Cele mai citite
 


Belgia: 13 victime ale thalidomidei cer statului milioane de euro
joi, 2 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Treisprezece victime belgiene ale thalidomidei, aflată la originea a numeroase malformaţii, au dat în judecată statul belgian, cerând fiecare despăgubiri de 5 milioane de euro, a relatat miercuri canalul internaţional de televiziune France 24.
Potrivit cotidianului La Derniere Heure, reclamanţii pun în cauză responsabilitatea statului belgian între 1957 şi 1962 pentru că ''a pus în vânzare liberă'' această substanţă, comercializată în Belgia sub numele de Softenon, ''fără să fi luat practic vreo măsură care să-l protejeze pe consumator faţă de o astfel de otrăvire''.

În februarie 2010, ministrul sănătăţii anunţa crearea în curând a Fundaţiei pentru victimele thalidomidei, dotată cu 5 milioane de euro, dar aceasta n-a fost înfiinţată, deoarece guvernul a căzut în aprilie.

Suma de 5 milioane de persoană ''este perfect justificată pentru cine trăieşte de 50 de ani în condiţii infernale'', a estimat avocatul victimelor - nouă femei şi patru bărbaţi, cu vârste cuprinse între 46 de ani şi 51 de ani.

Thalidomida a fost comercializată începând din 1956 ca sedativ pentru atenuarea greţurilor la femeile însărcinate. Utilizată pe scară largă în lume, aceasta a avut efecte teribile asupra embrionului: zeci de mii de copii s-au născut cu segmente lipsă din braţ sau picior, sau cu braţe şi picioare lipite direct de trunchi.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Voiculescu: Am discutat marţi cu victime şi aparţinători de la Colectiv despre ce mai putem face pentru ei Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat miercuri că s-a întâlnit cu o zi înainte cu părinţii celor decedaţi în clubul Colectiv şi cu persoane rănite şi că ştie despre intenţia acestora de a da în judecată Ministerul Sănătăţii şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) pentru felul în...
UPDATE Ministrul Sănătăţii trimite Corpul de control la Spitalul de Oftalmologie Ministrul Sănătăţii va trimite Corpul de control la Spitalul de Oftalmologie, a anunţat purtătorul de cuvânt al ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, fiind vorba de verificări în legătură cu managerul unităţii medicale, dr. Monica Pop.
Peste 400 de copii cu malformaţii cardiace au fost operaţi, în ultimii trei ani, la Spitalul 'Marie Curie' Peste 400 de copii cu malformaţie cardiacă au fost operaţi, în ultimii trei ani, la Spitalul "Marie Curie", de medici italieni şi români, în cadrul unui program de cooperare între Ministerul Sănătăţii şi Clinica San Donato, acordul dintre cele două părţi fiind prelungit pentru încă trei ani.
Bebeluş născut cu malformaţii, adus la Iaşi cu elicopterul SMURD Echipajul medical de pe elicopterul SMURD Iaşi a salvat miercuri viaţa unui copil născut în urmă cu o zi la o maternitate din municipiul Oneşti.
Producătorul german al thalidomidei îşi cere scuze, după 50 de ani Firma germană care a produs thalidomida şi-a făcut publice, după 50 de ani, primele sale scuze către miile de copii care au suferit de malformaţii după utilizarea acestui medicament de către mamele lor, însă o asociaţie dedicată victimelor a făcut apel la o acţiune mai concretă, relatează AFP.
Sepi: Dacă ministrul Sănătăţii va decide să atace ca ilegală greva generală, o să lăsăm instanţa să se pronunţe Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat sâmbătă în legătură cu greva generală a salariaţilor din sectorul sanitar, că aceasta depinde de decizia ministrului Sănătăţii de a ataca sau nu în instanţă greva ca fiind ilegală.