Cele mai citite
 


Infarctele silenţioase sunt mai frecvente decât se credea
marţi, 21 aprilie 2009   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Au, ma doare!, Afectiunile inimii
 

Washington, 21 aprilie /Agerpres/ - Infarctele miocardice silenţioase, care se produc fără simptomele obişnuite ale unui infarct, sunt mult mai frecvente decât credeau medicii, în special în cazul persoanelor suspectate de a suferi de maladii coronariene, conform unui nou studiu publicat luni, informează AFP.

Peste 200.000 de persoane din SUA sunt victime în fiecare an ale unor atacuri cardiace, fără să ştie, pentru că aceste infarcte silenţioase nu sunt dureroase, sau provoacă dureri pe care victimele le atribuie altor cauze, explică dr Han Kim, cardiolog la Facultatea de Medicină a Universităţii Duke (Carolina de Nord), coordonatorul acestui studiu publicat în revista PLoS Medicine.

Mai mult decât atât, acest gen de infarct nu lasă nici un fel de urme, fiind imposibil de detectat prin intermediul electrocardiogramelor, mai susţine el.

O nouă tehnologie ce permite observarea inimii prin rezonanţă magnetică la înalte rezoluţii (DE-CMR - Delayed enhancement cardiovascular magnetic resonance) oferă o bună modalitate de a detecta efectele acestor infarcte discrete. În cadrul acestui studiu, 185 de pacienţi suspectaţi de a suferi de maladii coronariene, care nu au avut însă niciodată o criză cardiacă, au fost expuşi unui examen cu DE-CMR.

Toţi participanţii la studiu au făcut şi câte o angiografie pentru a se determina dacă au arterele blocate sau obturate de eventuale depuneri de grăsime. Ei au fost ţinuţi sub observare medicală periodică timp de 2 ani pentru a observa dacă aşa-numitele infarcte silenţioase au ca rezultat un risc crescut de mortalitate.

Autorii studiului au descoperit că 35% dintre subiecţii studiului au suferit astfel de atacuri de cord silenţioase - infarcte produse în absenţa undei Q, undă care indică producerea unui infarct pe o electrocardiogramă.

Aceste infarcte silenţioase sunt de trei ori mai frecvente decât cele obişnuite, iar victimele lor întâmpină un risc de mortalitate de 11 ori mai ridicat. AGERPRES/(Codruţ Bălu)

Notare
Comentarii
de raluca
buna ziua!ma numesc raluca ,am 34 ani.de mai bine de 2 ani am probleme cu tensiunea arteriala este mare.sunt in terapie cu losartan si lobivon.de ceva timp simt niste dureri nu foarte puternice in piept,sub sanul stang,mana stanga si in spate...mai mult ca o apasare.am facut ECG a iesit bine,analizele au iesit destul de bine...doctorul meu spune ca poate fii o durere intercostala....dar poate dura atat de mult timp?

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comunicat de presă - Comisia consultativă de Chirurgie Cardiovasculară şi Cardiologie din cadrul MS www.bolicardiovasculare.ro, primul site care îşi propune o abordare internaţională a problematicii afecţiunilor cardiace şi vasculare atât pentru personalul medical, autorităţi cât şi pentru pacienţi a fost lansat la Bucureşti
Comunicat de presă - Societatea Română de Chirurgie Vasculară www.bolicardiovasculare.ro, primul site care isi propune o abordare internationala a problematicii afectiunilor cardiace si vasculare atat pentru personalul medical, autoritati cat si pentru pacienti a fost lansat la Bucuresti
Cardiologii recomandă tratament anticolesterol pentru un adult din trei în SUA Colegiul American de Cardiologie (ACC) recomandă ca în viitor să se prescrie preventiv tratament anticolesterol pentru adulţii cu o stare a sănătăţii bună, dar care prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare, situaţie valabilă pentru un american din trei, relatează AFP.
Testosteronul contribuie la reducerea riscului cardiac la unii bărbaţi în vârstă Terapia cu testosteron contribuie la reducerea riscului cardiovascular la bărbaţii mai în vârstă care prezintă un nivel scăzut al acestui hormon şi suferă de boli coronariene, potrivit unui studiu observaţional prezentat duminică la conferinţa anuală a colegiului american de cardiologie American College...
Coronarografia – un simplu test îți poate salva viața! Spitalul Monza București – Centru Cardiovascular este alături de inima ta! Conform statisticilor OMS, bolile cardiovasculare sunt responsabile de 60% dintre decesele înregistrate la nivel național în anul 2012. Conform specialiştilor, acestea reprezintă o adevărată problemă de sănătate publică în România, cu atât mai mult cu cât se întâlnesc tot mai des în rândul persoanelor...
Două gene sunt legate de riscurile cardiovasculare (studiu) Cercetătorii americani au identificat două gene ale căror modificări pot creşte sau reduce riscul de boli cardiovasculare, potrivit unui studiu care porneşte de la analiza datelor genetice a peste 190.000 de persoane, publicat miercuri în revista 'New England Journal of Medicine', citat de agenţia France...