Cele mai citite
 


In Olanda, "turismul pentru medicamente" este o afacere care merge
miercuri, 22 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Paris, 22 aprilie /Agerpres/ - Ulvenhout, un sătuc dichisit din Olanda, merită fără îndoială să figureze în toate ghidurile turistice, potrivit ziarului francez Le Monde.

El a devenit un punct de atracţie pentru turiştii veniţi din Belgia. De-a lungul frontierei care separă cele două ţări, mai sunt şi alte localităţi care atrag vizitatori, care nu au decât un singur scop: să-şi procure medicamente cu mult mai ieftine ca la ei.

In acea zi, Tina şi Wim, veniţi de la periferia oraşului Anvers, intră în farmacia din Ulvenhout şi scot o reţetă. Pentru ea, antidepresive, pentru el un medicament de reglare a tensiunii arteriale şi pentru familie, două cutii cu nişte calmante foarte răspândite. „Am economisit cincizeci de euro”, exclamă Tina. Explicaţia? „Modelul kiwi!”, explică farmacista.

Importat din Noua Zeelandă, acest sistem a intrat în vigoare în Olanda, în iulie 2008 şi constă în atribuirea, pe o perioadă determinată, unei compensaţii preferenţiale pentru o singură marcă, cea mai ieftină, din gama stabilită de medicamente. Celelalte mărci nu mai sunt compensate, cu excepţia unei derogări de la medicul de familie. De aici, scăderea generală a preţurilor.

In Olanda, ''modelul kiwi” se aplică unui număr de treizeci de substanţe destinate celor mai frecvente afecţiuni. Este foarte bine primit de pacienţi şi de companiile de asigurări - toate private - care ar fi economist, într-un an, 750 de milioane de euro.

In mod paradoxal pentru belgieni, guvernul lor a fost printre primii care s-a gândit la modelul neozeelandez. Proiectele lui Rudy Demotte, fost ministru PS al sănătăţii, au provocat totuşi asemenea reacţii încât puterea politică a renunţat la ele. Ea pare chiar să pregătească renunţarea la „kiwi light”, un model limitat greu de aplicat şi care nu se referă decât la vechile medicamente al căror brevet ţine de domeniul public.


Autorităţile belgiene au fost chiar obligate să facă faţă protestelor conjugate ale sindicatelor medicilor şi ale industriei farmaceutice. Primele afirmau că era ameninţată libertatea lor terapeutică, cealaltă şi-a mobilizat toate mijloacele de lobby pentru a determina guvernul să renunţe.

Afirmând că pacienţii belgieni care se duc în Olanda nu beneficiază de „susţinerea” necesară, sindicatele consideră, de asemenea, că apariţia „turismului pentru medicamente” sau a unui sistem paralel de import ar putea ameninţa, mai devreme sau mai târziu, cercetarea farmaceutică, foarte activă în Belgia.

Aceste argumente sunt contrazise de Sindicatul olandez al industriei medicamentelor generice (Bogin). Conform responsabililor acestui sindicat, regulile europene mai degrabă favorizează, nu frânează, importurile de medicamente mai ieftine.AGERPRES/(Elena Dumbravă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bulgarii îşi cumpără medicamentele din România şi Grecia Turismul medical devine foarte popular printre bulgari, scrie marţi cotidianul sofiot Standart. Preţurile medicamentelor în Bulgaria sunt mai mari în comparaţie cu toate ţările vecine şi din ce în ce mai mulţi bulgari traversează frontiera ca să se ducă la farmaciile din Bucureşti, Giurgiu sau Salonic...
EXCLUSIV La Techirghiol, o tânără a inventat reţeta succesului de marcă din apa şi nămolul lacului Povestea Oanei Stan, master în marketing internaţional la London Regent's University, scrisă chiar în aceste zile de protagonistă, concurează multicentenara legendă a turcului Techir şi a muribundului său măgar, ce a certificat prima dată efectele terapeutice ale nămolului şi apei saline de Techirghiol...
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.
Preşedintele CNAS: Guvernul a introdus un medicament pentru boli rare pe lista de compensate şi gratuite Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a anunţat, miercuri, că pe lista medicamentelor compensate şi gratuite adoptată marţi de Guvern se află şi o moleculă pentru boli rare.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.