Cele mai citite
 


MS pregăteşte un program special de prevenire a HIV în rândul persoanelor dependente de droguri
sâmbătă, 11 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 11 sep /Agerpres/ - Ministerul Sănătăţii transmite sâmbătă că are cunoştinţă de situaţia actuală privind achiziţia şi distribuţia de seringi în rândul persoanelor dependente de droguri, susţinând că pregăteşte un program special, care va fi finanţat de la bugetul de stat şi care va prelua programul de prevenire a HIV, finanţat până anul acesta de Organizaţia Naţiunilor Unite.
Ministerul Sănătăţii a făcut această precizare în replică la un articol din revista 'Time', în care se spune că România şi alte ţări europene riscă să se confrunte cu o epidemie de SIDA, ca urmare a proliferării prostituţiei ilegale, exercitată în locuri improvizate insalubre, la care se adaugă folosirea de către unii consumatori de droguri a seringilor nesterile, precum şi sistarea unor fonduri oferite de organizaţii internaţionale.
'Conducerea Ministerului Sănătăţii s-a întâlnit în cursul lunii august cu reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale pe tema asigurării finanţării pentru prevenirea HIV', precizează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.
Revista 'Time' va publica pe 20 septembrie un articol în care descrie izbucnirea unei posibile epidemii de SIDA în România.
Potrivit articolului, lucrători ai Asociaţiei române anti-Sida (ARAS) distribuie şi de câte două ori pe zi seringi sterile consumatorilor cei mai expuşi: prostituate, copii ai străzii, persoane fără adăpost, în majoritate ţigani şi cei mai mulţi dependenţi de heroină. Acesta este un serviciu vital care contribuie la prevenirea infectării cu HIV.
Ziariştii de la 'Time' susţin că, până acum, România a fost o excepţie, organizaţiile neguvernamentale româneşti fiind primele în regiune care au promovat programe de prevenire a SIDA în rândul păturilor nevoiaşe, astfel încât rata îmbolnăvirii cu HIV era de până la 1%, cea mai scăzută din Europa de Est. Ani de zile, respectivele ONG-uri româneşti au putut funcţiona doar graţie donatorilor internaţionali.
De aproape patru ani, însă, după aderarea la Uniunea Europeană, Banca Mondială nu mai califică România drept o ţară în curs de dezvoltare, deci această ţară nu mai poate accesa gratuit fonduri pentru susţinerea luptei împotriva SIDA.
Mai mult, UNICEF, Open Society Institute şi Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria au sistat ajutoarele pentru România.
În lipsa banilor, problema SIDA va deveni rapid una acută în România iar libertatea de mişcare în interiorul Uniunii Europene va contribui la intensificarea răspândirii acestei maladii în restul continentului, a explicat Martin Christopher Donoghoe, director pentru Europa în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii (OMS).
'Majoritatea cazurilor de contaminare cu HIV se afla în Est, dar microbul nu ţine cont de graniţele între ţări', a conchis oficialul OMS, citat de 'Time'. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
România şi alte ţări din Europa, tot mai ameninţate de SIDA Washington, 10 sep /Agerpres/ - România şi alte ţări europene riscă să se confrunte cu o epidemie de SIDA, ca urmare a proliferării prostituţiei ilegale, exercitate în locuri improvizate insalubre, la care se adaugă folosirea de către unii consumatori de droguri a seringilor nesterile şi sistarea unor...
România, în pericol de epidemie de HIV România este în pericol să cadă pradă unei epidemii de HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile în lipsa banilor destinaţi prevenirii contactării virusului, avertizează experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, citaţi de revista americană Time, în ediţia din 13-20 septembrie.
Ziua Mondială împotriva SIDA s-a desfăşurat în 2011 sub sloganul 'Zero noi infecţii HIV' Ziua Mondială împotriva SIDA, care se marchează pe data de 1 decembrie, s-a desfăşurat, în 2011, sub sloganul "Zero noi infecţii HIV", un scop care necesită implicarea tuturor actorilor ce au o responsabilitate socială în raport cu fiecare naţiune, de la instituţii publice de sănătate, asistenţă socială...
Adrian Streinu-Cercel: Majoritatea celor infectaţi cu HIV sunt tineri din grupa de vârstă 20-30 ani Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a subliniat miercuri, într-o conferinţă de presă prilejuită de marcarea Zilei Internaţionale de Luptă împotriva HIV/SIDA, că în primele şase luni ale anului în România au fost diagnosticate 129 de noi cazuri de infecţii cu HIV, dintre care 62 la consumatorii de droguri...
SIDA după 30 de ani: trebuie menţinute succesele şi continuate eforturile de prevenire a infectării Şefi de stat şi de guvern, lideri ai comunităţii ştiinţifice, societăţii civile şi din sectorul privat se reunesc în perioada 8-10 iunie la New York la Reuniunea la Nivel Înalt a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) privind SIDA, ocazie unică pentru a re-examina progresele înregistrate...
ANA: Încetarea programului de schimb de seringi implementat de Asociaţia Română Anti-Sida e îngrijorătoare Agenţia Naţională Antidrog (ANA) consideră că e îngrijorătoare încetarea serviciilor de schimb de seringi implementate de Asociaţia Română Anti-Sida (ARAS), însă consumatorii de droguri care doresc tratament dispun în continuare de servicii.