Cele mai citite
 


(Corespondenţă) Spitalele bulgăreşti sunt în comă (revista presei)
miercuri, 1 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sofia, 1 sep - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Sistemul sanitar din Bulgaria este în comă, titrează miercuri ziarul sofiot Trud. Spitalele sunt îngropate în datorii şi efectuează doar intervenţiile chirurgicale de urgenţă, iar în unele sunt limitate chiar şi spitalizările de urgenţă, susţine Asociaţia Medicilor din Bulgaria. Reprezentanţii asociaţiei l-au informat marţi pe premierul Boiko Borisov că angajaţii spitalului din oraşul Dulovo (nord-est) nu şi-au primit salariile de patru luni, spitalul din Devnia (nord-est) este în pragul falimentului, iar cele din Stara Zagora, Plovdiv şi Provadia tratează doar urgenţele, internarea celorlalţi pacienţi fiind amânată pentru vremuri mai bune. Nu sunt bani nici pentru mâncarea pacienţilor, nici pentru sp 9;larea lenjeriei.
În spitalul universitar din oraşul Stara Zagora (sud) salariile medicilor sunt reduse cu 50%, în cel din Sliven (centru) sunt bani doar pentru salarii, nu sunt fonduri nici pentru medicamente, nici pentru alte cheltuieli. Medicii din spitalul din Ruse (nord-est) pleacă în masă, spitalul are datorii de 1,5 milioane de euro, iar subvenţia pe care o primeşte din partea statului este redusă cu 50%. Medicii din Plovdiv (sud) primesc abia 80% din salarii, cu o întârziere de două luni.

Premierul bulgar Boiko Borisov a promis marţi că banii care vor fi acordaţi sistemului sanitar din Bulgaria nu vor fi mai puţini decât anul trecut. Promisiunea a fost făcută de Borisov după o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor medicilor şi pacienţilor, precum şi ai sindicatelor din sănătate. Borisov a spus că va crea un grup de lucru care să stabilească sumele necesare spitalelor pentru ca acestea să-şi continue activitatea, dar a precizat că, în orice caz, fondurile alocate sănătăţii în acest an se vor situa cel puţin la nivelul din anul trecut. Întâlnirea de marţi a avut loc la iniţiativa guvernului, după ce în urma cu câteva zile medicii au avertizat că vor declanşa o grevă generală la toamnă.

La întâlnirea a asistat şi vicepremierul şi ministrul finanţelor Simeon Diankov, care a afirmat că banii pentru sănătate nu sunt de ajuns din cauza creşterii salariale din ultimii doi ani. Diankov susţine că în anul 2009 salariile din sănătate au crescut cu 25%, iar în anul acesta cu 21%. Sindicaliştii au declarat în replică că datele statistice pe care le deţin ei nu arată nicio asemenea creştere.

Premierul a păcălit din nou spitalele cu promisiuni că vor fi mai mulţi bani, comentează Sega. De la începutul anului, spitalele primesc mai puţini bani decât în anul trecut, dar asta nu l-a împiedicat pe Boiko Borisov să promită că fondurile pentru sănătate în acest an nu vor fi mai puţine decât anul trecut. Evgeni Duşkov de la sindicatul Podkrepa a declarat că dacă anul trecut spitalele primeau lunar peste 45 milioane de euro, anul acesta această sumă este de 35 milioane de euro.

Cotidianul Standart, care este foarte apropiat partidului GERB, aflat la putere, scrie însă că 800 de medici bulgari primesc salarii mai mari decât miniştrii: peste 1500 euro. Standart mai scrie că, în urma promisiunii primite de la premier, medicii au renunţat la grevă.

Ziarul 24 Ceasa informează că premierul Borisov i-a ordonat ministrului finanţelor Simeon Diankov să asigure încă 100 milioane de euro care să acopere deficitele din sistemul sanitar până la sfârşitul anului. Ministrul sănătăţii, Anna Maria Borisova, a spus la rândul său că ministerul urmează să facă un audit al spitalelor şi cele care oferă servicii de calitate ar putea să primească mai mulţi bani.

Monitor o citează pe preşedinta parlamentului, Ţeţka Ţaceva, care afirmă că nota care va fi acordată guvernării partidului GERB va depinde în cea mai mare măsură de reformele în sistemul sanitar. În opinia dnei Ţaceva, în ultimii 20 de ani nu a avut loc nicio reformă adevărată în acest sector. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sindicaliştii din Sănătate ameninţă cu greva generală dacă situaţia sectorului sanitar nu va fi reglementată Federaţia SANITAS din România va organiza, în perioada 9 -13 aprilie 2016, adunări publice în faţa Ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor Publice, ameninţând cu greva generală dacă revendicările înaintate autorităţilor nu vor soluţionate, informează un comunicat al Federaţiei SANITAS.
Sindicaliştii din Sănătate pichetează Ministerele Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor Publice, în perioada 9 -13 aprilie Federaţia SANITAS din România va organiza, în perioada 9 -13 aprilie 2016, adunări publice în faţa Ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor Publice, ameninţând cu greva generală dacă revendicările înaintate autorităţilor nu vor soluţionate, informează un comunicat al Federaţiei SANITAS.
Sepi: Pregătim o grevă generală adevărată în sectorul de sănătate şi de asistenţă socială Federaţia Sanitas pregăteşte o grevă generală în sectorul de sănătate şi de asistenţă socială, a declarat, luni, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi.
Sindicaliştii din sănătate încep luni protestele, cu o grevă japoneză de o săptămână Federaţia Sindicală 'Hipocrat " din România şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) încep luni seria de proteste anunţate, care debutează cu grevă de tip japonez, cu banderolă.
Sindicaliştii din sănătate au pichetat sediile prefecturilor; ei sunt nemulţumiţi de nivelul scăzut al salariilor - grupaj I Sindicaliştii din sănătate au pichetat miercuri sediile prefecturilor din mai multe multe municipii reşedinţă de judeţ, cerând guvernului să finanţeze în mod corespunzător sistemul sanitar. Ei şi-au manifestat nemulţumirea faţă de nivelul scăzut al salariilor din acest domeniu şi faţă de inechităţile...
Cadrele medicale din ţară au protestat două ore pentru îmbunătăţirea condiţiilor din sistem (grupaj) Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS a decis, la jumătatea acestei luni, organizarea unei greve de avertisment în data de 25 noiembrie, urmată de grevă generală pe termen nelimitat, începând din 28 noiembrie, printre solicitările greviştilor fiind demisia ministrului Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu...