Cele mai citite
 


Blaga a reproşat ministerelor Muncii, Educaţiei şi Sănătăţii că nu accesează fondurile de organizare
joi, 2 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a reproşat, miercuri, Ministerului Muncii, Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei faptul că nu accesează fondurile europene pentru eficientizarea organizării şi descentralizare.
Vasile Blaga şi premierul Emil Boc au avertizat că vor realoca banii nefolosiţi de ministerele respective către proiecte de infrastructură.
'Pe acest program, beneficiarii sunt la masa asta. 50% din fondurile alocate pe axele prioritare de îmbunătăţire a eficacităţii organizatorice şi sprijin pentru descentralizare sunt la trei ministere: Sănătate, Învăţământ, Asistenţă Socială. (...) Nu au nevoie de bani, îi dăm pe alte proiecte. (...) Dacă nu au nevoie ministerele de bani pentru descentralizare şi organizare, îi dăm la infrastructură', a atenţionat Blaga, în şedinţa de Guvern.
În acest context, premierul a completat: 'La reevaluarea fondurilor europene pe 2011 mutăm banii în altă parte'.
Potrivit ministrului Administraţiei şi Internelor, s-au depus 37 de proiecte pentru eficientizarea organizării instituţionale: 16 la Ministerul Sănătăţii, 5 la Ministerul Muncii şi 16 la Ministerul Educaţiei.
Pentru fondurile pentru descentralizare s-au depus opt proiecte privind Ministerul Sănătăţii, unul pentru Ministerul Muncii şi 10 pentru Ministerul Educaţiei.
'Din păcate, numai patru au fost transformate în contracte, iar până în acest moment nu am nicio cerere de finanţare din partea ministerelor', a explicat Blaga.
Per total, din 2007 până în prezent, potrivit evaluării din luna august, au fost contracte de finanţare încheiate între autoritate şi beneficiari pentru 208 proiecte, în valoare de 65,9 milioane de euro.
Aprobate sunt mai mult de 232, în valoare de 73,4 milioane, iar în curs de evaluare sunt 384 de proiecte în valoare de 164 de milioane de euro, a menţionat ministrul de Interne.
Totodată, au fost respinse 356 de proiecte, dintr-un total de 972 depuse, în valoare de 311 milioane.
Plăţile ajung la 5,7 milioane de euro până în acest moment, a precizat Blaga.
La rândul său, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a raportat o creştere cu aproape 1,6 miliarde de euro faţă de luna iulie a fondurilor pentru proiectele contractate în programele destinate resurselor umane.
'În perioada care s-a scurs luna aceasta am reuşit să contractăm în plus 125 de proiecte, făcând ca valoarea totală eligibilă să treacă de 7 miliarde, adică aproape 1,6 miliarde în plus într-o lună. Plăţile pe care le-am realizat în perioada aceasta se ridică la 937 de milioane de euro, faţă de iulie cu circa 387 milioane mai mult, adică o creştere cu 75% faţă de perioada anterioară', a spus Şeitan.
Ministrul Muncii a menţionat că a fost înregistrată şi o creştere de circa 33% a rambursărilor pe fonduri europene privind resursele umane.
'E adevărat că rambursările sunt mai mici, circa 33% am reuşit să facem creşterea, cu circa 42 de milioane mai mult. Prefinanţări au fost ceva mai multe, care să facă împreună cei 75%', a explicat ministrul.
Cu toate acestea, Mihai Şeitan s-a declarat nemulţumit de faptul că sistemele bugetare nu fac solicitări de finanţare pe programe privind resursele umane, ministrul urmând să prezinte în Guvern şi măsuri pentru deblocarea acestor proiecte.
'Eu sunt nemulţumit de plăţile acestea efectuate până acum, pentru că avem întârzieri şi blocaje, nu sunt solicitări de finanţare în zona proiectelor efectuate de sistemele bugetare. Avem încă nelămuriri referitoare la plata celor care lucrează în acest sistem. Sperăm ca în zilele următoare să punem la punct acea procedură pe care să o luăm în discuţie în Guvern, care să permită deblocarea acestor proiecte, ca să putem să facem o absorbţie substanţială şi să creştem eficienţa pentru utilizarea acestor proiecte', a mai afirmat ministrul Muncii, Mihai Şeitan, în şedinţa de Guvern de miercuri.
Per total, situaţia absorbţiei fondurilor europene la 27 august indica 1,079 miliarde de euro plătiţi, din anul 2007, către beneficiari, în România.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Premierul Emil Boc a semnat numirea medicului Andrei Georgescu în funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii Premierul Emil Boc a semnat miercuri numirea în funcţia de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii a medicului Andrei Georgescu, precum şi revocarea din funcţie a lui Raed Arafat, a anunţat Ioana Muntean, purtătorul de cuvânt al Guvernului, la finalul şedinţei Executivului.
Diana Păun: Atragerea de fonduri europene poate fi pentru sănătate o investiţie în viitorul României Atragerea de fonduri europene poate reprezenta pentru sănătate o investiţie în viitorul României, a declarat consilierul de stat de la Departamentul de Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale, Diana Păun.
Premierul Emil Boc: Noul contract-cadru va ajuta la o mai bună finanţare a spitalelor Primul ministru Emil Boc şi-a exprimat marţi în şedinţa de guvern aprecierea faţă de noul contract-cadru elaborat de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, arătând că documentul care va intra în vigoare de la 1 iunie va duce la o mai bună finanţare a spitalelor.
Sindicaliştii de la Sanitas continuă, marţi, acţiunea de pichetare a Ministerului Sănătăţii Membrii Federaţiei Sanitas din România vor continua marţi, între orele 10,00 şi 12,00, acţiunea de pichetare a sediului Ministerul Sănătăţii din Bucureşti, solicitând în principal creşterea cu 10% a veniturilor în sănătate şi asistenţă socială, începând 1 iulie, şi aplicarea Legii 284/2010 în sănătate...
Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului nota referitoare la finanţarea FNUASS a furnizorilor de servicii medicale din privat Ministerul Sănătăţii a prezentat miercuri în Guvern o notă privind finanţarea Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat.
Măsuri şi principii care vor fi promovate de MS pentru aplicarea politicilor de sănătate publică Ministerul Sănătăţii (MS) a prezentat miercuri în Guvern o notă privind finanţarea din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a furnizărilor din privat, dar şi informaţii referitoare la noi măsuri şi principii pe care le va promova pentru aplicarea politicilor de sănătate publică...