Cele mai citite
 


Congres de psihiatrie: În şcolile din România nu se face o informare asupra bolilor mintale ale copiilor şi adolescenţilor
duminică, 5 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În şcolile din România nu se face o informare sistematică asupra bolilor mintale ale copiilor şi adolescenţilor, dar există mai multe iniţiative, a declarat medicul primar de psihiatria copilului şi adolescentului Raluca Grozăvescu, cu ocazia celui de-al III-lea Congres de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului, care se desfăşoară la Bucureşti.
'Au fost organizate mai multe cursuri adresate cadrelor didactice, medicilor şi consilierilor şcolari, care au vizat informarea despre aceste tulburări şi nevoile speciale de educaţie pe care le au aceşti copii. Atâta vreme cât aceşti copii au un coeficient de inteligenţă normal, ei nu trebuie să meargă în şcolile speciale, ei trebuie să fie integraţi în programul educaţional, dar au nevoie de o anumită abordare, de curriculă specială adaptată şi de metode de predare adoptate nevoilor lor', a declarat vineri, pentru AGERPRES, medicul Raluca Grozăvescu.
Ea a precizat că sunt foarte multe cazuri la noi în ţară, însă nu există un studiu epidemiologic care să certifice situaţia exactă din România, care probabil este similară cu situaţia din restul Europei sau SUA.
'Cifrele comunicate de Asociaţia Americană de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului şi cele comunicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată destul de îngrijorătoare. Pentru tulburarea hiperkinetică se ajunge chiar la procente de 4 sau 5% dintre copii şi la tulburările de spectru autist, unde înainte erau în jur de patru cazuri la 10.000 de locuitori comunicate, acum cifrele pot să fie de un caz la 150 de locuitori sau la 1.000 de locuitori, în funcţie de zona unde s-a făcut determinarea', a spus Raluca Grozăvescu.
La congres, care se desfăşoară începând de joi şi până duminică, participă peste 250 de specialişti din România şi din străinătate, care discută despre înţelegerea şi tratamentul bolilor mintale ale copiilor şi adolescenţilor. Temele principale abordate anul acesta sunt: autism şi ADHD - de la evaluare la tratament şi integrare socială şi şcolară.
'Conferinţa noastră a adunat specialişti din mai multe domenii care reprezintă echipa multidisciplinară în terapia acestor tulburări. În final vom contribui la crearea de programe pentru rezolvarea ulterioară a acestor probleme care există', a mai declarat medicul primar.
Specialiştii prezenţi la congres vor mai discuta şi despre o serie de metode de detectare timpurie a ADHD şi despre succesul tratării acestei tulburări, cu condiţia ca părinţii şi specialiştii să poată forma o echipă.
Familia trebuie informată şi trebuie instruită, susţine medicul Raluca Grozăvescu, pentru a şti cum să se comporte pentru prevenirea anumitor manifestări, înţelegerea tulburărilor care apar la copil, schimbarea comportamentelor membrilor familiei faţă de copilul respectiv, comportamente care să fie conform nevoilor.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Peste 250 de specialişti participă la al III-lea Congres de psihiatrie al copilului şi adolescentului Cea de-a treia ediţie a Congresului de psihiatrie a copilului şi adolescentului din România a început joi la Bucureşti, pe durata celor patru zile ale evenimentului urmând să discute despre înţelegerea şi tratamentul bolilor mintale ale copiilor şi adolescenţilor peste 250 de specialişti din România...
Rata mare a avorturilor din România, rezultat al ajutorului american pentru contracepţie Date recente publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că România are cea mai mare rată a avorturilor din Europa - 480 de avorturi la fiecare 1.000 de născuţi vii, ceea ce reprezintă peste dublul mediei din UE. Totodată, are una dintre cele mai mari rate ale mortalităţii materne, cu 27...
Numărul cazurilor de autism a crescut în ultimii ani Numărul cazurilor de autism depistate a crescut semnificativ în ultimii ani în România, potrivit datelor de specialitate publicate recent.
Iaşi: Nume de marcă vor sosi la al IV-lea Congres Internaţional al Asociaţiei Dentare Române pentru Educaţie Peste 300 de specialişti din ţară şi străinătate sunt aşteptaţi la Iaşi pentru a participa, în perioada 18-21 aprilie, la manifestările ştiinţifice organizate cu prilejul celei de-a XVI-a ediţii a Zilelor Facultăţii de Medicină Dentară şi, respectiv, al celui de al IV-lea Congres Internaţional al Asociaţiei...
Nume de marcă vor sosi la Iaşi la al IV-lea Congres Internaţional al Asociaţiei Dentare Române pentru Educaţie Peste 300 de specialişti din ţară şi străinătate sunt aşteptaţi la Iaşi pentru a participa, în perioada 18-21 aprilie, la manifestările ştiinţifice organizate cu prilejul celei de-a XVI-a ediţii a Zilelor Facultăţii de Medicină Dentară şi, respectiv, al IV-lea Congres Internaţional al Asociaţiei Dentare...
Prof. dr. Dan Prelipceanu: Psihiatria se confruntă cu deficit de personal şi dezinteres Proporţia celor care au un diagnostic psihiatric, inclusiv insomnia, în 2011 este de 38,2%, a subliniat joi, într-o conferinţă de presă organizată cu prilejul Congresului Naţional de Psihiatrie, prof. dr. Tudor Udriştoiu, membru al Comisiei pentru sănătate publică din Senat.