Cele mai citite
 


Un registru al donatorilor onorifici va exista şi în România
luni, 27 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - Un registru al donatorilor onorifici de celule stem pentru bolnavii de leucemie va exista şi în România, de la 1 septembrie, a dat asigurări, duminică, premierul Emil Boc, invitat la postul de televiziune PRO TV, iniţiatorul campaniei ''Avem viaţă în sânge''.

''Prezenţa mea, aici, în studio, este o garanţie, un angajament şi o dovadă a faptului că, de data aceasta, lucrurile vor merge până la capăt şi că împreună cu ministerul Sănătăţii vom realiza acel registru al donatorilor onorifici'', a precizat premierul.

Concret, Emil Boc a menţionat că Executivul va emite, în acest sens, o hotărâre de Guvern, prin care să se pună în practică registrul donatorilor onorifici.

Decizia, a precizat Premierul, va fi aplicată deoarece tehnologia medicală bazată pe celule stem reprezintă ''terapia viitorului'', aducând o evoluţie în medicină în cea ce priveşte tratarea unor boli apreciate a fi astăzi incurabile.

''Cred că în această terapie stă cheia dezvoltării medicinei în viitor.(...) Cred că avem nevoie şi de o revoluţie în mentalitatea românilor cu privire la ceea ce înseamnă înscrierea în acest registru şi că această înscriere sau donare nu reprezintă un lucru care-ţi afectează sănătatea, ci reprezintă un act de salvare a unei vieţi'', a mai spus primul -ministru.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat că până la 1 iulie se vor prelua integral, din experienţele Italiei şi Spaniei, procedurile necesare pentru implementarea registrului care vine în sprijinul bolnavilor de leucemie care nu au un donator înrudit de celule stem pentru transplant.

''Acest registru nu este doar un document, o hârtie unde se înregistrează pur şi simplu nişte donatori, ci este o bază de date care cuprinde o mulţime de proceduri necesare ca el să fie funcţional.Vom prelua întreaga legislaţie în perioada imediat următoare, iar de la 1 septembrie acest registru va fi operaţional'', a susţinut Bazac.

Începând de vineri, concret, o comisie tehnică va prelua integral legislaţia şi baza de date având sarcina, potrivit ministrului, ca până la 1 iulie să implementeze procedurile.

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că există trei clinici în România în care se face transplant medular, dar vor mai fi înfiinţate altele două, la Iaşi şi la Bucureşti.AGERPRES/(Georgiana Tănăsescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice - funcţional Patru vieţi au fost salvate până în prezent în urma procedurilor de transplant de celule stem de la donatori neînrudiţi realizate în unităţile sanitare româneşti, a declarat dr. Aurora Dragomirişteanu, directorul general al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Guvernul alocă 6,2 milioane de lei pentru Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Guvernul a decis, miercuri, suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii (MS) cu 6,2 milioane de lei, pentru a asigura funcţionarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, a anunţat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei Executivului.
Clinica de Hematologie şi Transplant a SCJU Târgu Mureş a efectuat în acest an 23 de transplanturi de celule stem Specialiştii Clinicii de Hematologie şi Transplant a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş au anunţat, miercuri, efectuarea a două transplanturi alogene de celule stem hematopoietice, la doi bărbaţi în vârstă de 23, respectiv 34 de ani, astfel că numărul transplanturilor se ridică...
Registrul naţional al donatorilor voluntari de celule stem va începe să funcţioneze Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o hotărâre pentru modificarea HG nr. 760/2009 privind înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, precum şi pentru aprobarea înfiinţării unei activităţi finanţate integral din venituri proprii, informează într-un...
Premierul Boc îi cere ministrului Cseke o informare despre nefuncţionarea Registrului Naţional al Donatorilor de Celule Stem Premierul Emil Boc a declarat duminică, la ProTv, că îi va solicita ministrului Sănătăţii Cseke Attila o informare privind cauzele pentru care Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem este în "blocaj birocratic", deşi se preconiza funcţionarea lui încă din septembrie 2009.
Comunicat de presă - Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice Bucură-te de mişcare în natură şi donează o şansă la viaţă!