Cele mai citite
 


Descoperirea a două mutaţii genetice care pot mări riscul de producere de atacuri cerebrale
miercuri, 22 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

O echipă internaţională de geneticieni a anunţat descoperirea a două mutaţii genetice legate de un risc crescut de producere a unor atacuri cerebrale, deschizând calea spre noi tratamente care să vizeze mecanismele moleculare ce caracterizează această patologie, conform unui studiu publicat miercuri, informează AFP.

"Este vorba despre un prim studiu care identifică două mutaţii genetice comune, legate de un risc crescut de accident vascular cerebral", subliniază Dr Eric Boerwinkle, profesor de genetică la Universitatea din Texas, co-autor al studiului publicat în ultimul număr al revistei New England Journal of Medicine.

Acest studiu, bazat pe analiza datelor provenite de la alte patru studii genomice realizate pe 19.000 de persoane în SUA şi în Europa, ajunge la concluzia că cel puţin o copie a unei astfel de mutaţii genetice se găseşte la 20% din populaţia albă şi 10% din populaţia de culoare. Fiecare astfel de copie a uneia dintre cele două mutaţii genetice descoperite are efectul creşterii riscului producerii unui accident cerebral cu ischemic cu aproximativ 30%.

Accidentul cerebral ischemic constituie aproape 90% din numărul accidentelor cerebrale şi este produs de blocarea circulaţiei sanguine în creier. Celelalte 10% dintre accidentele cerebrale sunt produse de hemoragiile cerebrale.

Peste 150.000 de americani mor anual din cauza unor atacuri cerebrale ischemice, acestea reprezentând a treia cauză a mortalităţii în SUA după maladiile cardiovasculare şi cancer. Persoanele care supravieţuiesc unui atac cerebral ischemic rămân cu sechele grave.

"Rezultatele acestui studiu oferă o dovadă solidă cu privire la existenţa unei gene, necunoscută până în prezent, ale cărei mutaţii predispun la producerea acestor accidente vasculare cerebrale", a explicat şi dr. Christopher O'Donnell, director de cercetare asupra genomului uman la Institutul Naţional pentru Sănătate din SUA (National Health Institute - NHI).

In studiul lor, cercetătorii au identificat cele două mutaţii genetice răspunzătoare pentru creşterea producerii atacurilor cerebrale prin compararea genomului a 1.544 de persoane care au suferit astfel de atacuri cu genomul altor 18.058 de persoane care nu au suferit niciodată un astfel de accident.

Studiile genomice comparative reprezintă un instrument de cercetare nou care le permite oamenilor de ştiinţă să scaneze rapid genomul a numeroase persoane în căutarea mutaţiilor genetice sau a disfuncţiilor legate de o anumită afecţiune.AGERPRES/(Bălu Codruţ)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Identificarea unor noi gene responsabile de declanşarea crizelor cardiace Oamenii de ştiinţă au descoperit zece mutaţii genetice care măresc riscul de moarte subită în urma unor crize cardiace şi care modifică subtil ritmul cardiac, conform unui studiu publicat duminică în revista Nature Genetics, informează AFP.
Descoperirea unor mutaţii genetice care cresc riscul de cancer la sân Cercetătorii britanici au descoperit noi mutaţii genetice care cresc cu 35% riscul de cancer la sân în cazul femeilor nepurtătoare de variaţii ale genelor BRCA1/2, deja cunoscute pentru creşterea acestui risc, potrivit datelor publicate joi în New England Journal of Medicine, anunţă AFP.
Descoperirea unei noi mutaţii genetice care predispune la Alzheimer O mutaţie genetică rară, legată de sistemul imunitar, predispune la îmbolnăvirea de maladia Alzheimer, la persoanele în vârstă, conform unui studiu islandez publicat în SUA, transmite AFP.
O mutaţie genetică s-ar afla în spatele preferinţei anumitor obezi pentru alimente grase (studiu) O mutaţie genetică rară pare să fie la originea preferinţei anumitor obezi pentru alimente bogate în grăsimi, potrivit unui studiu publicat marţi, unul dintre primele care pun în evidenţă rolul factorilor biologici în preferinţele noastre alimentare, informează AFP.
SUA: Lansarea celui mai amplu studiu de testare clinică pentru tratamente personalizate contra cancerului Bolnavi în stadiu avansat de cancer vor primi tratamente personalizate, care vor lua în calcul mai ales mutaţii specifice ale tumorilor şi mai puţin tipul maladiei, în cadrul celui mai amplu şi riguros studiu de testare clinică realizat până în prezent în acest domeniu, a anunţat National Cancer Institute...
Mutaţii genetice responsabile de apariţia unei forme agresive de cancer, colangiocarcinomhepatic, descoperite de specialişti Specialişti români de la Institutul Clinic Fundeni au participat alături de specialişti americani şi singaporezi la un studiu în urma căruia au fost descoperite patru mutaţii genetice responsabile de apariţia unei forme agresive de cancer, colangiocarcinomhepatic, a anunţat luni, într-o conferinţă de...