Cele mai citite
 


Tribunalul Bucureşti discută joi recursul în cazul Vasile Dima
joi, 2 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Magistraţii Tribunalului Bucureşti vor discuta joi recursul procurorilor împotriva deciziei instanţei inferioare de cercetare în stare de libertate a lui Vasile Dima, şeful Serviciului tehnic al Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie 'Prof. dr. Panait Sârbu' - Maternitatea Giuleşti.
Judecătoria Sectorului 6 a respins în 27 august ca neîntemeiată propunerea Parchetului de arestare preventivă a lui Vasile Dima, pe motiv că are probleme medicale grave.
Decizia judecătorilor a fost atacată de procurorii Parchetului General.
Magistraţii susţin că Vasile Dima are o vârstă înaintată (68 de ani), o stare precară a sănătăţii şi a fost cooperant cu anchetatorii.
''Instanţa apreciază că în cauză lăsarea inculpatului în libertate nu prezintă pericol concret pentru ordinea publică, iar privarea de libertate a inculpatului nu este necesară pentru a asigura buna desfăşurare a procesului penal'', se arată în motivarea judecătorilor.
Judecătorii au luat în considerare şi că Vasile Dima nu are antecedente penale, a lucrat la maternitate mai mult de 30 de ani şi a cooperat cu procurorii.
Procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de Vasile Dima sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu, care a avut consecinţe deosebit de grave.
'Din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale a reieşit faptul că inculpatul, în calitate de şef al Serviciului tehnic al Maternităţii Giuleşti, nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului. Astfel, nu a luat măsuri pentru a asigura buna funcţionare a instalaţiilor, aparatelor, potrivit graficelor de întreţinere şi revizie tehnică şi, de asemenea, nu a luat măsuri pentru prevenirea incendiilor, deşi era şeful formaţiei civile de pompieri din cadrul spitalului, desemnat prin dispoziţia conducerii unităţii sanitare', se arăta în comunicatul Parchetului.
Potrivit PÎCCJ, consecinţa încălcării îndatoririlor profesionale a fost una extrem de gravă, având în vedere faptul că incendiul a condus la decesul a cinci nou-născuţi şi la vătămarea altor şase, la care se adaugă afectarea bunului mers al spitalului şi producerea de pagube materiale.
Anchetatorii susţin că Vasile Dima controla toată activitatea de prevenire a incendiilor şi de instruire a grupelor PSI din spital, având obligaţia, printre altele, de a verifica instalaţia electrică, de a reactualiza planurile de evacuare în caz de incendiu.
'În fapt, din analiza modului de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, rezultă că nu a efectuat aceste controale şi verificări pentru incendii, instalaţii şi aparate, inculpatul neputând prezenta graficele din care să rezulte îndeplinirea fiecărei atribuţii de serviciu în parte. Contrar acestor obligaţii, inculpatul nu a efectuat controlul periodic şi permanent al instalaţiilor sanitare, fapt confirmat prin lipsa documentelor care să demonstreze îndeplinirea acestor atribuţii', se arată în referat.
'În cauză s-a realizat tulburarea ordinii publice, din cauza blocării activităţii medicale a spitalului, distrugerii aparaturii medicale necesare salvării şi tratării pacienţilor în ATI, punerii practic în imposibilitate a unităţii medicale de a mai asigura tratarea de specialitate. În mod prioritar s-a produs tulburarea opiniei publice, în raport de consecinţele umane, ireversibile pentru 5 bebeluşi şi deosebit de grave pentru alţi 6, prin fapta de neglijenţă a prezumtivului autor al infracţiunii', se mai arată în document.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Şeful Serviciului Tehnic de la Giuleşti, acuzat de 'zdruncinarea' activităţii medicale (PÎCCJ) Bucureşti, 27 aug /Agerpres/ - Sistemul medical care asigură tratament de specialitate şi protecţie nou-născuţilor de la Maternitatea Giuleşti a fost serios ''zdruncinat'' de modalitatea defectuoasă de îndeplinire a îndatoririlor de serviciu de către Vasile Dima, şeful Serviciului tehnic al Spitalului...
Vasile Dima, şeful serviciului tehnic de la Maternitatea Giuleşti, rămâne în libertate Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins joi recursul procurorilor şi au decis ca Vasile Dima, şeful Serviciului tehnic al Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie 'Prof. dr. Panait Sârbu' - Maternitatea Giuleşti, să fie cercetat în continuare în stare de libertate, în dosarul în care este...
Procesul incendiului de la Maternitatea Giuleşti începe luni la Judecătoria Sectorului 6 Procesul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti, din 16 august 2010, în urma căruia au murit şase bebeluşi, începe, luni, la Judecătoria Sectorului 6.
Şeful Serviciului tehnic al Maternităţii Giuleşti, reţinut de procurori Şeful Serviciului tehnic al Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie 'Prof. dr. Panait Sârbu - Maternitatea Giuleşti, Vasile Dima, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, informează...
UPDATE Cinci persoane, trimise în judecată, în dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au trimis, luni, în judecată cinci persoane în dosarul incendiului izbucnit în august 2010, la Maternitatea Giuleşti, soldat cu moartea a şase bebeluşi şi vătămarea gravă a altor cinci.
Dosar incendiu Maternitatea Giuleşti: Asistenta Florentina Cârstea, condamnată definitiv la 2 ani şi 2 luni închisoare cu executare Asistenta Florentina Cârstea de la Maternitatea Giuleşti a fost condamnată definitiv joi de magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti la doi ani şi două luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă, în dosarul incendiului din...