Cele mai citite
 


Este posibilă dispariţia germanilor peste 12 generaţii?
miercuri, 22 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie
 

Paris, 22 aprilie /Agerpres/ - In pofida eforturilor guvernului, germanii nu fac destui copii. Iar cei cu studii superioare, şi mai puţini decât ceilalţi.

O rată de 34% din populaţia feminină germană cu vârsta cuprinsă între 35 şi 49 de ani şi având cel puţin un master nu au copii, conform cifrelor publicate în această săptămână. Şi numai 32% dintre ele au câte doi, scrie cotidianul francez Le Figaro.

La celălalt capăt al spectrului, 26% dintre femeile fără diplomă de studii superioare au câte trei copii sau mai mulţi, ceea ce îi face pe specialişti să se îngrijoreze de creşterea numărului de copii săraci.

Introducerea alocaţiei de concediu parental (Elterngeld) în 2007 ar fi trebuit să inverseze această tendinţă, permiţând părinţilor să încaseze 80% din salariu - până la 1.800 euro pe lună timp de 14 luni - ca să stea acasă după naşterea copiilor.

Dar la acest program au recurs familiile cele mai modeste, potrivit primelor rezultate statistice. Aproape 50% din beneficiari încasează minimul de 300 de euro pe lună, în timp ce numai 6,8% din proaspeţii părinţi se încadrează în tranşa maximă de 1.500-1.800 euro.

In pofida acestor rezultate, ministrul conservator al Familiei, Ursula von der Leyen, medic, mamă a şapte copii şi iniţiatoarea programului Elterngeld, îşi păstrează încrederea în acest proiect. „Rămân pe poziţii pentru că este o politică bună. In viitoarea legislatură, vom extinde chiar durata concediului de paternitate şi vom viza scăderea impozitelor pe care le plătesc familiile, părinţii putând astfel cheltui mai mult pentru copii”, a declarat ministrul german pentru Bild Zeitung.

Dar această politică, îndreptată în principal spre indemnizaţia financiară, nu pare a răspunde nevoilor germanilor. Intr-o ţară în care studiile universitare se fac adesea după 30 de ani, femeile trebuie să acţioneze mai rapid pentru a-şi face loc într-o întreprindere. N-au timp să se oprească ca să fie mame. Ministrul recunoaşte că ar trebui create „mai multe locuri la creşe, cu orare mai flexibile”.

Predominanţa modelului tradiţional german, în care femeile rămân acasă, le afectează şi pe cele active. Ele preferă să-şi amâne dorinţa de a avea copii decât să se simtă vinovate că îi „abandonează” la creşă pentru a se întoarce la serviciu. Cea mai mare parte a femeilor cu studii superioare aşteaptă să treacă de patruzeci de ani pentru a avea un singur copil.

De cealaltă parte, Elterngeld este un noroc pentru cele mai sărace familii, în care femeile nu au serviciu: „Ele pot câştiga astfel o sumă apropiată de venitul mediu dacă au mereu câte un copil. Alocaţiile le dau un fel de statut de funcţionar!”, explică sociologul Gunnar Heinsohn.

Natalitatea germană continuă să scadă. Cu numai 675.000 naşteri, în 2008, scăderea a fost de 1,1% faţă de anul precedent, care fusese excepţională după introducerea programului Elterngeld. Potrivit Le Figaro, germanii invidiază modelul francez, în care femeile lucrează şi natalitatea este în creştere.

Conform previziunilor demografice, Franţa ar trebui să depăşească Germania drept cea mai populată ţară din Europa înainte de 2050, în timp ce germanii ar putea să dispară peste 12 generaţii, încheie autorul articolului din Le Figaro.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Germania: 105 ani de la naşterea medicului Josef Mengele Medicul Josef Mengele, criminal nazist de război, cunoscut şi sub porecla de Beppo, s-a născut la 16 martie 1911, într-o familie de industriaşi din Bavaria. A studiat filozofia la Munchen şi a obţinut doctoratul în 1935 cu o disertaţie privind diferenţele rasiale observabile în anatomia maxilarului inferior...
Proiect de cercetare pentru adaptarea soiurilor de hamei din Germania în România Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca în colaborare cu cel mai mare producător de hamei din România, SC MORAROIND SRL, au reuşit accesarea unui fond de în valoare de 20.000 de lei în cadrul unui proiect de cercetare pentru adaptarea unor soiuri de hamei din Germania în...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Institutul INRA, care a clonat vaca Marguerite, lucrează prin selecţie genomică Institutul Naţional de Cercetare Agricolă (INRA) din Franţa care s-a făcut remarcat îndeosebi prin naşterea în 1998 a vacii Marguerite, prima vacă din Europa clonată dintr-o celulă diferenţiată, nu mai foloseşte din 2011 această tehnică, preferând mai eficienta selecţie genomică, informează agenţia France...
Proiect DGAS de promovare a unui stil de viaţă sănătos în rândul copiilor Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a participat joi la lansarea unui proiect destinat promovării unui stil de viaţă sănătos în rândul copiilor din Bucureşti, proiect iniţiat de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială (DGAS).
(Corespondenţă) Un proiect transfrontalier româno-sârb de utilizare a telemedicinei, prezentat ca exemplu de bune practici la Bruxelles Bruxelles, 16 mai - Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Proiectul româno-sârb "Telediag", care implică utilizarea în comun a unui sistem unic de telemedicină ce le permite medicilor să ofere pacienţilor asistenţă medicală la distanţă, va fi prezentat luni, la Bruxelles, ca exemplu de cooperare...