Cele mai citite
 


Poluarea atmosferică ajută plantele să lupte împotriva încălzirii climatice
miercuri, 22 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Paris, 22 aprilie /Agerpres/ - În mod paradoxal, poluarea atmosferică limitează încălzirea climatică, ajutând plantele să înmagazineze mai multe gaze cu efect de seră, relevă un studiu publicat - miercuri - în revista Nature, care sugerează o dilemă în priorităţile protecţiei mediului, potrivit AFP.

Flora, în special pădurea tropicală, absoarbe un sfert din dioxidul de carbon /CO2, principalul gaz cu efect de seră/ produs de combustia energiilor fosile /petrol, gaze, cărbuni/.

Simţul comun sugerează că fotosinteza, prin care vegetaţia transformă energia solară, CO2 şi apa în hrană, ar fi împiedicată de poluarea cu particule /consecinţă a activităţii umane - industrie, transporturi/ care obstruează razele soarelui. Această poluare /"întunecare globală" - global dimming/ ar avea de fapt efectul contrar.

"În mod uimitor, efectele poluării atmosferice par să majoreze productivitatea vegetală globală cu aproape un sfert între 1960 şi 1999", antrenând "o creştere cu 10 % a cantităţii de carbon stocată de Terra", afirmă Linda Mercado, cercetătoare la Met Office Hadley Centre in Britain, autoare principală a studiului publicat în revista Nature.

Acest fenomen se explică prin maniera în care particulele reflectă lumina. Dacă cerul este poluat, flora primeşte mai puţine raze directe, ci o lumină dispersată de particule care acţionează ca mici oglinzi şi lasă mai puţine frunze - locul fotosintezei - total în umbră.

Fără această poluare, temperatura medie a suprafeţei Pământului ar fi crescut cu 1 sau 1,1 grade C de la începerea industrializării şi nu doar cu 0,7 grade, potrivit lui Knut Alfsen, director al Centrului de cercetare internaţional asupra mediului din Oslo.

Aceste rezultate relevă o dilemă: "pe măsură ce continuăm să purificăm aerul, ceea ce trebuie să facem pentru sănătatea umană, va fi cu atât mai dificil să evităm o periculoasă schimbare climatică printr-o reducere a emisiilor de CO2", avertizează Peter Cox, coautor şi cercetător la Universitatea din Exeter.AGERPRES/(Dan Gheorghiu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Expunerea precoce la poluarea traficului poate afecta sănătatea pulmonară mai târziu (studiu) Copiii expuşi frecvent la nivele mai mari de poluare a aerului din cauza autovehiculelor au mai des probleme mai târziu în zonele marginale ale plămânilor, potrivit unui studiu recent, citat de Reuters.
Poluarea atmosferică, unul din principalii factori de risc pentru AVC (studiu) Poluarea atmosferică a devenit unul din principalii factori de risc în accidentele vasculare cerebrale (AVC), îndeosebi în ţările în curs de dezvoltare, se arată într-un studiu apărut vineri în revista The Lancet Neurology şi preluat de AFP.
OMS: Bolile cauzate de poluarea atmosferică din Europa provoacă anual cheltuieli de 1,6 trilioane de dolari Copenhaga, 29 apr /Agerpres/- Aproximativ 600.000 de persoane dintr-un total de 53 de ţări din Europa au murit prematur în 2010 din cauza poluării atmosferice, în special cu microparticule din gazele de ardere din industrie, de la vehicule sau combustibili folosiţi în gospodării, informează marţi un...
La Beijing a fost declarat, în premieră, cod roşu de poluare atmosferică Autorităţile de la Beijing au instituit luni, în premieră, cod roşu de alertă din cauza poluării, cel mai ridicat nivel de alertă din cele patru existente, conform Kyodo.
Plante care purifica aerul Dacă vreţi să aveţi aer curat în camera în care staţi şi chiar mai puţin praf, e bine să ţineţi în încăpere anumite plante. Un studiu NASA vorbeşte despre câteva plante în ghiveci care nu trebuie să lipsească din locuinţa nimănui
Poluarea aerului este nocivă pentru persoanele cu insuficienţă cardiacă (studiu) Poluarea aerului este nocivă pentru persoanele cu insuficienţă cardiacă şi poate chiar să ducă la deces, relevă un amplu studiu internaţional citat joi de BBC.