Cele mai citite
 


Proiectul privind dublarea CAS, rămas cu autor anonim
joi, 9 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, susţine că proiectul privind dublarea contribuţiilor pentru asigurări sociale, care a fost postat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, nu a fost iniţiat de ministerul pe care-l conduce şi că, în consecinţă, nu şi-l asumă.
'Nu a fost discutat la nivelul Ministerului de Finanţe pentru a fi analizat. Nu aparţine conducerii Ministerului de Finanţe. Am înţeles că au fost mai multe grupuri de lucru şi din afara ministerului', a declarat Ialomiţianu, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri, întrebat cine s-a ocupat de proiectul respectiv.
La aceeaşi întrebare, purtătoarea de cuvânt a Executivului, Ioana Muntean, nu a dat un răspuns clar, precizând doar că premierul a spus că există şi părţi bune în proiectul respectiv.
'Haideţi să nu ne concentrăm pe subiectele acestea de can-can', i-a îndemnat Ioana Muntean pe jurnalişti, întrebată fiind cine a elaborat proiectul postat pe site-ul SGG.
La începutul şedinţei de Guvern de miercuri, premierul Emil Boc i-a atras atenţia ministrului Finanţelor asupra faptului că Executivul nu susţine dublarea pentru anul 2011 a contribuţiilor de asigurări sociale pentru drepturile de autor (DDA).
'Aşa că, domnule ministru, v-aş ruga să culegeţi toate părerile pe marginea acestui proiect. Să aveţi foarte clar poziţia noastră că nu susţinem partea care vizează dublarea contribuţiilor de asigurări sociale pentru drepturile de autor, dar părţile bune ale proiectului să fie avute în vedere astfel încât în dezbaterea publică să aveţi o finalitate. După care, în cadrul Guvernului să stabilim forma finală care va fi înaintată după aceea Parlamentului', i-a mai spus Boc ministrului Finanţelor.
Săptămâna trecută a fost supus dezbaterii publice de Ministerul Finanţelor un proiect de modificare şi completare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal - care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2011 şi să se aplice începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2011 -, ce prevede ca persoanele cu venituri din activităţi independente să plătească contribuţii de asigurări sociale de cel puţin 25,36% şi până la 35% din venituri, aproape dublu faţă de nivelul actual.
Astfel, potrivit proiectului publicat şi pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, contribuţia de asigurări sociale de stat (pensii) ar urma să crească de la 10% la 24,43%, contribuţia de asigurări sociale de sănătate de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurărilor pentru şomaj de la 0,5% la 0,78%. În conformitate cu legislaţia în vigoare, persoanele care obţin venituri din activităţi independente plătesc contribuţii pentru pensie, sănătate şi şomaj în cuantum total de 16,5%.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Proiectul de buget pe 2012: Peste jumătate din venituri vor proveni din CAS şi TVA Peste jumătate din veniturile bugetului general consolidat al statului în 2012 vor proveni din contribuţiile de asigurări sociale /CAS/ şi din taxa pe valoarea adăugată /TVA/, potrivit proiectului bugetului de stat şi proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2012, discutate la această oră...
Salariaţii cu contract de muncă vor plăti CAS şi pentru drepturile de autor Salariaţii cu contract de muncă vor plăti contribuţiile de asigurări sociale şi pentru veniturile din drepturile de autor dacă acestea nu sunt obţinute ocazional ci în mod regulat, a precizat miercuri ministrul Muncii, Ioan Botiş, după şedinţa de guvern.
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.
PSRO:Petiţie pentru ca românii din străinătate care nu pot face dovada veniturilor să plătească opţional CAS Partidul Social Românesc (PSRO) lansează o petiţie prin care plata CAS de către românii din străinătate care nu pot face dovada veniturilor să fie una opţională, a anunţat sâmbătă preşedintele partidului, Mircea Geoană.
Emil Boc: Numirea unui nou ministru al Sănătăţii şi relaţia CNAS cu MS sunt subsumate reformei în sănătate Deciziile care se vor lua în cadrul coaliţiei legate de numirea unui nou ministru la Sănătate şi de relaţia instituţională dintre Casa Naţională de Asigurări pentru Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii (MS) trebuie să ţină cont de continuarea reformei în sănătate şi de implementarea unor măsuri prioritare...
Cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2015, estimate la 54,83 miliarde de lei (proiect) Cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2015 sunt estimate la 54,83 miliarde de lei, din care 54,72 miliarde de lei pentru sistemul public de pensii (99,8%) şi 108,4 milioane lei pentru sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale (0,2%), potrivit proiectului...