Cele mai citite
 


Vasile Dima, şeful serviciului tehnic de la Maternitatea Giuleşti, rămâne în libertate
vineri, 3 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins joi recursul procurorilor şi au decis ca Vasile Dima, şeful Serviciului tehnic al Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie 'Prof. dr. Panait Sârbu' - Maternitatea Giuleşti, să fie cercetat în continuare în stare de libertate, în dosarul în care este cercetat penal pentru neglijenţă în serviciu.
Decizia este definitivă.
Vasile Dima a declarat joi, în sala de judecată, că el nu avea niciun fel de atribuţii pe linia verificării aparaturii medicale de la maternitate, deoarece existau contracte încheiate între spital şi firme specializate în acest sens.
El a relatat că nu avea voie să intre în secţia de terapie intensivă unde se aflau bebeluşii, iar cadrele medicale aveau obligaţia să îl anunţe dacă se întâmpla ceva.
De asemenea, Vasile Dima a spus că a încercat să se pensioneze în urmă cu trei luni, dar nu a fost lăsat, în lipsă de personal. ''De 32 de ani, sunt singurul tehnician de acolo. Nu avem pază, aprovizionare, mi le-au pus în cârcă pe toate. Nu am avut nicio picătură de probleme. Spitalul a mers excelent. Nu am nicio atribuţie pe linia verificării aparaturii medicale. Datorită blocării posturilor, nu am putut angaja un tehnician, ca să pot să-l instruiesc'', a spus Vasile Dima.
De cealaltă parte, procurorul de şedinţă a declarat că Vasile Dima avea obligaţia de a instrui personalul medical cu privire la planurile de evacuare în caz de incendiu, lucru ce nu s-a întâmplat şi asta se vede din modul haotic în care s-a făcut evacuarea maternităţii.
Ideea este reluată şi în motivele de recurs invocate de Parchet. ''Vasile Dima avea obligaţia de a reactualiza planurile de evacuare în caz de incendiu şi de a prelucra cu întregul personal aceste planuri, pentru a fi cunoscute şi puse în aplicare în caz de incendiu şi cea de testare a întregului personal asupra cunoaşterii normelor PSI. Că această atribuţie de muncă nu a fost îndeplinită, rezultă, de asemenea, din probele administrate în cauză. Este relevant sub acest aspect modul haotic în care au acţionat cadrele medicale aflate pe hol după izbucnirea incendiului (practic nu ştiau ce să facă, nu au avut niciun moment un reflex sau un gest de a se îndrepta spre sala unde practic bebeluşii ardeau), ceea ce denotă o totală lipsă de reacţie, determinată de lipsa instruirii pentru aceste situaţii. Coroborată această împrejurare cu absenţa documentelor care să dovedească efectuarea pregătirii de către inculpat, a personalului pentru caz de incendiu, ea reprezintă, de asemenea, un alt indiciu probatoriu care dovedeşte, în mod rezonabil infracţiunea de neglijenţă în serviciu şi în raport cu această obligaţie de muncă'', se arată în referatul Parchetului.
Procurorii susţin că, dacă Vasile Dima ar fi instruit personalul, bebeluşii ar fi avut o şansă de salvare, deoarece ar fi fost evacuaţi mai repede.
Parchetul şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la decizia judecătorilor de a-l lăsa în libertate pe Vasile Dima.
''Surprinzător, instanţa de judecată a efectuat o caracterizare a inculpatului aproape în termeni elogioşi, prin sublinierea vechimii sale în muncă, a absenţei antecedentelor penale, a atitudinii cooperante şi stabilităţii domiciliare şi manifestând compasiune pentru starea sa de sănătate, rezultată din actele medicale. Instanţa de judecată, prin această abordare, banalizează practic urmările deosebit de grave produse şi din cauza neglijenţei în serviciu a inculpatului'', se mai spune în referatul procurorilor.
Judecătoria Sectorului 6 a respins în 27 august ca neîntemeiată propunerea Parchetului de arestare preventivă a lui Vasile Dima, pe motiv că are probleme medicale grave. Decizia judecătorilor a fost atacată de procurorii Parchetului General.
Procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de Vasile Dima sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu, care a avut consecinţe deosebit de grave. 'Din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale a reieşit faptul că inculpatul, în calitate de şef al Serviciului tehnic al Maternităţii Giuleşti, nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului. Astfel, nu a luat măsuri pentru a asigura buna funcţionare a instalaţiilor, aparatelor, potrivit graficelor de întreţinere şi revizie tehnică şi, de asemenea, nu a luat măsuri pentru prevenirea incendiilor, deşi era şeful formaţiei civile de pompieri din cadrul spitalului, desemnat prin dispoziţia conducerii unităţii sanitare', se arăta în c omunicatul Parchetului.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UPDATE Cinci persoane, trimise în judecată, în dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au trimis, luni, în judecată cinci persoane în dosarul incendiului izbucnit în august 2010, la Maternitatea Giuleşti, soldat cu moartea a şase bebeluşi şi vătămarea gravă a altor cinci.
Procesul incendiului de la Maternitatea Giuleşti începe luni la Judecătoria Sectorului 6 Procesul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti, din 16 august 2010, în urma căruia au murit şase bebeluşi, începe, luni, la Judecătoria Sectorului 6.
Şeful Serviciului tehnic al Maternităţii Giuleşti, reţinut de procurori Şeful Serviciului tehnic al Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie 'Prof. dr. Panait Sârbu - Maternitatea Giuleşti, Vasile Dima, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, informează...
Şeful Serviciului Tehnic de la Giuleşti, acuzat de 'zdruncinarea' activităţii medicale (PÎCCJ) Bucureşti, 27 aug /Agerpres/ - Sistemul medical care asigură tratament de specialitate şi protecţie nou-născuţilor de la Maternitatea Giuleşti a fost serios ''zdruncinat'' de modalitatea defectuoasă de îndeplinire a îndatoririlor de serviciu de către Vasile Dima, şeful Serviciului tehnic al Spitalului...
Procesul asistentei de la Maternitatea Giuleşti începe la ora 15.00 Magistraţii Judecătoriei sectorului 6 judecă marţi, începând cu ora 15.00, procesul în care procurorii Parchetului General solicită arestarea asistentei Florentina Cârstea de la Maternitatea Giuleşti, acuzată de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă.
Tribunalul Bucureşti discută joi recursul în cazul Vasile Dima Magistraţii Tribunalului Bucureşti vor discuta joi recursul procurorilor împotriva deciziei instanţei inferioare de cercetare în stare de libertate a lui Vasile Dima, şeful Serviciului tehnic al Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie 'Prof. dr. Panait Sârbu' - Maternitatea Giuleşti.