Cele mai citite
 


Cluj: Liceul pentru nevăzători -apreciat şi în plan internaţional
miercuri, 8 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Liceul pentru deficienţi de vedere din Cluj-Napoca este unul dintre centrele cele mai dinamice la nivel internaţional, la ora actuală, în privinţa muncii şi reflectării în domeniul deficienţelor vizuale, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Francis Guiteau, preşedintele Reţelei de specialişti în domeniul deficienţelor de vedere din Europa (ENVITER).
''Liceul pentru deficienţi de vedere din Cluj-Napoca s-a particularizat, de foarte mult timp în Europa, prin profesioniştii săi, la numeroase conferinţe internaţionale. Am întâlnit, în Germania, cu mulţi ani în urmă, invitaţi clujeni care au avut intervenţii extrem de interesante, punctuale şi competente, despre educaţia tinerilor afectaţi de probleme de vedere'', afirmă preşedintele ENVITER, Francis Guiteau, aflat luni în vizită cu o delegaţie de medici francezi.
El spune că de atunci, specialiştii români din Cluj-Napoca în acest domeniu ''au avut, constant, reputaţia de a fi performanţi''. Pe de altă parte, unitatea clujeană de învăţământ s-a modernizat continuu şi întruneşte, în acest moment, toate standardele europene de calitate, primeşte şi educă ''în cele mai bune condiţii copii nevăzători, ca şi în cele mai bogate ţări din Europa, fără nici o diferenţă''.
''Din acest motiv am decis să îi interpelăm pe profesioniştii de mare clasă clujeni şi i-am invitat, în urmă cu şase ani, să se alăture ENVITER, iar de atunci avem cooperări regulate. Am venit la Cluj-Napoca, însoţit de o mică delegaţie, pentru a revizita stabilimentele pentru copiii cu deficienţe de vedere şi auditive. Persoana care mă acompaniază în vizită este Maryvonne Lyazid, preşedintele celei mai importante organizaţii din Franţa dedicate oamenilor cu dizabilităţii auditive şi de vedere - Federaţia Naţională pentru inserţia persoanelor surde şi a celor nevăzătoare. Călătorim împreună pentru că eu, având o legătură specială cu Liceul pentru deficienţi de vedere din Cluj-Napoca, am dorit ca doamna Maryvonne Lyazid să descopere, la râ ;ndul său, maniera deosebită în care românii se ocupă de persoanele cu deficienţe de vedere şi auditive'', explică preşedintele ENVITER.
ENVITER (European Network for Vision Impairment Training, Education and Research) a fost creată în urmă cu zece ani şi a sărbătorit un deceniu de activitate, în 2009, la Berlin (Germania).
''În Europa sunt deja numeroase organizaţii de profil, dar ENVITER a fost creată în ideea unui concept puţin diferit, organizând reuniunea stabilimentelor şi serviciilor care lucrează aproape de persoanele cu astfel de dizabilităţi, bazându-ne pe profesonalismul lor, pentru a putea să avansăm în practicile comune între diferite ţări europene şi, în particular, pentru a putea cunoaşte practicile cele mai interesante, din toate punctele de vedere, în privinţa educării speciale şi sprijinirii persoanelor nevăzătoare. Am creat această reţea în care regrupăm, la ora actuală, aproximativ 25 de structuri, din 15 ţări diferite. Este important pentru noi, pentru că acestă confruntare de specialitate, această observare mutuală, poate să existe deşi lucrăm, iată, în 15 ţări'', arată Francis Guiteau.
Unitatea clujeană de învăţământ participă, din 2008, la derularea unor proiecte europene, în calitate de membru activ al ENVITER. În luna aprilie a acestui an, Liceului pentru deficienţi de vedere i-a fost acordat titlul de ''Şcoală Europeană'' de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Parlamentului din Bucureşti.
Liceul clujean este prima şcoală pentru nevăzători din România, în anul 2000, unitatea împlininind 100 de ani de activitate, în prezent elevii provenind din peste 20 de judeţe ale ţării.
În şcoală îşi desfăşoară activitatea şi singura echipă sportivă din ţară pentru Torball (fotbal pentru nevăzători), care a câştigat în 2006 Medalia de Aur la finalele campionatelor europene de profil din Elveţia.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Institutul de Oncologie din Cluj oferă tratamente de calitate şi în condiţii de criză Institutul de Oncologie "Prof. dr. Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca face performanţă şi în condiţii de criză, având peste 13.000 de internări anul trecut şi 8.177 de intervenţii chirurgicale, în condiţiile în care are cel mai mic buget pe pacient din ţară pe domeniul oncologic.
În România s-au efectuat 580 de intervenţii cu ajutorul chirurgiei robotice În România s-au efectuat 580 de intervenţii cu ajutorul chirurgiei robotice, din care 400 de Institutul Fundeni, 100 la Spitalul Floreasca şi 80 la Cluj, adică în cele trei centre din ţară unde se practică această tehnică, a anunţat joi, în conferinţă de presă, prof. dr. Irinel Popescu, cu prilejul ...
Cluj:Preşedintele Societăţii Franceze de Medicină de Catastrofă: Medicina de urgenţă nu este diferită în România, Germania sau Franţa Preşedintele Societăţii Franceze de Medicină de Catastrofă, Henri Julien, spune că "medicina de urgenţă este un consens internaţional şi nu este diferită în România, Germania sau Franţa".
STRÃIN, IUBESC ROMÂNIA/ Raed Arafat: România este ţara unde sunt acasă A conceput şi introdus în România un sistem inovator de intervenţii în situaţii de urgenţă, dat astăzi ca exemplu în alte ţări şi utilizat ca studiu de caz de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Toate acestea pornind la drum cu o maşină cumpărată la mâna a doua echipată cu girofaruri, pentru...
Cluj: În România există două milioane de diabetici şi trei milioane cu prediabet Numărul persoanelor cu diabet zaharat este în continuă creştere, relevă datele prezentate la Congresul Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM), care se desfăşoară în perioada 5-7 noiembrie la Cluj-Napoca.