Cele mai citite
 


Sondaj IRES: Expulzarea romilor din Franţa este apreciată drept condamnabilă de 47% dintre respondenţi
marţi, 7 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Expulzarea unor cetăţeni europeni de etnie romă din Franţa este apreciată drept condamnabilă de 47% dintre respondenţii unui sondaj de opinie dat publicităţii vineri de IRES pe tema percepţiei publice a minorităţii rome.
Potrivit sondajului, 23% dintre cei intervievaţi şi-au exprimat dezacordul total cu privire la decizia luată de Franţa în ceea ce priveşte expulzarea romilor.
De asemenea, 69% dintre respondenţi au fost de părere că problema romilor este una europeană, nu doar a ţărilor cu minoritari din această etnie iar 62% - că România este o ţară mai tolerantă faţă de romi decât alte state din UE.
De altfel, 54% dintre intervievaţi şi-au exprimat acordul ca să aibă romi printre colegii de muncă şi 41% ca să aibă drept vecin un reprezentant al acestei etnii. Însă 57% nu ar accepta un rom în familia lor, spre deosebire de 16% care ar fi de acord cu acest lucru.
Întrebaţi ce reacţie au sau ce simt atunci când văd un rom, 36% dintre cei intervievaţi au răspuns 'indiferenţă', 18% - 'teamă', 15% - 'simpatie' şi 12% - 'compasiune'.
Părerea generală despre romi a 34% dintre respondenţi este proastă iar a 27% - bună. Numai 1% au spus că au o părere foarte bună.
Sondajul mai relevă că 35% dintre respondenţi consideră că legile din România cu privire la minorităţi le acordă acestora prea multe drepturi, în timp ce 33% cred că se acordă acestora prea puţine drepturi, iar 22% câte drepturi trebuie.
Potrivit sondajului IRES, la întrebarea 'În România romii sunt mai degrabă favorizaţi sau defavorizaţi în obţinerea unui loc de muncă?', 68% dintre cei chestionaţi au răspuns defavorizaţi, 18% favorizaţi şi 14% nu au răspuns.
În ceea ce priveşte accesul la servicii de sănătate, conform cercetării IRES, romii sunt mai degrabă defavorizaţi (47%), 34% dintre răspunsuri fiind mai degrabă favorizaţi. 19% nu au răspuns la această întrebare.
55% dintre cei chestionaţi cred că romii sunt mai degrabă defavorizaţi în obţinerea unui credit, în timp ce 16% consideră că sunt favorizaţi. 29% nu au răspuns la această întrebare.
Potrivit cercetării IRES, romii sunt mai degrabă defavorizaţi în obţinerea unei locuinţe - 57% şi mai degrabă favorizaţi - 21% dintre respondenţi. 22% nu au răspuns.
Referitor la reprezentarea politică la nivel naţional şi local, 46% dintre cei chestionaţi cred că în România romii sunt mai degrabă defavorizaţi, 33% favorizaţi. Nu au răspuns la această întrebare 20%.
42% dintre subiecţii sondajului spun că ar fi total de acord ca un rom/romii să se stabilească în localitatea lor, 25% sunt parţial de acord, 10% - dezacord parţial, 22% dezacord total, 2% nu au răspuns.
Folosirea cuvântului 'ţigan' nu este jignitoare pentru romi în opinia a 66% dintre cei chestionaţi, în timp ce 30% consideră că da, iar 4% nu au răspuns.
Potrivit sondajului, o persoană este identificată ca fiind rom/ţigan după vocabular şi accent (85%), după obiceiuri, comportament (84%), după limba vorbită (77%), după aspect/fizionomie (74%), culoarea pielii (62%), îmbrăcăminte (62%).
În ceea ce priveşte opţiunile politice în cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, sondajul arată că PSD ar obţine 38% din voturi, urmat de PNL cu 22% şi PDL - 18%. Pe următoarele locuri se află, potrivit sondajului, PP - 11% , PRM - 4%, UDMR - 3%, UNPR - 2%, alt partid - 1%.
Sondajul IRES a fost realizat pe un eşantion de 1.231 indivizi de 18 ani şi peste, reprezentativ la nivel naţional şi are o eroare maximă tolerată de ? 2,8%. Ancheta de teren s-a desfăşurat în perioada 31 august-1 septembrie, pe baza unor interviuri prin metoda CATI fieldswork.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sondaj IRES: Legislaţia acordă prea multe drepturi minorităţilor, cred 35% dintre români Legile din România cu privire la minorităţi le acordă acestora prea multe drepturi, cred 35% dintre respondenţii unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), în timp ce 33% cred că se acordă acestora prea puţine drepturi, iar 22% câte drepturi trebuie.
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
INTERVIU/Nini Săpunaru:România este singura ţară europeană care poate cultiva cu succes soia modificata genetic România este singura ţară din Uniunea Europeană care poate cultiva cu succes soia modificată genetic, iar această cultură ar putea contribui cu 1 - 1,5 miliarde de euro la PIB-ul ţării, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură...
Sondaj: Medicii şi spitalele private din România - în topul încrederii pacienţilor; spitalele de stat - pe ultimul loc Medicii şi spitalele private din România se află în topul încrederii pacienţilor în componentele sistemului medical românesc, în timp ce spitalele de stat se află pe ultimul loc în acest clasament, potrivit unui sondaj realizat de IMAS împreună cu Centrul pentru inovaţie în medicină.
INTERVIU/Ponta: În prezent nu există Opoziţie; există, bun sau rău, Guvernul actual, în partea cealaltă - nimic Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar şi despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura şi salariile bugetarilor.
Sondaj CURS: România va ieşi din criză peste trei ani, susţin 67% dintre români Peste două treimi dintre români (67%) susţin că România va ieşi din criză peste trei ani sau chiar mai mult, relevă un sondaj CURS dat luni publicităţii.