Cele mai citite
 


Peste 250 de specialişti participă la al III-lea Congres de psihiatrie al copilului şi adolescentului
vineri, 3 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cea de-a treia ediţie a Congresului de psihiatrie a copilului şi adolescentului din România a început joi la Bucureşti, pe durata celor patru zile ale evenimentului urmând să discute despre înţelegerea şi tratamentul bolilor mintale ale copiilor şi adolescenţilor peste 250 de specialişti din România şi din străinătate.
Printre temele principale abordate se numără autismul şi ADHD, de la evaluare la tratament, integrare socială şi şcolară, sănătatea mintală a copilului şi adolescentului din perspectiva echipei multidisciplinare.
Unul din obiectivele congresului este discutarea unei strategii comune de abordare a acestei tulburări la tratamentul ADHD urmând să fie implicaţi medici psihologi, psihiatri şi neuropsihiatri de copii, dar şi familiile copiilor cu ADHD.
'Vestea bună este că depistată şi tratată consecvent, această tulburare are mari şanse să dispară, iar copilul să devină un adolescent şi apoi un adult sănătos. Tratamentul nu trebuie oprit pe perioada vacanţelor', a declarat joi într-o conferinţă de presă prof. dr. Mircea Tiberiu, unul dintre specialiştii prezenţi la congres.
Potrivit prof. dr. Iuliana Dobrescu, preşedinta Asociaţiei Române de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului, prognosticul ADHD poate fi excelent dacă strategiile terapeutice se iniţiază din timp şi iau în considerare comorbidităţile minore şi variabilitatea individuală ca răspuns. În opinia sa, ADHD şi autismul sunt două tulburări diferite care se pot intersecta.
Specialiştii prezenţi la congres vor discuta despre metode de detectare timpurie a ADHD şi despre succesul tratării acestei tulburări, cu condiţia ca părinţii şi specialiştii să poată forma o echipă.
Prof. dr. Iuliana Dobrescu a mai arătat că în sesiunile de comunicare ale congresului organizatorii încearcă să aducă cât mai multe informaţii profesioniştilor.
Specialiştii în psihologia şi psihiatria copilului susţin că şi în cazul în care nu se duc la şcoală pe timpul verii şi poate nu au teme de făcut, copiii şi adolescenţii sunt în continuare angrenaţi în rutina de dimineaţă, zi şi seară în familie, îşi păstrează ritmul de somn şi pot avea activităţi extracuriculare sau continuă activităţile sportive în vacanţă, iar pentru toate aceste activităţi/momente au nevoie de control şi de siguranţa exercitării corecte a sarcinilor pentru îndeplinirea respectivelor activităţi.
Totodată, de foarte multe ori, mulţumiţi de rezultatul tratamentului din timpul şcolii, când văd că într-adevăr copilul lor are o evoluţie foarte bună, părinţii decid să întrerupă peste vară tratamentul, cu gândul că pot face faţă hiperkineziei şi lipsei de atenţie.
Este necesar ca medicii să aducă la cunoştinţă părinţilor că această abordare este eronată, pentru că secretul este tocmai continuarea atât a tratamentului comportamental, alături de psihopedagogi, cât şi a tratamentului medicamentos, conform recomandărilor specialiştilor.
'Familiile şi tinerii informaţi participă mai activ la procesul terapeutic, iau decizii mai înţelepte, se înţeleg mai bine cu medicul lor şi aderă mai mult la tratament. Comunicarea cunoştinţelor actuale despre ADHD poate transforma o relaţie dominată de medic într-una centrată pe beneficiar. Chiar dacă aleg să nu se implice în deciziile terapeutice, familiile si tinerii cu ADHD au acum posibilitatea de a şti mai multe despre ADHD, prognostic şi opţiunile terapeutice', a declarat psihologul clinician Gaspar Gyorgy, de la Centrul de Educaţie Emoţională şi Comportamentală din Bucureşti.
La rândul său, director general Eli Lilly România Arnoldas Doviltis consideră că participarea excepţională, calitatea informaţiilor şi rezultatele concrete ale acestor zile de Congres demonstrează că implicarea organizaţiei este bine-venită şi promite că va continua să investească în cercetare şi informare la zi a specialiştilor pentru ca aceştia să ajungă să obţină succese notabile în tratarea copiilor cu ADHD.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Congres de psihiatrie: În şcolile din România nu se face o informare asupra bolilor mintale ale copiilor şi adolescenţilor În şcolile din România nu se face o informare sistematică asupra bolilor mintale ale copiilor şi adolescenţilor, dar există mai multe iniţiative, a declarat medicul primar de psihiatria copilului şi adolescentului Raluca Grozăvescu, cu ocazia celui de-al III-lea Congres de Psihiatrie a Copilului şi ...
Prof. dr. Dan Prelipceanu: Psihiatria se confruntă cu deficit de personal şi dezinteres Proporţia celor care au un diagnostic psihiatric, inclusiv insomnia, în 2011 este de 38,2%, a subliniat joi, într-o conferinţă de presă organizată cu prilejul Congresului Naţional de Psihiatrie, prof. dr. Tudor Udriştoiu, membru al Comisiei pentru sănătate publică din Senat.
Centrul de Consiliere pentru Părinţi din Bucureşti a fost deschis oficial în prezenţa ministrului norvegian al sănătăţii Centrul de Consiliere pentru Părinţi din Bucureşti a fost deschis oficial, miercuri, în prezenţa ministrului norvegian al sănătăţii şi serviciilor sociale, Anne-Grete Strom-Erichsen, şi a ambasadorului Norvegiei la Bucureşti, Oystein Hovdkinn.
Comunicat de presă - Congresul Naţional de Psihiatrie 2014 Peste 900 de participanţi la Congresul Naţional de Psihiatrie 2014
Primul Forum Naţional de Sănătate Mintală Bucureşti, 14 oct /Agerpres / - Există o lipsă de specialişti în domeniul psihiatriei, mai ales în psihiatria pediatrică, a declarat, vineri, prof. dr. Ileana Botezat Antonescu, director al Centrului de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog, într-o conferinţă de presă prilejuită de prima ediţie a Forumului...
Salvaţi Copiii: România are foarte puţini psihiatri pentru copii Numărul psihiatrilor pentru copii este foarte scăzut în România, ajungând la aproximativ 200 pentru aproape patru milioane de copii, a declarat joi psihologul Organizaţiei 'Salvaţi Copiii', Diana Stănculeanu, coordonatorul studiului 'Analiza serviciilor de sănătate mintală pentru copiii din România'...