Cele mai citite
 


Descoperirea unor centri nervoşi ai plăcerii aflaţi în piele
marţi, 21 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie, Neurologie
 

O echipă de oameni de ştiinţă a anunţat descoperirea în piele a unui tip de fibre nervoase a căror excitare trimite mesaje de plăcere către creier, explicând astfel modul în care organismul răspunde la mângâieri şi atingeri menite să aducă plăcerea, informează BBC.

 

Acest studiu publicat în ultimul număr al revistei Nature Neuroscience poate contribui la înţelegerea rolului atingerilor şi mângâierilor în relaţiile interumane.

Studiul la care au participat oameni de ştiinţă de la Universitartea din Gothenburg, Suedia, şi de la Universitatea din North Carolina, SUA, se concentrează asupra răspunsurilor nervoase a 20 de participanţi voluntari la experiment. Ei au testat felul în care voluntarii au răspuns la atingeri de diferite intensităţi ale pielii antebraţului.

Cercetătorii au identificat fibrele nervoase "C-tactile" ce sunt stimulate doar la atingerile caracterizate de voluntari drept plăcute. Dacă atingerile erau mai rapide sau mai încete decât viteza optimă, atunci nu mai erau descrise drept plăcute, iar fibrele nervoase "C-tactile" rămâneau inactive.

Profesorul Francis McGlone susţine că acest mecanism nervos face parte din modificările evolutive manifestate încă de la primate, ce permit formarea şi întreţinerea de relaţii sociale afective între adulţi, pe de-o parte, şi adulţi şi copii, de cealaltă parte.

"Cel mai de bază impuls al oamenilor este de a procrea, însă există şi o serie de mecanisme naturale care sunt asociate comportamentului social pentru ca relaţia care a dus la procreere să continue şi după consumarea acestui act", a explicat el. AGERPRES/(Bălu Codruţ)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Parkinson: Stimularea cerebrală cu electrozi are importante efecte benefice dar şi riscuri mai ridicate Bolnavii de maladia Parkinson care au beneficiat de tratamentul cu electrozi implantaţi în creier au prezentat o ameliorare importantă a simptomelor comparativ cu cei care au primit tratamentele convenţionale împotriva acestei maladii degenerative, dar în acelaşi timp se manifestă şi o creştere a riscurilor...
SUA: Ştiinţa încearcă să explice senzaţiile din timpul morţii clinice Senzaţiile şi viziunile, precum cea a unei lumini intense, pe care le experimentează unele persoane care au avut un stop cardiac, corespund unei intensificări a activităţii cerebrale atunci când se opreşte circulaţia sanguină din creier, potrivit unui studiu publicat luni în SUA, relatează AFP.
Centrul vorbirii din creier nu se află în zona în care se credea (studiu) Centrul vorbirii din creier nu se află în zona în care ştiinţa îl plasase de la sfârşitul secolului al XIX-lea, arată un studiu publicat luni în Statele Unite, care ar putea determina rescrierea manualelor de neurologie, relatează AFP.
Descoperirea a două mutaţii genetice care pot mări riscul de producere de atacuri cerebrale O echipă internaţională de geneticieni a anunţat descoperirea a două mutaţii genetice legate de un risc crescut de producere a unor atacuri cerebrale, deschizând calea spre noi tratamente care să vizeze mecanismele moleculare ce caracterizează această patologie, conform unui studiu publicat miercuri...
Copiii autişti au mai mulţi neuroni şi un creier mai dezvoltat (studiu) Copiii autişti au mai mulţi neuroni şi un creier mai dezvoltat decât cei care nu suferă de acest sindrom cu origini necunoscute, potrivit unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate marţi în Journal of the American Medical Association (JAMA), relatează AFP.
Neurologie: Alimente care protejează creierul Consumul de kefir, usturoi sau napi este recomandat de doctorul american David Perlmutter, în cea mai recentă carte a sa, pentru menţinerea creierului într-o formă bună. În Statele Unite este în vogă un curent care vizează tratarea bolilor neurologice prin grija acordată la ceea ce se întâmplă la nivelul...