Cele mai citite
 


Deputatul Petru Movilă pledează pentru însoţitorii persoanelor cu handicap grav
duminică, 12 septembrie 2010   ::   5 Comentarii :: :: Stiri
 
Deputatul PDL Petru Movilă solicită modificarea Legii 11/2010 privind bugetul de stat pe 2010, pentru a se reglementa problema asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav, care riscă să nu-şi mai primească banii.
Parlamentarul ieşean a susţinut, vineri, că, având în vedere că la aprobarea bugetelor locale pe 2010 nu s-au alocat resurse financiare suficiente pentru asigurarea şi garantarea cheltuielilor salariale ale asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav, din sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor, iar direcţiile generale de finanţe publice nu au dispus completarea sumelor din venituri proprii, majoritatea primăriilor nu mai au bani pentru aceste drepturi.
Astfel, imposibilitatea de a se asigura plata drepturilor salariale a determinat, în multe localităţi din judeţ şi din ţară, din nevoia de a oferi mijloace de subzistenţă acestor persoane, 'trecerea în şomaj' a asistenţilor personali, efectuându-se chiar proceduri de concediere colectivă.
'Este inadmisibilă o astfel de situaţie. Nu se poate ca cei care au grijă de persoanele cu handicap grav să fie private de dreptul la protecţie socială stabilit de comisia de încadrare în grad de handicap. În acest mod, s-a încălcat grav legislaţia în vigoare, atât de către autorităţile locale, cât şi de reprezentanţii instituţiilor publice cu responsabilităţi în domeniu'', a declarat, pentru AGERPRES, deputatul Petru Movilă.
El a precizat că a redactat, la începutul acestei luni, un proiect de lege pentru modificarea Legii 11/2010 privind bugetul de stat pe 2010, în care se reglementează această problemă.
'Am trimis proiectul de lege la Ministerul Finanţelor şi la Ministerul Muncii cu precizarea că ar fi oportun ca această modificare să se producă printr-o ordonanţă de urgenţă emisă de Guvern, astfel încât problemele supuse reglementării de această propunere să găsească o rezolvare mult mai rapidă. În cazul în care se consideră că această propunere nu se poate concretiza printr-o ordonanţă de urgenţă, voi înainta proiectul, pentru dezbateri, în Parlament'', a spus deputatul.
Potrivit acestuia, la nivelul judeţului Iaşi, din cele 98 de primării, doar opt au repartizate sumele suficiente pentru plata drepturilor salariale ale asistenţilor personali şi a indemnizaţiilor de însoţitor al persoanei cu handicap grav, altul decât vizual, ceea ce a generat restanţe de luni de zile la plata acestora, cu consecinţe grave asupra calităţii îngrijirii persoanelor cu handicap grav.
În judeţul Iaşi sunt peste 3.700 de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap grav afectaţi de lipsa banilor pentru salariile lor. Alte zeci de persoane au fost trimise de primăriile din judeţ în şomaj din cauza lipsei fondurilor pentru salariile acestora.
Notare
Comentarii
de rodica
este normal o pers.cu handicap grav sa fie angajata ca insotitorul propriei sale persoane?da...asa este,am handicap grav(grad I) si pentru a beneficia de indemnizatia de insotitor(comform legii) alesi locali mi-au facut contract de munca.deci, eu nu mai am indemnizatie de insotitor ci SALARIU care a fost impozitat cu 25%plus ca nici fluturas de salariu nu primesc! Vai de noi!

de doina
CUM PUTEM TRAI CU 461 LEI SALARIUL DE INSOTITOR CAND NOI SUNTEM LEGATI SI DE MAINI SI DE PICIOARE DE ACESTE PERSOANE CARE AU NEVOIE DE NOI 24 DE ORE PE ZI

de DAN
DACA CEI CARE EMIT ACESTE LEGI AR AVEA GRIJA DE O PERSOANA CU HANDICAP GRAV SI AR VEDEA MACAR 1 LUNA CE GREUTATI SI BIROCRATIE INTINPINA INSOTITORU AR GINDI DE2 ORI LEGILE DIN FOTOLIU SE VEDE ALTFEL

de ramona
am o fetita cu handicap grav,are 18 ani. este foarte greu sa ingrijesti o persoana cu hadicap,sal hranesi sal stergi la fund,etc.cei care aplica legi si ordonante fara sa gindeasca citusi de putin,sa le fie rusine.se spune ca statul ocroteste familia si copii,dar nu prea se vede.sa se puna si ei in situatia noastra sa vada cum e sa ingrijesti o persoana cu hadicap.

Sunt Mama si insotitoarea fiului meu pers adulta cu handicap ff grav ,imobilizat la pat ,care necesita ingrijire permanenta 24 din 24h,tratament permanent ,gimnastica medicala si alimentatie speciala.Va rog din suflet sa se faca oclarificare clara a pers cu handicap grav si acestora sa li se mareasca pensia de boala pt ca este greu sa intretii cu 293 lei pe luna un bolnav atit de grav.sunt handicapati de gr 1care sunt incadrati in munca cum este posibil? Multi sunt doar pe hirtie bolnavi si primesc bani necuveniti pt care au de suferit adevarati bolnavi. Fiul meu primeste bani de la consilu com pt plata insotitorului si va intreb daca este corect ca acesti bani sa fie impozitati? multumesc.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comunicat de presă - Executiv INFORMAŢIE DE PRESÃ
Petru Movilă preferă OUG pentru însoţitorii persoanelor cu handicap Deputatul PDL Petru Movilă a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că pentru a rezolva problema însoţitorilor persoanelor cu handicap grav a solicitat transferul unor sume de bani neacordaţi în urma reevaluării dosarelor depuse în baza Legii 416 privind venitul minim garantat.
Iaşi: Deputatul PDL Petru Movilă vrea ca rezidenţiatul să fie organizat de Ministerul Educaţiei Preşedintele Organizaţiei Municipale Iaşi a PDL, deputatul Petru Movilă, a declarat, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că intenţionează să iniţieze un proiect de lege care vizează trecerea organizării şi susţinerii rezidenţiatului de la Ministerul Sănătăţii la Ministerul Educaţiei.
Petru Movilă vrea ca Ministerul Muncii să plătească evaluarea în vederea încadrării în gradele de handicap Iaşi, 2 nov /Agerpres/ - Deputatul PDL Petru Movilă va depune miercuri, la Camera Deputaţilor, o propunere de completare a Legii privind reforma în domeniul sănătăţii, care vizează ca Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale să suporte cheltuielile pentru evaluarea adulţilor în vederea încadrării...
Deputatul Tudor Ciuhodaru vrea rezolvarea salarizării asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap Deputatul Tudor Ciuhodaru, membru al Comisiei de Sănătate, vrea asigurarea asistenţei persoanelor cu handicap grav la domiciliu prin rezolvarea salarizării asistenţilor personali ai acestora.