Cele mai citite
 


Senat: Continuitatea asistenţei medicale primare prin centre de permanenţă
luni, 27 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - Senatorii din Comisia de sănătate au întocmit, marţi, un raport favorabil proiectului de lege pentru aprobarea OUG 32/2009 pentru modificarea art. 7 din Legea 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă.

În favoarea modificării respectivului articol de lege au votat opt senatori de la PSD, PD-L şi PNL, dar senatorul Ion Rotaru (PSD+PC) s-a abţinut de la vot.
"Eu sunt foarte sceptic că vom reuşi să rezolvăm problema centrelor de permanenţă", a spus Rotaru în momentul votării.

In timpul dezbaterilor, senatorii au adus amendamente, care ulterior au fost admise cu votul majorităţii, şi care au privit, în special, componenţa centrelor de permanenţă şi atribuţiile medicilor care fac de gardă în astfel de centre.

O primă chestiune care a iscat discuţii aprinse în rândul senatorilor din Comisia de sănătate a reprezentat-o prevederea potrivit căreia centrele de permanenţă funcţionează "cu un număr minim de cinci posturi de medic şi, după caz, cu cinci posturi de asistenţi medicali".

Vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR) Constantin Cârstea a fost de părere că numărul minim de medici ar trebui ridicat la nouă. Propunerea acestuia a fost respinsă de majoritatea senatorilor, astfel că senatorul Mircea Cinteză (PD-L) a venit cu amendamentul ca numărul minim de medici să fie şapte, iar senatorul PNL Minerva Boitan a adăugat că ar trebui scoasă din articol referirea la numărul asistenţilor medicali.

"Dacă rămân numai cinci medici care să facă gardă în centrele de permanenţă, acest lucru devine aproape imposibil. Ar însemna o gardă la cinci zile, inclusiv zile libere şi sărbători. Este inuman. De aceea, eu propun să fie minimum şapte medici'', a declarat Cinteză.

Deoarece prevederea referitoare la numărul de medici şi asistenţi medicali care trebuie să facă de gardă în respectivele centre era prevăzută la articolul 8 al Legii 263, senatorii s-au văzut obligaţi să recomande şi modificarea articolului 8, astfel încât acesta să fie armonizat cu modificările efectuate de senatori textului articolului 7.

"Propun ca art. 8, paragraful 1, să fie modificat în concordanţă cu art. 7, fiindcă modificând articolul 7 ajungi să discuţi şi alte chestiuni în interiorul legii, stipulate la alte articole'', a mai declarat Mircea Cinteză.

Un alt amendament aprobat de majoritatea senatorilor s-a referit la posibilitatea ca medicul de gardă din centrul de permanenţă să poată părăsi centrul pentru a răspunde unei urgenţe medicale.

Vicepreşedintele CMR a subliniat că în cazul în care medicul de gardă îşi părăseşte postul, centrul rămâne gol. In plus, a spus Cârstea, pot fi invocate diferite scuze pentru absenţa din centru a medicului.

"Dacă medicul a plecat la 20 de km de centru, acesta va rămâne gol, deci nimeni nu va putea prelua urgenţele care ajung la centru. Medicul trebuie să rămână acolo, fiindcă se pot inventa tot felul de situaţii. De exemplu, a avut pană în timp ce se ducea în nu ştiu ce comună la o urgenţă şi din această cauză a venit la sfârşitul programului de gardă", a afirmat vicepreşedintele Colegiului Medicilor.

Preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, Ion Vasile (PSD+PC), a fost de acord cu Constantin Cârstea, însă a propus ca textul legii să prevadă şi cazurile de urgenţe majore, care necesită deplasarea neapărată a medicului de gardă la domiciliul pacientului.

"Eu sunt de acord ca medicul să stea în centru, fiindcă altfel apar tot felul de situaţii. Dar totuşi, propun să introducem în text faptul că activitatea medicului se desfăşoară, de regulă, în sediul centrului de permanenţă şi că în mod excepţional, medicul se poate deplasa doar la urgenţele majore pe raza localităţii unde este situat centrul de permanenţă", a spus Vasile.

