Cele mai citite
 


INS: costul orar al forţei de muncă a scăzut cu 2,78 la sută în trimestrul al doilea 2010
vineri, 3 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 3 sep /Agerpres/ - Costul orar al forţei de muncă a scăzut în T2 2010 cu 0,31 la sută faţă de trimestrul precedent şi cu 2,78 la sută (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, informează Institutul Naţional de Statistică (INS) într-un comunicat transmis vineri Agerpres.
În sectoarele bugetare, costul orar al forţei de muncă în T2 2010 a avut o scădere mai accentuată faţă de media de 0,31 la sută în comparaţie cu T1 2010. Astfel, în învăţământ şi administraţie publică diminuările au fost de 8,99 la sută şi, respectiv, 7,21 la sută.
Cea mai mare scădere a fost cea din sectorul activităţilor de spectacole, culturale şi recreative (10,86 la sută).
În construcţii, costul orar al forţei de muncă în T2 2010 a scăzut cu 7,10 la sută faţă de T1 2010, în sănătate cu 5,19 la sută, iar în domeniul hotelurilor şi restaurantelor, scăderea a fost de 1,51 la sută (formă brută).
Creşteri semnificative s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (12,75 la sută), industria extractivă (8,94 la sută) şi transport şi depozitare (5,45 la sută). În intermedieri financiare, costul orar al forţei de muncă a crescut cu 2,53 la sută, iar în comerţ creşterea a fost de 0,63 la sută (formă brută).
Indicii trimestriali ai costului forţei de muncă sunt calculaţi ca indici provizorii pentru anii 2009 şi 2010, urmând a fi recalculaţi (ca definitivi) la sfârşitul anului 2010, când devin disponibile datele din ancheta anuală asupra costului forţei de muncă pe anul 2009, informează INS.
INS mai precizează că variaţia costului orar al forţei de muncă în formă brută a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (0,56 la sută în T1 faţă de T2 2010 şi 2,77 în T2 2010 faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut).
În T2 2010, scăderea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de -0,40 la sută, în timp ce componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a rămas la acelaşi nivel. Scăderile înregistrate de cele două componente - pentru indicii în formă brută (neajustată) - au fost de 0,64 la sută şi respectiv 0,26 la sută.
Conform metodologiei INS, costul total cu forţa de muncă reprezintă totalitatea cheltuielilor - directe şi indirecte - suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.
Cheltuielile directe cu forţa de muncă includ sumele brute plătite din fondul de salarii, iar cheltuielile indirecte cu forţa de muncă includ contribuţiile angajatorului la fondurile de asigurări şi protecţie socială, sumele brute plătite salariaţilor care părăsesc unitatea, sumele brute plătite pentru întreruperi ale lucrului neimputabile salariaţilor etc.
Cele mai importante scăderi ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) în cel de-al doilea trimestru al anului în curs în comparaţie cu T2 2009 sunt consemnate de INS în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (-5,24 la sută), învăţământ (-4,52 la sută) şi sănătate şi asistenţă socială (-2,97 la sută). În administraţie publică, scăderea costului orar al forţei de muncă a fost de -1,41.
Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) în T2 2010 faţă de acelaşi trimestru al anului trecut se observă în informaţii si comunicaţii (12,28 la sută), tranzacţii imobiliare (9,92 la sută) şi industria extractivă (8,38 la sută).
Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent - indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 2,71 la sută, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) tot de 2,71 la sută. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri de 3,01 la sută atât pentru forma ajustată după numărul zilelor lucrătoare cât şi pentru forma brută (neajustată).
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Contractele colective de muncă se negociază separat pentru sectorul bugetar şi cel privat (Codul de Dialog Social) Contractele colective de muncă se negociază separat pentru sectorul bugetar şi cel privat, prevede proiectul Codului de Dialog Social, ce va fi discutat miercuri de reprezentanţii sindicatelor şi cei ai Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
INS - Costul orar al forţei de muncă a scăzut cu 2,11% în T1 2011, comparativ cu T1 2010 Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat în primul trimestru din 2011 o rată de creştere de 1,03% faţă de trimestrul precedent şi o rată de scădere de 2,11% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior.
INS: Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut la 1.471 lei, în iulie 2011 Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.471 lei, în iulie, în scădere faţă de luna anterioară cu 1 leu (-0,1%), potrivit Institutului Naţional de Statistică.
Bacău: Apă caldă din energie 'verde' la Spitalul judeţean şi la maternitatea din municipiu Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Maternitatea Bacău au, începând de miercuri, apă caldă produsă prin intermediul unei instalaţii moderne de panouri solare.
INS: Rata locurilor de muncă vacante, în scădere cu 0,06 puncte procentuale în trimestrul IV Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,51%, în trimestrul IV din 2010, în scădere cu 0,06 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent, informează un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Dolj: Celulă de criză şi anchetă internă la DGASPC după ce doi tineri s-au sinucis Craiova, 7 dec /Agerpres/ - Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj a demarat o anchetă internă, iar la nivelul instituţiei s-a constituit o celulă de criză după ce o fată de 13 ani şi un băiat de 19 ani, ambii aflaţi în case de tip familial ale instituţiei...