Cele mai citite
 


Salariaţii cu contract de muncă vor plăti CAS şi pentru drepturile de autor
joi, 9 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Salariaţii cu contract de muncă vor plăti contribuţiile de asigurări sociale şi pentru veniturile din drepturile de autor dacă acestea nu sunt obţinute ocazional ci în mod regulat, a precizat miercuri ministrul Muncii, Ioan Botiş, după şedinţa de guvern.
Potrivit ministrului Muncii, cei care obţin ocazional venituri din drepturi de autor nu vor plăti contribuţii sociale aferente acestor venituri dacă sunt şi salariaţi cu contract de muncă, iar dacă nu au o relaţie contractuală cu un angajator şi obţin exclusiv venituri ocazionale din drepturi de autor atunci vor plăti CAS-uri baza de calcul fiind de cinci salarii medii brute pe economie pe an (9.100 lei).
Cei care obţin venituri din drepturi de autor lunar vor plăti contribuţii de asigurări sociale - 10,5 la sută la pensii, 0,5 la sută la şomaj şi 5,5 la sută la sănătate, indiferent dacă au şi salarii pe contract de muncă, CAS-urile fiind plafonate în acest caz la cinci salarii medii brute pe economie pe lună.
Începând de luni, 13 septembrie, obligaţia declarării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări sociale şi de asigurări de şomaj, corespunzătoare veniturilor de natură profesională ale angajaţilor, altele decat cele salariale, revine plătitorului de venit, conform unui proiect de ordonanţă aprobat miercuri de guvern.
De asemenea, potrivit lui Botiş, angajatorii vor depune declaraţiile şi plăti contribuţiile şi pentru asigurările de sănătate, iar acestea nu vor fi plafonate la cinci la salarii medii.
Plătitorii de venit au obligaţia de a depune lunar, până la data de 25 ale lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile de natură profesională, câte o declaraţie privind evidenţă nominală a persoanelor care realizează acest tip de venituri.
În ceea ce priveşte persoanele fizice autorizate, a explicat ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, acestea obţin două categorii de venituri - din drepturi de autor, pentru care se vor aplica OUG 58/2010 şi prevederile menţionate, şi alte venituri, pentru care nu se va aplica OUG 58-2010, ci legislaţia anterioară.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gh. Ialomiţianu: Veniturile din activităţi independente vor fi impozitate ca şi salariile Veniturile din activităţi independente vor fi impozitate după regulile impozitării veniturilor din salarii, a declarat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu.
Proiectul de buget pe 2012: Peste jumătate din venituri vor proveni din CAS şi TVA Peste jumătate din veniturile bugetului general consolidat al statului în 2012 vor proveni din contribuţiile de asigurări sociale /CAS/ şi din taxa pe valoarea adăugată /TVA/, potrivit proiectului bugetului de stat şi proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2012, discutate la această oră...
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.
Amendă între 10 milioane lei şi 30 milioane lei pentru agenţii de muncă temporară fără autorizaţie Desfăşurarea activităţilor specifice agentului de muncă temporară fără autorizaţie constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei, conform unui proiect de Hotărâre privind condiţiile de funcţionare, precum şi procedura de autorizare a agentului de muncă temporară...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Declaraţie unică pentru impozit pe venit şi CAS din 2011 Angajatorii vor depune din 2011 o declaraţie unică pentru plata impozitului pe venit şi pentru contribuţiile de asigurări sociale ale angajaţilor.