Cele mai citite
 


Cluj: Dr.Horia Sima: Ambulanţa este ''o unitate cu foc continuu''
miercuri, 1 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ambulanţa Cluj este ''o unitate cu foc continuu'', cu 200 de solicitări în 24 de ore, pe întreg judeţul, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, managerul general al Ambulanţei Cluj, dr. Horia Sima.
Din cele 200 de solicitări zilnice, în jur de 30-40 sunt urgenţe majore, în care viaţa este în pericol, adică fie cazuri de dureri precardiace, fie stop cardio-respirator instalat brusc, fie accidente vasculare cerebrale. Relaţia cu Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul Judeţean este foarte bună, la fel cea cu spitalele, spune Horia Sima.
Un număr de 27 de medici asigură serviciile de urgenţă. În staţiile subordonate din Dej, Gherla, Huedin, Turda şi Câmpia Turzii serviciile sunt asigurate de unul sau doi medici. Ambulanţa Cluj are, în total, 300 de cadre medicale plus 80 în serviciul TESA.
''La Ambulanţă nicio zi nu seamănă cu cealaltă. Putem avea o zi cu mai puţine apeluri sau o zi cu şase sau opt accidente rutiere sau de altă natură, în care vieţile unor oameni trebuie salvate'', afirmă directorul Ambulanţei Cluj.
Din punct de vedere al solicitărilor, judeţul Cluj este în aceeaşi grupă cu Timişoara şi Constanţa. ''Judeţul Cluj nu are 600.000-700.000 de locuitori, cum se spune. La această cifră trebuie adăugaţi sezonierii şi studenţii care vin la universităţi. Chiar dacă nu sunt pacienţi cronici, sunt frecvente cazurile în care intervenim pentru urgenţele lor'', spune directorul Ambulanţei.
El arată, totodată, că dacă în urmă cu doi ani era vorba de carenţe în dotare, la ora actuală peste 95% din parcul auto este nou, la fel şi aparatura medicală.
''Greutăţile vor apare în momentul în care vom rămâne în deficit de personal, pentru că şi medici de la Salvare se gândesc să profeseze în străinătate, unde câştigă într-o lună cât într-un an, în ţară. Serviciul de Ambulanţă este o unitate bugetară. Prin urmare salariile sunt aşa cum sunt, iar medicii nu pot fi opriţi să plece. Marea Britanie şi Franţa fac mereu propuneri agresive şi tentante de locuri de muncă în sistemul sanitar. Dacă mâine pleacă un medic, el poate fi înlocuit în mai bine de o lună. Cei ce pleacă sunt rutinaţi, cu experienţă. Sunt luaţi de străini cu două mâini din România. Munca la serviciul Ambulanţă este grea, este frustrantă, pleci la o urgenţă anunţată & #351;i nu ştii unde ajungi. De pildă, sâmbătă, a fost o solicitare pentru o persoană accidentată abdominal, cu un flex, aşadar o urgenţă de grad zero. În drum spre cel accidentat, maşina Salvării a fost lovită de un autoturism care circula neregulamentar. În această situaţie, pentru urgenţă s-a trimis un echipaj SMURD. Culmea culmilor a fost că apelul privind persoana accidentată a fost fals!'', a relatat dr. Horia Sima.
Finanţarea serviciului de Ambulanţă este mulţumitoare, afirmă managerul unităţii, adăugând, însă, că ''salariile personalului nu reflectă efortul, munca depusă şi stresul''.
''Echipajele cu paramedici din provincie ne ajută mult. Serviciile private de Salvare nu ne concurează. 'Prompt Urg' şi alte servicii private, care au contracte cu Casa de Ajutor de Sănătate, merg pe acelaşi sistem de apelare - 112. Primesc cazurile de la noi, conform programului de dispecerizare. Nu merg însă la urgenţe majore, ci la aşa numitele cazuri de 'grad doi', adică la bolnavi cu febră, dureri abdominale, la copii cu laringite, etc. Serviciile private funcţionează pe linia urgenţelor secundare'', a explicat Horia Sima.
Aproximativ 300 de pacienţi clujeni apelează, lunar, la serviciul privat de Ambulanţă ''Prompt Urg'' din Cluj-Napoca, care dispune, în prezent, de opt ambulanţe, afirmă, pentru AGERPRES, managerul medical al ''Prompt Urg'', medicul primar Carmen Diaconescu.
''Ambulanţa şi echipajele SMURD sunt orientate spre urgenţele majore, de obicei colective, în timp ce urgenţele individuale sunt lăsate, într-o oarecare măsură, descoperite. Pe de altă parte, medicii de familie, care ar trebui să-şi viziteze la domiciliu pacienţii de pe listă, atunci când au probleme acute, nu ajung să-i vadă, din nenumărate motive. Am avut în vedere şi acest sector descoperit de servicii, când am organizat ''Prompt Urg'', a explicat dr. Carmen Diaconescu.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
În 2015, serviciile de ambulanţă judeţene şi SABIF au intervenit la 2.972.305 de solicitări Serviciile de ambulanţă judeţene şi Bucureşti-Ilfov au primit prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, în 2015, un număr de 3.741.439 de apeluri şi au intervenit la 2.972.305 de solicitări pentru cazuri de urgenţă, consultaţii la domiciliu şi transferuri, potrivit bilanţului Departamentului...
Dr. Dorel Săndesc: Spitalul Judeţean de la Timişoara, principalul furnizor de organe prelevate din ţară (interviu) Timişoara, 3 mar /Agerpres/ - Prof. univ. dr. Dorel Săndesc, şeful Clinicii de Anestezie, Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe Timişoara, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care spune că numărul record de prelevări de organe care se efectuează în acest...
Galaţi: Serviciul de Ambulanţă a înregistrat cu 50% mai multe solicitări decât de obicei, în ultimele 24 de ore Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Galaţi a înregistrat, în ultimele 24 de ore, cu 50% mai multe solicitări decât de obicei, intervenind în peste o sută de cazuri, a declarat luni presei, directorul instituţiei, Mihai Polinschi.
Peste 3.600 de solicitări la ambulanţă în regiunea Bucureşti-Ilfov între 31 decembrie şi 3 ianuarie Peste 3.600 de persoane au apelat la serviciul de ambulanţă în perioada 31 decembrie - 3 ianuarie, peste 2.000 de cazuri fiind urgenţe de cod roşu şi cod galben, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu.
Cluj: Patologiile cardiacă şi traumatică predomină la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, 13 ian /Agerpres/ - Patologia cardiacă predomină în cazurile zilnice care sunt aduse la Unitatea de Primiri Urgenţe din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj, a declarat, joi, pentru AGERPRES, medicul coordonator al UPU, dr. Dorin Mureşan.
Cluj: Ambulanţă ultramodernă la SMURD pentru nou-născuţii aflaţi în stare critică Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj a intrat, vineri, în posesia unei ambulanţe de terapie intensivă ultradotată, care va ajuta echipajele Serviciului Medical de Resuscitare şi Descarcerare (SMURD) şi pe cel judeţean de Ambulanţă să intervină pentru a asigura supravieţuirea nou-născuţilor...