Cele mai citite
 


Medicamentele împotriva anxietăţii sporesc mortalitatea (studiu)
vineri, 10 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Depresia
 

Medicamentele împotriva insomniei şi a anxietăţii sporesc riscul mortalităţii cu 36 % pentru utilizatorii lor, relevă un studiu publicat recent în Canadian Journal of Psychiatry.

Cercetarea efectuată de profesorul Genevieve Belleville de la Şcoala de Psihologie a Universităţii Laval din Quebec se sprijină pe informaţii referitoare la 14.000 de canadieni de vârste cuprinse între 18 şi 102 ani şi colectate timp de 12 ani de Institutul Statistic Canada.

În această perioadă, 15,7 % dintre persoanele care indicaseră că au luat cel puţin o dată un medicament împotriva insomniei sau anxietăţii în cursul lunii precedente interviului au decedat. La cele care indicaseră că nu au folosit asemenea medicament, rata mortalităţii a fost de 10,5 %.

După ce a izolat alţi factori personali care puteau afecta riscul mortalităţii /printre care consumul de alcool şi de tutun sau depresia/, prof. Belleville a conchis că consumul somniferelor şi anxioliticelor cresc riscul mortalităţii cu 36 %.

Un mare număr de ipoteze pot explica acest raport de la cauză la efect. Astfel de medicamente afectează rapiditatea reacţiei, vivacitatea în general şi coordonarea mişcărilor, ceea ce poate duce la căderi şi la alte accidente. De asemenea, ele pot provoca tulburări ale respiraţiei în timpul somnului şi inhibarea sistemului nervos central, ceea ce creşte riscul de suicid.

'Aceste medicamente nu sunt bomboane şi consumarea lor nu rămâne fără consecinţe', a declarat dna Belleville, care recomandă o combinare a abordării farmacologice cu terapia psihologică pentru combaterea insomniei şi anxietăţii.

Categoria cea mai vizată de aceste riscuri este cea a 'seniorilor' de vârste între 55-75 de ani: până la 20 % dintre ei iau astfel de medicamente, faţă de 3-6 % în medie din restul populaţiei canadiene, a precizat ea.

O limită a studiului, recunoscută de dna profesoară, constă în faptul că nu a putut măsura anxietatea şi insomnia la persoanele care caută să le combată şi la cele la care aceste fenomene pot contribui de asemenea la un risc de mortalitate crescut.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Radioterapia asociată cu un tratament hormonal reduce mortalitatea în cazul bolnavilor de cancer de prostată (studiu) Radioterapia asociată cu un tratament hormonal reduce cu 43% riscul de mortalitate la bărbaţii afectaţi de cancer localizat, avansat, de prostată, arată un studiu clinic ale cărui rezultate au fost anunţate duminică, relatează AFP.
Consumul simultan de alcool şi tutun reprezintă un 'cocteil' extrem de periculos pentru sănătate (studiu) Consumul simultan de alcool şi tutun reprezintă un 'cocteil' extrem de periculos, care creşte 'multiplică' riscul de dezvoltare a cancerului bucal, laringian sau faringian prezentat de fiecare dintre cele două activităţi, atât de apreciate de numeroase persoane, avertizează marţi ziarul 'Le Figaro'.
Primul „Studiu privind impactul economic al consumului dăunător de alcool asupra sistemului de sănătate din România” Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii lansează proiectul „Studiu privind impactul economic al consumului dăunător de alcool asupra sistemului de sănătate din România”, susţinut de compania Lundbeck România.
Siesta funcţionează ca un medicament în cazul hipertensiunii arteriale (studiu) O mică siestă la începutul după-amiezii duce la scăderea presiunii arteriale la persoanele hipertensive şi contribuie probabil la apariţia acesteia la altele - se arată într-un studiu realizat de cercetători greci, preluat de passionsante.be.
Consumul de alcool în rândul minorilor este foarte ridicat; românii încep să bea de la 14 ani Consumul de alcool în rândul minorilor este foarte ridicat, iar vârsta medie la care românii încep să consume aceste produse este de 14 ani, a declarat, miercuri, Florin Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Spirits România, într-o conferinţă de presă.
Alcool, tutun, canabis: Tinerii sunt mai vulnerabili în a dezvolta dependenţă Consumul de alcool, tutun şi canabis rămâne important în rândul adolescenţilor francezi şi induce o dependenţă cu atât mai mare cu cât aceştia încep mai devreme, notează, vineri, cotidianul francez Le Figaro.