Cele mai citite
 


Prof. univ. D. Mureşan: România, printre ţările cu cel mai mare risc de accidente vasculare
duminică, 5 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România se află printre ţările cu cel mai mare risc din lume de accidente vasculare, fiind situată pe un loc inacceptabil, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, prof. univ. dr. Dafin Mureşanu, preşedinte al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN).
'Trăim o perioadă foarte dificilă. Incidenţa şi prevalenţa unor boli devastatoare cum ar fi, în general, bolile vasculare cerebrale sunt într-o creştere absolut îngrijorătoare, iar, din nefericire, România ocupă un loc absolut fruntaş. Suntem într-o zonă nepermis de riscantă din acest punct de vedere. Numai Rusia este undeva mai sus decât noi. Din păcate, suntem foarte, foarte prost poziţionaţi, pe un loc inacceptabil', a afirmat prof. univ. Dafin Mureşanu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) 'Iuliu Haţieganu' din Cluj-Napoca.
El a atras atenţia că şi riscul crescut de îmbătrânire a populaţiei aduce cu sine un risc crescut pentru tulburările cognitive, pentru demenţă.
'Iată două maladii devastatoare şi vă mai spun şi pe a treia. E vorba de traumatismele cranio-cerebrale care sunt de asemenea într-o creştere îngrijorătoare. Sunt doar câteva indicaţii majore în care cercetarea încearcă să vină cu soluţii practice', a precizat profesorul universitar.
Academia de Ştiinţe Medicale din România, Federaţia Europeană a Academiilor de medicină, UMF şi SSNN organizează sâmbătă şi duminică în Capitală congresul 'Zilele creierului '.
Dafin Mureşanu a susţinut că acest congres reprezintă un semnal foarte puternic că în România există încă oameni care au preocupări foarte serioase şi profunde în ceea ce priveşte neuro-ştiinţele şi neurologia.
'Este important de subliniat faptul că Academia de Ştiinţe Medicale are încă capacitatea de a interacţiona cu centre şi cu grupuri de cercetare din lume la un nivel mai mult decât decent. După dezvoltări substanţiale ale poziţionării noastre în mediul internaţional în ceea ce priveşte cercetarea, practica neurologică, prezenţa şi recunoaşterea noastră cu foarte multe ocazii şi în foarte multe centre de cercetare şi reuniuni, a venit momentul ca şi pe linia academiei să demonstrăm că tot ceea ce am făcut noi poate fi prezentat practic întregului public ca proiecte de parteneriat, de cercetare', a arătat preşedintele SSNN.
El a amintit că societatea pe care o conduce a organizat deja şase congrese internaţionale de mare anvergură.
Dafin Mureşanu a subliniat că, în ultimi 10 ani, s-a înregistrat un progres extraordinar în ceea ce priveşte neuro-ştiinţele atât din punct de vedere al cercetării fundamentale, cât şi din punct de vedere al efectelor cercetării medicale asupra aplicabilităţii clinice a unor soluţii terapeutice şi că acest progres al preocupărilor nu a ocolit România.
'Însă cercetarea trebuie sprijinită, trebuie desfăşurată de oameni competenţi care au acces şi sunt recunoscuţi în străinătate. Rezolvarea problemelor mari de sănătate ţine de politicile noastre în domeniu şi de modul şi de seriozitatea cu care noi privim, dacă suntem interesaţi să avem cât de cât o sănătate în această ţară. (...) Lucrurile nu merg foarte bine la noi şi practic s-au deteriorat vizibil aceste lucruri, deşi, noi, ca medici cercetători ne străduim. Suferim foarte mult pentru acest mediu profund alterat în care trăim, pentru mesajele extrem de neprietenoase care sunt transmise către comunitatea medicală, de tăierea a tot ceea ce înseamnă investiţie în cercetare, practic de aducere în derizoriu a întregii comunităţi academice din România', a spus preşedintele SSNN.
În opinia sa, sistemul de sănătate nu este în atenţia politicienilor. 'Cel mai important lucru este că starea psihologică generală şi starea de tensiune în care oamenii trăiesc şi stresul care ne apasă, grija zilei de mâine, toate aceste lucruri sunt factori de risc pentru toate bolile şi în special pentru bolile neurologice', a completat Mureşanu.
Despre atragerea specialiştilor români în alte state, preşedintele SSNN recunoaşte că există 'o vânătoare' deoarece aceştia sunt foarte bine pregătiţi, au experienţă, dar şi pentru că este foarte scump şi foarte greu de format oameni capabili.
'Din păcate, există un exod la ora aceasta. Este valabil atât pentru cercetare, cât şi pentru partea de practică medicală. (...) Este straniu să fie tot mai mulţi şi mai mulţi apreciaţi în afară şi tot mai mulţi huliţi în interior. Ar trebui să existe mai multă preocupare ca să-i ţină pe aceşti oameni. Trebuie să-i motivăm. (...) Uneori nu cu bani rezolvi totul, dar cu atitudine pozitivă şi cu nişte cuvinte de apreciere, care nu costă', a explicat Mureşanu.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comunicat de presă - Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) A- XI-a ediţie a şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie
Comunicat de presă - Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplesticităţii Îmbătrânirea şi regenerarea creierului, provocările neurologilor reuniţi la Cluj
Cluj: Specialişti de renume din ţară şi străinătate la Congresul Asociaţiei de Endocrinologie Clinică Specialişti în endocrinologie din ţară şi străinătate se vor reuni la Cluj-Napoca, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu", pentru a-şi prezenta rezultatele celor mai recente cercetări în domeniu, la Congresul Asociaţiei de Endocrinologie Clinică din România, care se va desfăşura...
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
Dr. Dafin Mureşanu: Pentru păstrarea activităţii funcţionale a creierului, oamenii nu trebuie să se îndepărteze de natură Nivelul provocărilor pe care sistemul nervos trebuie să le suporte este într-o continuă creştere, a subliniat, vineri, într-o conferinţă de presă, prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii Române de Neurologie, cu prilejul celui de-al doilea Congres European de Neuroreabilitare, care are loc...
Cluj: Neurologi şi diabetologi din Europa dezbat probleme medicale la UMF 'Iuliu Haţieganu' Neurologi şi diabetologi din Marea Britanie, Austria, Germania, Ungaria şi România vor participa la o dezbatere privind repercusiunile pe care diabetul zaharat le are asupra sistemului nervos central şi periferic.