Cele mai citite
 


Gh. Ialomiţianu: Veniturile din activităţi independente vor fi impozitate ca şi salariile
joi, 9 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Veniturile din activităţi independente vor fi impozitate după regulile impozitării veniturilor din salarii, a declarat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu.
'Legat de OUG 58, a rămas articolul care dă posibilitatea organismelor fiscale să reconsidere activitatea independentă în activitate dependentă. Dacă sunt îndeplinite condiţiile, cei care au fost plătiţi după regulile veniturilor din activităţi independente, se va proceda după regulile veniturilor din salarii', a spus Ialomiţianu.
Ministrul Finanţelor a adăugat că veniturile din drepturile de autor beneficiază de o reducere de 20 la sută - cotă forfetară.
'Legat de baza de calcul, cei care au venituri din dreptul de autor beneficiază de reducere de 20 la sută cotă forfetară', a spus Ialomiţianu.
Legea 571/2003 privind Codul Fiscal a fost modificată şi completată în iunie 2010 prin ordonanţa 58. Prin noile prevederi, persoanele care obţin venituri de natură profesională, inclusiv din drepturi de autor, sunt obligate să plătească pentru acestea, începând din iulie 2010, contribuţii de asigurări sociale pentru şomaj, pensie şi asigurări de sănătate.
Pe de altă parte, ministrul Muncii, Ioan Botiş, a precizat salariaţii cu contract de muncă vor plăti contribuţiile de asigurări sociale şi pentru veniturile din drepturile de autor dacă acestea nu sunt obţinute ocazional ci în mod regulat, a precizat miercuri după şedinţa de guvern.
Potrivit ministrului Muncii, cei care obţin ocazional venituri din drepturi de autor nu vor plăti contribuţii sociale aferente acestor venituri dacă sunt şi salariaţi cu contract de muncă, iar dacă nu au o relaţie contractuală cu un angajator şi obţin exclusiv venituri ocazionale din drepturi de autor atunci vor plăti CAS-uri baza de calcul fiind de cinci salarii medii brute pe economie pe an (9.100 lei).
Cei care obţin venituri din drepturi de autor lunar vor plăti contribuţii de asigurări sociale - 10,5 la sută la pensii, 0,5 la sută la şomaj şi 5,5 la sută la sănătate, indiferent dacă au şi salarii pe contract de muncă, CAS-urile fiind plafonate în acest caz la cinci salarii medii brute pe economie pe lună.
Începând de luni, 13 septembrie, obligaţia declarării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări sociale şi de asigurări de şomaj, corespunzătoare veniturilor de natură profesională ale angajaţilor, altele decat cele salariale, revine plătitorului de venit, conform unui proiect de ordonanţă aprobat miercuri de guvern.
De asemenea, potrivit lui Botiş, angajatorii vor depune declaraţiile şi plăti contribuţiile şi pentru asigurările de sănătate, iar acestea nu vor fi plafonate la cinci la salarii medii.
Plătitorii de venit au obligaţia de a depune lunar, până la data de 25 ale lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile de natură profesională, câte o declaraţie privind evidenţă nominală a persoanelor care realizează acest tip de venituri.
În ceea ce priveşte persoanele fizice autorizate, a explicat ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, acestea obţin două categorii de venituri - din drepturi de autor, pentru care se vor aplica OUG 58/2010 şi prevederile menţionate, şi alte venituri, pentru care nu se va aplica OUG 58-2010, ci legislaţia anterioară.
Premierul Emil Boc i-a atras atenţia ministrului Finanţelor, la începutul şedinţei Executivului, asupra faptului că Guvernul nu susţine dublarea pentru anul 2011 a contribuţiilor de asigurări sociale pentru drepturile de autor (DDA).
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Salariaţii cu contract de muncă vor plăti CAS şi pentru drepturile de autor Salariaţii cu contract de muncă vor plăti contribuţiile de asigurări sociale şi pentru veniturile din drepturile de autor dacă acestea nu sunt obţinute ocazional ci în mod regulat, a precizat miercuri ministrul Muncii, Ioan Botiş, după şedinţa de guvern.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Emil Boc: Sunt convins că vor exista resurse în Coaliţie pentru retrimiterea OUG 107/2010 la comisie Premierul Emil Boc s-a declarat convins, miercuri, că vor exista resurse la nivelul Coaliţiei de guvernare astfel încât Ordonanţa 107/2010 prin care pensionarilor ale căror pensii depăşesc 740 de lei li se aplică o contribuţie pentru fondul de sănătate de 5,5%, să fie retrimisă la comisie.
Franks (FMI): O reducere a contribuţiilor de asigurări de sănătate ar agrava problema sistemului sanitar din România Sistemul sanitar din România nu are nici acum suficiente fonduri, iar o eventuală reducere a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate ar agrava şi mai mult problema, a declarat luni, la Banca Naţională a României /BNR/, şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional /FMI/, Jeffrey Franks.
Românii care obţin venituri în străinătate nu plătesc asigurări de sănătate dacă fac dovada că plătesc acolo Românii care au domiciliul în ţară, dar obţin venituri în străinătate, nu trebuie să plătească, în 2016, contribuţii la sănătate dacă deţin o asigurare pentru boală şi maternitate în alt stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau în statele cu care România...
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.