Cele mai citite
 


Dr. Radu Deac: Asigurările private de sănătate, o alternativă fericită în sistemul sanitar românesc
duminică, 5 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Patronatul Spitalelor şi Centrelor Medicale Private din România (PSCMR) are o strategie pentru înfiinţarea unui sistem privat de asigurări de sănătate, a anunţat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, preşedintele organizaţiei, prof. univ. dr. Radu Deac.
'Înfiinţarea unei case de sănătate private este un subiect foarte complex. Va trebui să existe un sistem de case de asigurare private care să gestioneze fondurile care sunt generate din primele de asigurări private ale abonaţilor. Este foarte interesant, pentru că acest sistem va trebui să fie perfect transparent. Este o mare responsabilitate a gestiona banii oamenilor. Să fim convinşi că nu sunt bani colectivi, sunt banii oamenilor, care vor trebui să fie bine gestionaţi, transparenţi, asiguraţi cu responsabilitate, deci au toate caracteristicile sistemului privat. Şi noi sperăm să se realizeze. Intervalul de timp mi-e dificil să-l definesc, dar avem dorinţa, viziunea şi strategia şi muncim din greu ca să-l putem realiza', a subliniat dr. Deac.
Potrivit acestuia, Patronatul Spitalelor şi Centrelor Medicale Private din România s-a înfiinţat tocmai pentru a avea un cuvânt de spus în privinţa sistemului sanitar românesc, dar şi în privinţa modului de finanţare a acestuia.
'Tocmai de aceea ne-am organizat ca să putem avea un cuvânt de spus şi convingerea mea fermă este că sistemul privat este o alternativă fericită în sistemul sanitar românesc, că asigurările private de sănătate vor putea contribui în mod substanţial la ameliorarea sistemului de finanţare în domeniul sanitar fără să prejudiciem cu nimic actualele reglementări. Dar nu putem să nu ne gândim la viitor, cum putem să îmbunătăţim acest sistem. Pentru un motiv foarte concret: un investitor nu va putea susţine la nesfârşit un sistem care nu produce, ci numai consumă. Deci acel sistem trebuie să aibă modalităţi de finanţare proprii şi acestea nu sunt decât asigurările private. Că în momentul de faţă asigurările sociale asigură un procent anume î ;n această finanţare nu cred că este suficient', a explicat Radu Deac.
Preşedintele PSCMR a precizat că acest patronat nu poate privi problema medicală doar din perspectiva intereselor proprii şi că pentru ca acest sistem sanitar privat să funcţioneze este nevoie ca întreaga societate să funcţioneze.
'Nu putem să privim numai problema strictă a intereselor noastre în domeniul sănătăţii, trebuie să vedem dezvoltarea întregii societăţi şi nu putem spera decât dacă cineva vine şi rezolvă problema producţiei, a muncii, a problemelor din agricultură, a industriilor, a serviciilor. Toate sunt importante. Noi nu vom putea face un sistem de sănătate din Rai, fără ca celelalte sectoare să se dezvoltă şi să producă', a completat dr. Deac.
El a precizat că, sâmbătă, la Târgu Mureş, a avut loc a treia şedinţă a Patronatului Spitalelor şi Centrelor Medicale Private din România, în care au fost abordate subiecte precum analiza decontării de către casele de asigurări de sănătate a serviciilor medicale prestate de furnizorii privaţi, problema asigurărilor medicale private şi calitatea managementului şi promovarea serviciilor medicale de calitate într-un mediu competitiv.
În opinia lui Radu Deac, cele enumerate mai sus sunt 'posibile iniţiative legislative'.
Un alt subiect abordat a fost creşterea numărului de furnizori de servicii medicale private prin îmbunătăţirea cadrului legislativ actual, dezvoltarea mediului de afaceri, stimularea investiţiilor, parteneriatul public-privat, finanţarea adecvată a serviciilor medicale private, dar şi propuneri pentru promovarea cooperării între membrii patronatului, prin organizarea de schimburi de experienţă, vizite reciproce, cursuri de specializare şi afilierea la UGIR 1903 şi Alianţa Confederaţiilor Patronale din România.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vasile Ciurchea (CNAS): Sistemul sanitar se va reforma numai dacă reforma se porneşte din interior Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Vasile Ciurchea, a declarat joi, la Târgu Mureş, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar, că sistemul sanitar românesc se va reforma numai dacă reforma se porneşte din interior şi că soluţia se află inclusiv în...
Radu Ţibichi (CNAS): Dosarul electronic al pacientului va deveni obligatoriu în curând Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Radu Ţibichi, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că dosarul electronic al pacientului va deveni obligatoriu în curând, în prezent lucrându-se la legislaţia incidentă.
Ciurchea(CNAS): România, prin introducerea medicamentelor de ultimă generaţie, le are pe absolut toate pe piaţă Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat vineri, la Târgu Mureş, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS), că prin introducerea a 50 de noi medicamente de ultimă generaţie, România se poate lăuda că are absolut toate me...
Preşedintele Patronatului spitalelor private, de acord cu subordonarea CNAS Ministerului Sănătăţii Preşedintele Patronatului Spitalelor şi Centrelor Medicale Private din România (PSCMR), profesor universitar doctor Radu Deac, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că este de acord cu intenţia Ministerului Sănătăţii de a prelua Casa Naţională de Asigurări de Sănătate...
Nicolăescu: În contractul-cadru 2013 vom sista finanţarea din fondurile Casei pentru unităţile spitaliceşti private Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că în contractul-cadru pe 2013, care va intra în vigoare cel mai probabil la data de 1 martie, va fi sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale pentru Asigurări de Sănătate pentru unităţile...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.