Cele mai citite
 


Eurodeputata Daciana Sârbu a cerut Comisiei Europene să nu mai permită experimente cu sănătatea cetăţenilor UE
vineri, 10 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Eurodeputata română Daciana Sârbu (PSD/PSE), membru al Comisiei de Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară din PE, a solicitat, în plenul Parlamentului European (PE) de la Strasbourg, renunţarea la experimente care pot pune în pericol sănătatea cetăţenilor europeni şi a mediului înconjurător.
Declaraţia a avut loc în contextul în care s-a aflat recent că produse provenite de la animale clonate, din America de Nord, au pătruns în lanţul alimentar european, în lipsa unor reglementări stricte în acest sens, potrivit unui comunicat difuzat de biroul de presă al eurodeputatei române.
Daciana Sârbu susţine că aceste alimente ar trebui interzise, din motive care ţin atât de sănătatea publică şi de protejarea mediului, precum şi din considerente de ordin etic. 'Există argumente serioase împotriva alimentelor provenite de la animale clonate. Nu există, în schimb, dovezi clare ale beneficiilor oferite de acestea. Pentru Comisie, este momentul să propună o soluţie concretă în legătură cu această problemă', a afirmat eurodeputata, adăugând: 'Nu avem voie să permitem experimente care să se joace cu sănătatea cetăţenilor europeni sau a mediului înconjurător'.
Europarlamentarul PSD a solicitat legislativului european să renunţe la perspectiva strict comercială atunci când analizează această problemă şi să pună în prim-plan obiectivul protejării cetăţenilor săi: 'Ni se spune că nu putem interzice intrarea acestor alimente în UE fără a încălca obligaţiile stabilite de Organizaţia Mondială a Comerţului. Dar UE a mai decis să oprească intrarea pe piaţă a unor produse atunci când au existat dubii legate de beneficiile aduse consumatorilor sau îngrijorarea că aceştia sunt induşi în eroare. Vom lua în considerare toate posibilităţile legale de a implementa o asemenea interdicţie', a afirmat eurodeputata. Mai mult, Daciana Sârbu a susţinut că OMC trebuie să-şi adapteze reglementările astfel încât să ţină cont şi de criterii de ordin etic sau de protecţia mediului.
Daciana Sârbu a stabilit poziţia grupului socialist în dosarul privind alimentele noi, care a analizat inclusiv problema alimentelor provenite de la animale clonate. Raportul a fost adoptat de Parlamentul European în luna iulie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Daciana Sârbu a cerut Comisiei Europene să nu mai permită experimente cu sănătatea cetăţenilor UE Eurodeputata română Daciana Sârbu (PSD/PSE), membru al Comisiei de Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară din PE, a solicitat, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, renunţarea la experimente care pot pune în pericol sănătatea cetăţenilor europeni şi a mediului înconjurător.
Plasticul alimentar: Bisfenolul A nu ameninţă sănătatea /AESA/ Bruxelles, 30 sep /Agerpres/ - Bisfenolul A, un compus chimic utilizat la fabricarea ambalajelor pentru alimente, interzis în Danemarca şi Franţa, nu prezintă riscuri pentru sănătate, a afirmat joi Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor /AESA/, cu sediul la Parma /Italia/, citată de France 24...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
(Corespondenţă) Daciana Sârbu: Legislaţia menită să promoveze alimentaţia sănătoasă trebuie să fie o prioritate absolută în UE Bruxelles, 11 iun - Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Revizuirea legislaţiei în ceea ce priveşte alimentele pentru persoanele cu nevoi nutriţionale speciale era un proces absolut necesar şi redefinirea zonei sale de aplicabilitate va bloca încercările frauduloase de promovare drept hrană...
România - numărul unu în Europa la numărul deceselor cauzate de lipsa medicamentelor Petru Luhan: "Românii au cel mai mult de suferit dintre toţi pacienţii din ţările UE din cauza faptului că listele cu medicamentele compensate nu au mai fost actualizate de peste 1.600 de zile" Plenul Parlamentului European a votat săptămâna aceasta directiva care reglementează transparenţa...
Cătălin Ivan (PSD): Corupţia din vămi împiedică aderarea României la Schengen anul acesta Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a afirmat, vineri, că Uniunea Europeană este foarte interesată de situaţia din vămi, deoarece 75% din taxele vamale merg la bugetul UE şi adăugat că starea de lucru din vămile româneşti este motivul pentru care România nu va adera la Schengen în acest an.