O altă chestiune care a atras atenţia senatorilor a vizat obligativitatea medicilor de a lucra în centrele de permanenţă. Potrivit lui Cârstea, participarea la activităţi în astfel de centre poate fi numai opţională.

"Medicii din spital sunt angajaţi ai spitalului, deci sunt obligaţi să facă de gardă. Medicului de familie nu i se poate impune acest lucru. Aceste activităţi trebuie, aşadar, să fie facultative", a spus vicepreşedintele CMR, adăugând că medicii de familie ar trebui chiar motivaţi să lucreze în centrele de permanenţă, constituindu-se, în acest sens, "un fond special din fondul naţional unic".

Pe de altă parte, senatorul PSD Ion Vasile a afirmat că "dacă va rămâne opţional, nu se va rezolva nimic", iar Iosif Secăşan (PD-L) s-a arătat în favoarea introducerii caracterului de obligativitate.

"Eu susţin impunerea caracterul obligatoriu. Asistenţa medicală cu caracter de permanenţă este o extindere în favoarea pacienţilor. Sunt medic şi am făcut gardă şi cred că atitudinea de obligatoriu, chiar dacă nu corespunde dorinţelor medicilor de familie, se cuvine", a declarat Şecăşan.

Discuţia pe această chestiune a fost, însă, abandonată după ce senatorul Mircea Cinteză a făcut remarca potrivit căreia articolul în discuţie nu impune, în nici un fel, caracterul de obligativitate.

"Eu observ că noi suntem chemaţi numai să discutăm art. 7, aşa că nu ar trebui să ne batem capul că chestiunea obligativităţii, fiindcă ea nu rezultă în nici un fel din art. 7", a precizat Cinteză.

Potrivit paragrafului 3 din articolul 7, "medicii care optează pentru desfăşurarea activităţii în centrele de permanenţă informează autorităţile de sănătate publică, în scris, cu privire la opţiunea lor". AGERPRES/ (Cătălina Barbu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Proiect privind utilizarea unei aeronave a MAI pentru asistenţă medicală de urgenţă, adoptat de deputaţi Deputaţii au adoptat, miercuri, un proiect de lege care vizează aprobarea unor măsuri privind operarea unei aeronave aflate în proprietatea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), astfel încât aceasta să fie utilizată în misiuni de asistenţă medicală publică de urgenţă.
Centrul Naţional de Formare în Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş ar putea deveni centru de instruire NATO Şeful Departamentului pentru situaţii de urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat sâmbătă că Centrul Naţional de Formare în asistenţă medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş ar putea deveni centru de instruire pentru specialişti din cadrul Centrului NATO de...
Cameră: Orele suplimentare efectuate de personalul care a acordat asistenţă medicală victimelor de la Colectiv, plătite Camera Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege referitor la modificarea ordonanţei privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice în acest an, care stipulează ca orele suplimentare efectuate de personalul implicat în acordarea asistenţei medicale victimelor tragediei de la clubul...
Vaslui: Bolnavii din Huşi, trimişi la medicii de familie şi la centrele de permanenţă fiindcă în spital nu sunt urgentişti Bolnavii din municipiul Huşi sunt sfătuiţi de de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui să meargă la policlinica spitalului sau la medicii de familie, având în vedere că, din cauza lipsei medicilor urgentişti, Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal 'D. Castroian'...
Asistenţa medicală de urgenţă în Bucureşti în perioada 1-6 mai Asistenţa medicală de urgenţă în perioada 1-6 mai va fi asigurată în Capitală de următoarele unităţi sanitare:
Medicii de la Urgenţă nu şi-au făcut datoria, afirmă MS, despre cazul Chauncey Hardy Din raportul de control al Direcţiei de Sănătate Giurgiu rezultă neîndeplinirea obligaţiilor de acordare a serviciilor de asistenţă medicală şi nerespectarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului, ceea ce denotă deficienţe grave în îngrijirea acestuia de către personalul medical al Unităţii...