Cele mai citite
 


Gripa porcină, suspectată că s-ar fi extins în Europa
luni, 27 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Stiri
 

Paris, 27 aprilie /Agerpres/ - Gripa porcină, suspectată că a ucis 81 de persoane în Mexic, pare să se extindă în diferite ţări, temerile autorităţilor sanitare mondiale de o pandemie umană fiind în creştere, informează AFP.

Astfel, în Mexic - focarul epidemiei - virusul a provocat 20 de decese probate dintr-un total de 81 "probabile", iar 1.324 bolnavi au fost puşi sub supraveghere medicală. Mexico şi cei 20 de milioane de locuitori ai capitalei mexicane şi-au sistat toate activităţile prevăzute pentru duminică într-o încercare de a stopa contaminarea. Primarul Mexico-ului a anunţat duminică cinci noi decese fără să precizeze dacă ele erau deja înregistrate printre cele "probabile".

În SUA, un total de 20 de cazuri de gripă porcină au fost decelate, dintre care opt în statul New York /nord-est/, şapte în California /vest/, două în Texas /sud/, două în Kansas /centru/ şi unul în Ohio /nord/. Un responsabil al autorităţilor sanitare americane, Richard Besser, a declarat că Centrele americane de control şi de prevenire a maladiilor /CDC/ se aşteaptă să apară noi cazuri în zilele următoare.

Canada a raportat duminică primele şase cazuri de gripă porcină: patru în Noua Scoţie /pe coasta Atlanticului/ şi două în Columbia Britanică /în vestul ţării/. În primele patru cazuri, bolnavii sunt studenţi care au participat la un voiaj universitar în Mexic, în peninsula Yucatan, iar simptomele lor sunt "moderate". În celelalte două cazuri sunt vizate persoane care au voiajat de asemenea în Mexic, dar nu au fost spitalizate, infectarea lor fiind considerată "benignă".

Zece liceeni neozeelandezi s-au întors în ţara lor după un sejur de trei săptămâni în Mexic, prezentând simptome de infectare "probabilă" cu gripă porcină, fără însă ca aceasta să fie confirmată deocamdată, potrivit ministrului neozeelandez al sănătăţii, Tony Ryall. Liceenii fac parte dintr-un grup de 25 de persoane de la un colegiu din Auckland care, la revenirea din Mexic, au fost plasate sâmbătă în carantină în Noua Zeelandă. Un israelian, care s-a întors în ţara lui din Mexic, a fost spitalizat sub suspiciunea că ar fi fost infectat de virusul gripei porcine, potrivit postului de radio public. Bărbatul a fost plasat în izolare, dar directorul spitalului a estimat că, "potrivit primelor examinări clinice, pacientul nu pare să sufere de gripă porcină", informează site-ul internet Ynet.

 

În Spania, şapte posibile cazuri de infectare cu gripă porcină au fost depistate, au indicat duminică autorităţile sanitare spaniole. Trei au fost detectate în Catalonia /est/, iar celelalte la Bilbao /nord/, Almansa /sud-est/, Valencia /est/ şi Teruel /nord/.

Diagnosticul pus în trei din cele patru cazuri suspectate în Franţa de infectare cu gripă porcină duminică seara - un cuplu şi fiul lor, locuind în nordul ţării - s-a dovedit negativ. Suspiciunile fuseseră deja înlăturate în alte două cazuri. În prezent, unica persoană suspectată în Franţa este o femeie de 52 de ani, domiciliată în regiunea pariziană. Rezultatele examinării sale vor fi cunoscute luni.

 

În Marea Britanie, testele efectuate asupra unui steward al companiei aeriene British Airways - spitalizat sâmbătă la Londra, după întoarcerea sa din Mexic, pentru simptome asemănătoare celor ale gripei - s-au dovedit negative. Două persoane, revenite marţi din Mexic, au fost spitalizate duminică în Scoţia ca măsură de precauţie după ce au prezentat "uşoare simptome amintind de cele ale gripei".

Autorităţile sanitare columbiene au plasat sub supraveghere nouă persoane sosite din Mexic, care prezentau simptome de gripă. Aceşti pacienţi nu au fost spitalizaţi, ci sunt examinaţi la domiciliu. Controalele în porturi şi pe aeroporturi au fost intensificate.AGERPRES/(Dan Gheorghiu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Măsuri de prevenire a apariţiei gripei porcine Bucureşti, 4 mai /Agerpres/ - Comitetul de coordonare al Ministerului Sănătăţii a luat luni primele măsuri de prevenire şi control al apariţiei cazurilor de gripă umană cu tulpină de origine porcină. Comitetul a stabilit, în primă fază, paşii care trebuie urmaţi în identificarea, transportul şi modalităţile...
Gripa porcină a făcut patru victime în Liban în această iarnă Gripa porcină a ucis patru persoane în Liban în această iarnă, începând din luna noiembrie, a declarat miercuri Ministerul Sănătăţii din această ţară, citat de agenţia France Presse (AFP).
Armenia: Gripa porcină a făcut trei morţi de la începutul anului (minister) Trei oameni au murit de gripă porcină (gripă tip A (H1N1)) în Armenia de la începutul anului, a declarat, luni, Ministerul armean al sănătăţii, citat de AFP.
Gripa porcină: 4.379 contaminări în 29 state, 49 decese Geneva, 13 mai /Agerpres/ - Numărul persoanelor contaminate cu virusul hibrid A (H1N1) este de 4.379 în 29 de state, în timp ce numărul celor decedate a ajuns la 49, a anunţat duminică Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în cel mai recent bilanţ, citat de AFP.
Satu Mare: Plan de intervenţie în caz de gripă porcină, adoptat de CJSU Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Satu Mare a adoptat miercuri un plan de măsuri şi intervenţie în caz de pandemie de gripă porcină, având în vedere numărul de decese cauzate de virusul AH1N1 în Ucraina.
Cum se transmite gripa porcină la oameni Madrid, 4 mai /Agerpres/ - La fel cum oamenii pot transmite, cu relativă uşurinţă, virusul gripei la porci şi animalele pot face acelaşi lucru la oameni. Iar aceasta deoarece organismul lor dispune de receptorul uman al virusului şi, prin urmare, îl pot contracta şi apoi transmite. Este ceea ce se crede...