Cele mai citite
 


Sondaj IRES: Legislaţia acordă prea multe drepturi minorităţilor, cred 35% dintre români
duminică, 5 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Legile din România cu privire la minorităţi le acordă acestora prea multe drepturi, cred 35% dintre respondenţii unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), în timp ce 33% cred că se acordă acestora prea puţine drepturi, iar 22% câte drepturi trebuie.
Potrivit sondajului realizat de IRES în perioada 31 august - 1 septembrie, la întrebarea 'În România romii sunt mai degrabă favorizaţi sau defavorizaţi în obţinerea unui loc de muncă?', 68% dintre cei chestionaţi au răspuns defavorizaţi, 18% favorizaţi şi 14% nu au răspuns.
În ceea ce priveşte accesul la servicii de sănătate, conform cercetării IRES, romii sunt mai degrabă defavorizaţi (47% ), 34% dintre răspunsuri fiind mai degrabă favorizaţi. 19% nu au răspuns la această întrebare.
55% dintre cei chestionaţi cred că romii sunt mai degrabă defavorizaţi în obţinerea unui credit, în timp ce 16% consideră că sunt favorizaţi. 29% nu au răspuns la această întrebare.
Potrivit cercetării IRES, romii sunt mai degrabă defavorizaţi în obţinerea unei locuinţe - 57% şi mai degrabă favorizaţi - 21% dintre respondenţi. 22% nu au răspuns.
Referitor la reprezentarea politică la nivel naţional şi local, 46% dintre cei chestionaţi cred că în România romii sunt mai degrabă defavorizaţi, 33% favorizaţi. Nu au răspuns la această întrebare 20%.
42% dintre subiecţii sondajului spun că ar fi total de acord ca un rom/romii să se stabilească în localitatea lor, 25% sunt parţial de acord, 10% - dezacord parţial, 22% dezacord total, 2% nu au răspuns.
Folosirea cuvântului 'ţigan' nu este jignitoare pentru romi în opinia a 66% dintre cei chestionaţi, în timp ce 30% consideră că da, iar 4% nu au răspuns.
Potrivit sondajului, o persoană este identificată ca fiind rom/ţigan după vocabular şi accent (85%), după obiceiuri, comportament (84%), după limba vorbită (77%), după aspect/fizionomie (74%), culoarea pielii (62%), îmbrăcăminte (62%).
Sondajul IRES a fost realizat pe un eşantion de 1.231 indivizi de 18 ani şi peste, reprezentativ la nivel naţional şi are o eroare maximă tolerată de ? 2,8%. Ancheta de teren s-a desfăşurat în perioada 31 august-1 septembrie, pe baza unor interviuri prin metoda CATI fieldswork.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sondaj IRES: Expulzarea romilor din Franţa este apreciată drept condamnabilă de 47% dintre respondenţi Expulzarea unor cetăţeni europeni de etnie romă din Franţa este apreciată drept condamnabilă de 47% dintre respondenţii unui sondaj de opinie dat publicităţii vineri de IRES pe tema percepţiei publice a minorităţii rome.
Sondaj IRES: Românii se tem de război şi de criza economică şi văd în corupţie cea mai mare problemă România este percepută de locuitorii săi ca fiind o ţară nesigură, care pe termen scurt se confruntă cu riscul unui război, iar pe termen mediu şi lung, cu cel al unei crize economice cronicizate, relevă rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES)...
Sondaj IRES: România nu va depăşi criza economică în 2012; lucrurile merg într-o direcţie greşită Majoritatea persoanelor intervievate într-un sondaj IRES publicat joi consideră că în România lucrurile merg într-o direcţie greşită - 79%, iar 67% nu cred că România va depăşi actuala criză economică în 2012.
Sondaj IRES: Pacienţii sunt mulţumiţi de medicii din România, dar nesatisfăcuţi de sistemul sanitar de stat Românii par să fie mulţumiţi în mare măsură de comportamentul medicilor, însă trei sferturi dintre pacienţi se arată mai degrabă nesatisfăcuţi de serviciile medicale din sistemul de stat, relevă rezultatele unui sondaj de opinie realizate de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), date...
Sondaj IRES: Trei sferturi dintre români se declară nefumători Trei sferturi dintre români declară că sunt nefumători, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.