Cele mai citite
 


România în continuare pe ultimele locuri în Europa la starea de sănătate
duminică, 12 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România se situează în continuare pe ultimele locuri din Europa în ceea ce priveşte starea de sănătate, relevă o analiză publicată în numărul 2 al Revistei române de Bioetică de prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Cristian Vădescu, director al Şcolii de Sănătate Publică Management şi Perfecţionare, şi Silvia Gabriela Scântee, director adjunct al acestei instituţii de învăţământ.
Astfel, un copil născut în România în 2007 are de şase ori mai mari şanse de a deceda înainte de prima sa aniversare, în comparaţie cu un copil născut în aceeaşi perioadă în Suedia şi de aproape trei ori mai mari decât unul născut în Ungaria.
Principalele cauze de deces în România în acelaşi an au fost bolile cardiovasculare, urmate de cancere, boli ale tractului digestiv, boli ale sistemului respirator şi accidente, leziuni traumatice şi otrăviri, evidenţiază analiza.
În timp ce în ultimi 30 de ani în ţările europene s-a înregistrat un trend descrescător al deceselor datorate bolilor sistemului circulator, în România nu s-a înregistrat o prea mare îmbunătăţire, crescând diferenţa dintre ţara noastră şi statele europene, se mai arată în material.
Mortalitatea generală prin tumori este mai redusă în Uniunea Europeană, dar se înregistrează un număr mare de decese evitabile pentru anumite cancere, cum ar fi cel de col uterin la persoanele cu vârste cuprinse între 0 şi 64 de ani, care este de cinci ori mai mare decât media UE, iar rata standardizată a mortalităţii prin cancer de trahee, bronhii, plămân este cu 20% mai mare.
Riscul de deces prin cancer de col uterin este cu peste 10% mai mare în România decât în Franţa sau Finlanda şi cu 3 - 4% ca în Slovacia sau Cehia, deşi această formă de cancer este actualmente uşor de prevenit şi de vindecat prin depistare precoce.
În ceea ce priveşte decesele evitabile (un indicator corelat direct cu performanţa sistemului sanitar), România ocupă primul loc în UE, atât la femei, cât şi la bărbaţi. Mai mult de atât, dacă tendinţa în acest domeniu este în scădere semnificativă în toate celelalte ţări ale UE, în România ea este fie redusă la femei, fie staţionară la bărbaţi, se arată în analiză.
În România, aproape jumătate din decesele la bărbaţi şi peste o treime din cele la femei pot fi evitate. 'Altfel spus, din cauza disfuncţiilor sistemului sanitar în România mor anual peste 60.000 de oameni, în fiecare an 'dispărând' populaţia echivalentă a unui oraş de talia Sloboziei sau Giurgiu', se subliniază în material.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vasile Astărăstoae: Suntem pe ultimul loc în UE la numărul de medici la mia de locuitori (interviu) Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES pe 22 septembrie, despre finanţarea sistemului de sănătate, despre numirile la conducerea spitalelor, dar şi despre migraţia medicilor peste hotare.
Şase românce mor zilnic de cancer de col uterin Bucureşti, 27 ian /Agerpres/ - România se află pe primul loc în Europa ca rată a mortalităţii pe fondul cancerului de col uterin, cu şase decese pe zi, riscul fiind de trei ori mai mare la noi faţă de media europeană, se arată într-un comunicat de presă transmis joi AGERPRES de compania GlaxoSmithKlein...
Testul cobas® HPV - şi pentru screening primar de cancer de col uterin Indicaţia europeană a testului cobas® 4800 HPV pentru screening-ul primar de cancer de col uterin a fost extinsă.
Hunedoara: Numărul cazurilor noi de cancer de col uterin, în scădere cu 10% Numărul cazurilor noi de cancer de col uterin descoperite anul trecut, la femeile din judeţul Hunedoara, a fost mai mic cu 10%, comparativ cu anul 2012, potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), publicate în preambulul Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, care va avea...
Hunedoara: Numărul cazurilor noi de cancer de col uterin, în scădere cu 10% Numărul cazurilor noi de cancer de col uterin descoperite anul trecut, la femeile din judeţul Hunedoara, a fost mai mic cu 10%, comparativ cu anul 2012, potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), publicate în preambulul Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, care va avea...
Preşedintele Colegiului Medicilor din România vrea ca UE să compenseze cheltuielile cu studiile medicilor migranţi Uniunea Europeană trebuie să compenseze, sub diferite forme, cheltuielile educaţionale pentru absolvenţii facultăţilor de medicină din România care aleg să lucreze în statele europene, a declarat, duminică, prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa"...