Cele mai citite
 


Povestea medicului român din războiul anti-japonez al Chinei
miercuri, 1 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Beijing, 1 sept /Agerpres/ - În timpul războiului de rezistenţă al Chinei împotriva Japoniei (1937-1945), printre voluntarii străini veniţi pentru a ajuta la lupta împotriva invadatorilor japonezi s-a numărat şi David Iancu, un tânăr medic român, relatează Xinhua în ediţia din 1 septembrie, pe marginea unui interviu recent, acordat în exclusivitate agenţiei de către fiica acestuia, Tania.
Doctorul Iancu, la acel moment în vârstă de 29 de ani - un medic promiţător - a fost trimis de către comuniştii români în China, în 1939, pentru a contribui la lupta împotriva invadatorilor japonezi, povesteşte Tania.

Fiica doctorului le-a arătat reporterilor de la Xinhua un bilet îngălbenit, din data de 10 august 1939, cu care tatăl său a plecat în China în urmă cu 69 ani, la bordul navei 'AENEAS', din oraşul britanic Liverpool.

Împreună cu Iancu, spre China au pornit alţi trei medici voluntari din Europa: un bulgar numit Kaneti, germanul Baer şi austriacul Freudmann. Medicii au luat cu ei cantităţi importante de medicamente şi echipament medical donat de către organizaţiile internaţionale.

Potrivit Taniei, deşi tatăl ei a murit acum 20 de ani, cei şase ani lucraţi în China în timpul celui de-al Doilea Război Mondial s-au transformat în nişte valoroase 'Amintiri din China' pentru familia doctorului Iancu.

Din cutia cu 'Amintiri din China' lăsată de tatăl său, Tania scoate alte mărturii ale prezenţei acestuia pe pământ chinez cum ar fi certificatul de voluntar străin al doctorului şi o carte de identitate emisă de autorităţi, precum şi o fotografie de grup în care tatăl său apare alături de alţi voluntari europeni şi de soldaţi chinezi.

În pofida condiţiilor precare de viaţă şi de muncă, la care se adaugă bariera lingvistică, doctorul Iancu şi voluntarii europeni au lucrat zi şi noapte la tratarea soldaţilor răniţi chinezi şi în operaţiunile de salvare a nenumărate vieţi de soldaţi chinezi. De asemenea, voluntarii europeni au ţinut cursuri de formare pentru numeroşi lucrători medicali chinezi şi au înfiinţat un spital de campanie.

'Deşi au lucrat în zonele controlate de naţionalişti, tatăl meu şi colegii săi europeni îşi doreau mereu să lucreze în zonele eliberate, controlate de comunişti, din nordul Chinei', a mărturisit Tania.

Doctorul Iancu şi unii dintre colegii săi europeni s-au dus la un moment dat la Chongqing, capitala de atunci a Chinei, pentru a se întâlni cu Ciu Enlai, şeful Biroului sudic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (CPCCC), exprimându-şi dorinţa puternică de a lucra în zonele eliberate. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O genă descoperită pe nişte bacterii din China este rezistentă la toate tipurile de antibiotice cunoscute O genă care face anumite bacterii rezistente la o categorie de antibiotice foarte puternice, considerate "de ultimă instanţă", a fost identificată la bacterii care infectează unele animale domestice dar şi unii pacienţi chinezi, conform unor oameni de ştiinţă care au solicitat restrângerea folosirii...
Gena rezistentă la antibioticul "de ultimă instanţă" a fost descoperită şi în Europa Oamenii de ştiinţă au descoperit în stare liberă în Germania o genă detectată pentru prima oară în China, care face bacteriile rezistente la 'Colistin', o mixtură de polipeptide ciclice considerată de multe ori un antibiotic "de ultima instanţă", informează agenţia DPA.
Rezistenţa la antibiotice, pentru prima dată abordată într-o reuniune la Naţiunile Unite Liderii mondiali participanţi la Adunarea Generală a ONU de la New York au cerut miercuri guvernelor, medicilor, laboratoarelor şi consumatorilor să se mobilizeze pentru a ţine sub control pericolul tot mai mare pe care îl reprezintă superbacteriile rezistente la antibiotice, cauza a numeroase boli din...
Malaria rezistentă la tratamente s-ar putea răspândi în Africa (studiu) Formele de paludism (malarie) rezistente la tratamentele standard, deja în plină expansiune în Asia de sud-est, s-ar putea extinde şi pe continentul african şi ar putea pune în pericol şansele de eradicare a bolii, potrivit unui studiu publicat marţi în revista 'Nature Communications', citat de AFP.
Bombă cu ceas: Imigranţii români ar putea aduce tuberculoza rezistentă la medicamente în Marea Britanie (The Sun) O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, au avertizat marţi experţi britanici în TBC. Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară...
Infecţiile cu bacterii foarte rezistente la antibiotice: Primul caz semnalat în SUA declanşează semnalul de alarmă la G7 Primul caz cunoscut în Statele Unite de infecţie cu o super-bacterie care nu poate fi ucisă de antibiotice de ultimă instanţă a fost detaliat într-un raport publicat joi de Ministerul american al Apărării. Această bacterie foarte rezistentă a fost identificată în urina unei femei în vârstă de 49 de ani...