Cele mai citite
 


Volumul creierului la om şi la maimuţe depinde de îngrijirea maternă
joi, 9 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În cazul oamenilor şi maimuţelor, grija maternă este responsabilă pentru volumul mare al creierului, scrie în ultimul său număr revista New Scientist.
Dezvoltarea creierului necesită o cantitate mare de energie. În consecinţă, o perioadă îndelungată s-a crezut că creierele mari se formează doar la animalele cu metabolism relativ rapid.

Vera Weisbecker, de la Universitatea Cambridge, şi Anjali Goswami, de la University College of London au constat că lucrurile nu stau chiar aşa, după cum rezultă dintr-un studiu recent apărut în revista de profil Proceedings of the National Academy of Science.

Oamenii de ştiinţă au comparat creierul a 197 de marsupiale şi 457 de mamifere placentare şi au stabilit că despre o legătură dintre ritmul metabolic şi mărimea creierului se poate vorbi doar în cazul celor din urmă. Mai degrabă rolul principal îl joacă aici modul de reproducere.

Mamiferele placentare embrionare se află în legătură mai îndelungată cu mama. Dimpotrivă, marsupialele se nasc 'imatur' şi îşi dezvoltă creierul hrănindu-se cu lapte matern fiind deja fiinţe autonome, adică fără acces direct la nutrienţii organismului matern.

Cu toate acestea, cercetătorii nu au descoperit diferenţe mari între mărimea medie a creierului la mamiferele inferioare şi mamiferele placentare. Se diferenţiază doar primatele, care au moştenit creierul 'disproporţionat' de mare datorită grijii materne: mai întâi în timpul maturării fetale, iar, apoi, a hranei administrate în primii ani de viaţă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Creierul mai mare la oameni decât la primate ar putea fi rodul unui metabolism accelerat (studiu) În cursul evoluţiei, metabolismul oamenilor s-a accelerat faţă de rudele lor, primatele. Acest lucru ar putea explica creierul mai mare, încetineala creşterii, starea reproductivă bună, remarcabila longevitate, dar şi înclinaţia oamenilor de a ajunge diabetici sau obezi, scrie luni slate.fr.
Dr. Horatiu Albu: „Singurul mod dovedit stiintific pentru slabire si controlul greutatii este de a creste gradul de sanatate” In Romania, obezitatea afecteaza peste 20% dintre romanii cu varsta peste 18 ani, conform ultimului studiu realizat de Asociatia Romana pentru Studiul Obezitatii. Ce se petrece la nivel de celula atunci cand ne ingrasam? Raspunsul il ofera Medicina Ortomoleculara prin Dr. Horatiu Albu, presedintele...
Studiu fundamental asupra unor copii instituţionalizaţi din România: Privarea socială afectează dezvoltarea creierului Copiii care cresc în instituţii în locul familiilor prezintă deficite majore în dezvoltarea creierului, a arătat un studiu efectuat asupra unor copii instituţionalizaţi din România. Constatările, publicate online luni, în ''Proceedings of the National Academy of Sciences'' din SUA, subliniază importanţa...
Cum iti influenteaza dieta alimentara modul in care dormi Se stie ca prea putin somn are impact asupra obiceiurilor alimentare, asupra apetitului, castigului in greutate si asupra altor functii metabolice, dar se stie prea putin despre modul in care diferitele diete joaca un rol in ce priveste cat de bine dormi. Un nou studiu a evaluat dietele si tiparele...
Creierul fetelor, mai puternic afectat de consumul excesiv de alcool decât cel al băieţilor /studiu/ Creierul fetelor tinere este mai afectat de beţii decât cel al băieţilor de aceeaşi vârstă, potrivit unui studiu publicat vineri în SUA, care avertizează că neuronii sunt afectaţi de consumul de alcool şi că acest lucru este mai grav decât mahmureala de a doua zi, scrie France Presse.
Un studiu genetic oferă în premieră perspectiva asupra unei posibile origini biologice a schizofreniei Riscul de schizofrenie al unei persoane este crescut în cazul în care moşteneşte variante specifice ale unei gene având legătură cu "tăierile sinaptice", adică eliminarea conexiunilor dintre neuroni, relevă un studiu bazat pe analiză genetică efectuat de cercetătorii de la Stanley Center for Psychiatric...