraziţi existenţi la câini, pisici sau lei.
Paraziţii se găsesc atât în parcuri cât şi în locurile de joacă special amenajate pentru copii din parcuri, cartiere sau din jurul grădinilor zoologice, iar dr. Codruţa Nemet a precizat că paraziţii sunt foarte periculoşi pentru om şi au tendinţa ca din intestin să penetreze spre alte organe cum ar fi plămânii, ficatul, muşchii, ochii, creierul.
'Este greu de diagnosticat pentru că paraziţii care infectează omul nu au o simptomatologie specifică, ci împrumută simptomatologia ţesutului sau a organului pe care îl parazitează. Diagnosticul este o problemă dificilă, iar medicamentele sunt foarte scumpe şi trebuie făcute o serie de tratamente asociate', a spus Nemet.
Rolul Direcţiei Sanitar-Vetrinare este de analiza eşantioane de probe prelevate atât din ecosisteme urbane, rurale sau agro-ecosisteme astfel încât, în urma unor metodologii de laborator, să se poată genera un set de analize prin care se poate stabili prezenţa paraziţilor în zonele frecventate în primul rând de copii, a precizat directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare, dr. Dorin Enache.
'Vrem să cunoaştem foarte bine aceste detalii pentru a genera o serie de date, reglementări la nivel local şi chiar naţional faţă de prelevarea probelor, modul în care se face igienizarea în zonele publice, responsabilităţile pentru igienizarea spaţiilor publice, responsabilităţile celor care deţin animale de companie şi de ce nu, realizarea unor ghiduri practice', a spus dr. Dorin Enache.
La rândul ei, preşedinta Asociaţiei Naţionale a Educatoarelor din România, Simona Moaşa a declarat că în plan local vor fi o serie de întâlniri cu educatoarele din Braşov, iar în luna octombrie se va organiza, la Braşov, o întâlnire cu reprezentantele asociaţiei din ţară, în care vor fi prezentate pe larg toate informaţiile referitoare la această campanie.
'Noi ne vom intensifica eforturile şi le vom adapta la nivelul de înţelegere al copiilor astfel încât să reuşim să transformăm acele deprinderi de igienă într-o rutină, în scopul prevenirii unor astfel de infectări cu paraziţii animalelor în rândul copiilor', a subliniat Simona Moaşa.
Campania lansată marţi de Agenţia Metropolitană Braşov face parte din strategia agenţiei privind creşterea calităţii vieţii cetăţenilor, a precizat preşedintele Agenţiei Metropolitane Braşov, Dragoş David. 'Va fi demarată o amplă campanie de informare şi conştientizare a copiilor şi părinţilor din toate cele 14 localităţi care compun zona metropolitană Braşov. De asemenea, în locurile monitorizate vor fi făcute deparatizări, vor fi afişe de informare, atenţionări ale posesorilor de animale de companie că nu au voie să pătrundă în zonele de joacă pentru copii cu aceste animale, iar locurile de joacă, în special gropile de nisip vor fi acoperite în timpul nopţii', a explicat David.
Anul viitor, Agenţia Metropolitană Braşov va începe o campanie de informare la nivelul zonei metropolitane pentru educarea cetăţenilor în vederea strângerii selective a deşeurilor, iar, pentru copiii cu vârsta între 10-18 ani, o campanie despre schimbările climatice şi impactul dezvoltării durabile la nivelul zonei metropolitane Braşov.
Potrivit unei statistici prezentată la lansarea campaniei, în zona metropolitană Braşov incidenţa cazurilor de infectări cu paraziţi proveniţi de la animale, în special câini şi pisici este crescută. Astfel, anul trecut, în municipiul Braşov au fost 2.082 de cazuri de infectări, alte 577 la Codlea, 384 la Săcele şi 315 la Râşnov, cele mai puţine - 25, înregistrându-se în oraşul Predeal.
Şi în mediul rural s-au înregistrat 290 de cazuri la Vulcan, 278 la Crizbav şi Hălchiu, 106 la Ghimbav şi Vulcan, 34 la Bod.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Braşov: Campanie de informare privind hepatita Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAHR) a început, luni, la Braşov, cea de a doua ediţie a campaniei intitulate 'Ziua femeii cu hepatită', cu sprijinul Primăriei din localitate.
Braşov: Campanie de informare, educare şi conştientizare cu privire la cancerul de col uterin Asociaţia "Îngrijire Acasă" împreună cu Asociaţia Filantropică Medicală "Christiana" şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov organizează, în perioada 19 ianuarie-20 martie, campania de informare, educare şi conştientizare cu privire la cancerul de col uterin, cu mottoul "Cu ajutorul tău, aproape...
Braşov: Campanie de informare, educare şi conştientizare cu privire la cancerul de col uterin Asociaţia "Îngrijire Acasă" împreună cu Asociaţia Filantropică Medicală "Christiana" şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov organizează, în perioada 19 ianuarie-20 martie, campania de informare, educare şi conştientizare cu privire la cancerul de col uterin, cu mottoul "Cu ajutorul tău, aproape...
Braşov: Campanie de luptă împotriva HIV/SIDA Direcţia de Sănătate Publică Braşov împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean desfăşoară în luna decembrie, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva HIV/SIDA, o campanie de informare, educare, comunicare destinată elevilor, tinerilor şi populaţiei în general având ca slogan "Pornind de la zero: zero...
Covasna: Campanie de informare despre bolile transmise de câinii şi pisicile fără stăpâni O campanie civică de informare a cetăţenilor cu privire la bolile transmise de câinii şi pisicile fără stăpâni a fost demarată în municipiul Sfântu Gheorghe, cu scopul de a conştientiza localnicii cu privire la pericolul pe care îl reprezintă pentru sănătatea lor.
Campanie de informare şi educare privind psoriazisul; 400.000 de români suferă de această afecţiune O nouă campanie de informare şi educare medicală a populaţiei cu privire la psoriazis a fost lansată marţi, cu prilejul Zilei Mondiale a Psoriazisului, de Societatea Română de Dermatologie (SRD) în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA).