Cele mai citite
 


Europa împotriva fumatului
vineri, 3 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Europa vrea ca în 2012 să fie interzis fumatul în toate spaţiile publice închise. Comisia Europeană a cerut marţi statelor membre să-şi înăsprească legile pentru a garanta interzicerea totală a fumatului în locurile publice închise din 2012, având în vedere că în prezent doar zece ţări din UE aplică această normativă în mod integral, notează joi ziarul ABC.
Deşi aproape toate statele membre au vreun tip de reglementare pentru a proteja cetăţenii de fumul de ţigară, unul din cinci europeni este zilnic expus acestei substanţe nocive, potrivit comisarului european al sănătăţii Androulla Vassiliou. O persoană nefumătoare care trăieşte cu un fumător are cu 30% mai multe posibilităţi să se îmbolnăvească de cancer, ori să sufere de probleme cardiovasculares, iar expunerea la fum este deosebit de periculoasă pentru sănătatea celor mici.

În prezent, Irlanda, Marea Britanie, Franţa, Malta, Suedia, Finlanda, Letonia, Slovenia, Olanda şi Italia au o legislaţie care interzice integral fumatul în spaţiile publice închise şi în birouri, în timp ce Bulgaria a anunţat că va face acelaşi lucru din 2010. În restul statelor membre, între care şi Spania, cetăţenii 'nu sunt în mod cuvenit protejaţi de fumul de ţigară în locurile publice', potrivit comisarului european.

Dna Vassiliou s-a arătat 'deosebit de preocupată' de concentraţia de fum din baruri, pub-uri şi discotecile care permit fumatul, locuri frecventate mai ales de tineri. 'Fiecare european ar trebui să fie complet protejat de expunerea la fumul de ţigară în viaţa de toate zilele', este de părere comisarul, care a subliniat că există 'o amplă majoritate de cetăţeni' în favoarea măsurilor de restricţionare a fumatului în locurile publice.

Din acest motiv, CE a cerut statelor membre să adopte şi să aplice legi care să garanteze o protecţie totală a cetăţenilor împotriva fumului de ţigară în spaţiile publice închise, la locurile de muncă şi în transportul public, în acord convenţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din 2003 privind fumatul. Comisia solicită statelor membre să pună în aplicare aceste măsuri în următorii trei ani.

Pe de altă parte, CE vrea ca legislaţia antitutun să fie completată cu măsuri vizând ameliorarea protecţiei copiilor şi mai multe iniţiative pentru a-i ajuta pe fumători să scape de acest viciu, precum recurgerea la mesajele de avertisment de pe pachetele de ţigări. Nu în ultimul rând se sugerează crearea unei reţele de organisme naţionale de control anti-fumat pentru a întări cooperarea europeană în acest domeniu.

Deşi în utimii ani s-au făcut 'progrese mari', obiectivul tuturor ţărilor este 'să existe legi integrale antitutun', a subliniat doamna Vassiliou. Fumatul provoacă jumătate de milion de morţi anual în UE, astfel încât este considerat principalul responsabil al mortalităţii în Cei 27, potrivit datelor Comisiiei.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
(Corespondenţă)Directiva privind tutunul: Miniştrii sănătăţii din 16 state UE cer PE să voteze pentru începerea negocierilor cu Consiliul Bruxelles, 4 oct - Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Miniştrii sănătăţii din 16 state membre ale UE fac apel la eurodeputaţi, printr-o scrisoare comună consultată de AGERPERS, să dea undă verde, printr-un vot în cadrul sesiunii plenare de săptămâna viitoare, începerii negocierilor cu...
AFP: Ţigara, ''pe banca acuzaţilor'', în România şi în Balcani ''Există un loc pentru fumători ?'', întreabă un client într-un restaurant din Bucureşti. Ospătarul zâmbeşte, apoi spune: ''Nu vă neliniştiţi, puteţi fuma oriunde''. Cu toate acestea, chiar dacă în barurile din România încă se fumează, ideea de a interzice fumatul în aceste localuri câştigă teren, ca...
Franţa anunţă cele mai drastice legi din lume împotriva fumatului (The Independent) Franţa, unde mereu vedeai o ţigară Gauloise lipită de buzele oricărui actor sau intelectual, plănuieşte să introducă unul dintre cele mai drastice regimuri antifumat din lume, scrie cotidianul britanic The Independent.
OMS: Ţările încă nu fac suficient pentru a combate fumatul În 19 ţări, cu o populaţie totală de peste 1 miliard de oameni, sunt în vigoare legi care cer ilustrarea mai elocventă pe pachetele de ţigări a riscurilor pe care le presupune fumatul, dar un număr prea mare de ţări tot nu fac destul pentru scăderea proporţiei de fumători, constată un raport al Organizaţiei...
UE va autoriza miercuri Spania să limiteze intrarea românilor pe piaţa muncii (surse comunitare) Spania ar putea restricţiona din nou intrarea românilor care vin să lucreze. Potrivit unor surse comunitare, Comisia Europeană va autoriza miercuri Spania să reintroducă permisele de muncă pentru cetăţenii români, neîngrădiţi acum după eliminarea lor în 2009. Madridul avea nevoie de avizul comunitar...