Cele mai citite
 


Consumul de miere din România, în creştere în ultimii 20 de ani
luni, 6 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Nutritie, Ce mancam?, Altfel de medicina
 

Piaţa internă ar putea consuma toată producţia de miere obţinută anual în România, de circa 21.000 de tone, dacă în următorii 10 ani consumul de miere ar creşte de trei ori, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

'Consumul de miere din România a crescut în ultimii 20 de ani de 10 ori, de la 50 de grame anual în anii '90, la 400-500 de grame pe locuitor la ora actuală. Dacă în următorii 10 ani consumul de miere ar creşte de trei ori, piaţa internă ar putea consuma toată producţia autohtonă de miere', a precizat Fetea.


Acesta a subliniat că, dacă ar fi fost funcţională legea 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I-IV, la ora actuală consumul intern de miere ar fi crescut semnificativ şi nu am fi aprovizionat mai mult piaţa externă cu miere românescă, recunoscută pentru calităţile şi proprietăţile ei în toată lumea.


'Exportăm în jur de 70 la sută din producţia anuală de miere cu preţuri situate între 2,4-3,5 euro pe kilogram în funcţie de tipul de miere, polifloră sau de salcâm, în ţările UE înregistrându-se un mare deficit de miere în condiţiile în care consumul în majoritatea ţărilor europene este de 1,5-2 kilograme pe locuitor', a spus preşedintele ACA.


Fetea a mai adăugat că în multe ţări europene, TVA la miere este foarte scăzută de 5 -9 la sută sau nu există deloc, o măsură care, dacă ar fi pusă în aplicare şi în România, ar putea încuraja consumul prin preţuri mai atractive pentru consumatorul român.


Dacă anul trecut România a obţinut în jur de 21.500 tone de miere, pentru anul acesta estimările ACA nu depăşesc 14.000-15.000 de tone, deşi datele INS arată o producţie mai mare de miere de 17.000 de tone.
'Datele INS, care arată o producţie totală de miere de 17.000 de tone pentru 2010, cred că sunt puţin umflate. Din estimările noastre cred că nu vom depăşi o producţie de 15.000 de tone de miere în acest an, din cauza ploilor îndelungate şi a nopţilor reci. Din această cantitate, în jur de 3.500 de tone reprezintă mierea obţinută în sistem ecologic', a explicat Ioan Fetea.


Potrivit sursei citate, jumătate din mierea ecologică românească, circa 1.400 de tone, pleacă anual la export, preţurile fiind cu numai 20 la sută mai mari decât mierea convenţională.


'În Turcia, de exemplu, mierea ecologică se vinde cu 20 de euro pe kilogram, iar în Franţa, mierea autohtonă se vinde cu preţuri duble faţă de mierea din import', a adăugat reprezentantul apicultorilor.
Diminuarea producţiei de miere în 2010 va aduce şi creşteri de preţuri cu circa 10-20 de procente în magazine şi cu 5 la sută la achiziţie.


Potrivit specialistului Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură din Bucureşti (ICDA), cercetătorul Cristina Mateescu, mierea şi combinaţiile de produse apicole au numeroase beneficii pentru sănătate, cunoscute şi promovate de ani de zile de institut, dar din păcate românii sunt mai atenţi la ceea ce declară anumite persoane publice decât specialiştii.


'A intrat în atenţia consumatorilor un produs apicol, cunoscut demult pentru proprietăţile sale în tratarea unor afecţiuni, dar abia acum când o anumită persoană publică a anunţat că s-a vindecat consumând o anumtă combinaţie de produse apicole a adus din nou sectorul în atenţia publicului, deşi cercetătorii ICDA încercă de ani de zile să informeze populaţia despre beneficiile acestor produse, dar fără o o rată la fel de mare de succes', a explicat Mateescu. Aceasta a mai precizat că în luna octombrie se va redeschide Centrul Medical de Apiterapie din Bucureşti, mai ales că în ultimul an ICDA a organizat cursuri de medicină alternativă pentru 40-50 de medici pe an. De asemenea, specialiştii ICDA vor acorda lunar câteva consultaţii gratuite de specialitate.


ICDA va deschidde tot în această toamnă şi un magazin cu produsele apicole proprii, în curtea Institutului, la preţuri de producţie, fără adaosuri.
România are, în prezent, un potenţial mare de dezvoltare a sectorului apicol, de circa 1,5 milioane de familii de albine în funcţie de potenţialul melifer. La finele anului 2009, în România erau înregistrate 1,100 milioane familii de albine, sub nivelul anului 1989, când numărul depăşea 1,201 milioane familii albine. Pentru 2010 se estimează o creştere cu 6,5 la sută până la 1,170 milioane familii de albine. Numărul apicultorilor este estimat la 40.000 - 45.000, faţă de 80.000 de apicultori în anii '80.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Suplimentele terapeutice produse la ICDA, tot mai căutate pe pieţele externe Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA) va finaliza anul acesta extinderea secţiei de producţie pentru medicamentele de uz uman şi suplimente nutritive pe baza de produse apicole, o investiţie demarată din surse proprii, încă din anul 2000.
România deţine locul patru în Europa din punct de vedere al producţiei de miere România deţine la ora actuală locul patru în Europa din punct de vedere al producţiei de miere, după Germania, Franţa şi Ungaria, cu circa 20.000 de tone anual, şi locul şapte la numărul de familii de albine, cu aproape 1,2 milioane, a declarat, vineri, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine...
Română consumă 500 de grame de miere într-un an, ocidentalii de cinci ori mai mult Consumul de miere, în România, a crescut de circa 10 ori, în ultimii 20 de ani, de la 50 de grame pe locuitor în anii '90, la 500 de grame în prezent, a declarat, vineri, la Târgul Naţional al Mierii, directorul general al Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA), Cristina Mateescu...
REPORTAJ: Patru decenii de excelenţă pentru Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA) Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA) împlineşte 40 de ani în 2014. La fel ca şi albinele pe care le studiază şi le ocrotesc, aici lucrează 'ca într-un stup' peste 100 de oameni, profesionişti mai puţin interesaţi de bani care s-au dedicat muncii de cercetare în domeniul apiculturii...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
În România, albinele vin în ajutorul medicinei (AFP) Bucureşti, 10 apr /Agerpres/- Folosirea veninului de albine pentru combaterea sclerozei în plăci, a polenului pentru favorizarea digestiei şi a mierii ca cicatrizant sunt tratamente ce fac parte din terapia alternativă cunoscută sub numele de apiterapie, practicată în România şi care îşi are rădăcinile...