Cele mai citite
 


România, în pericol de epidemie de HIV
marţi, 14 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România este în pericol să cadă pradă unei epidemii de HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile în lipsa banilor destinaţi prevenirii contactării virusului, avertizează experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, citaţi de revista americană Time, în ediţia din 13-20 septembrie.
În condiţiile în care comunitatea globală se concentrează pe lupta împotriva SIDA în Africa, România nu este un front evident de luptă împotriva HIV. Cu toate acestea, în Europa de Est şi în Asia Centrală, consumul de droguri injectabile se află la baza epidemiei HIV în cea mai rapidă creştere din lume. Potrivit UNAIDS, din 2001, prevalenţa HIV în regiune a crescut cu 66%, incluzând 1,5 milioane de persoane. În Rusia, 160 de oameni contactează HIV în fiecare zi, iar vârsta medie de deces din cauze legate de SIDA este de doar 32 de ani. Se estimează că 70% dintre consumatorii de droguri injectabile din Ucraina sunt în prezenţi infectaţi cu HIV.

Problema, susţin experţii, este lipsa de finanţare pentru prevenirea HIV şi de voinţă politică pentru a lucra cu grupurile stigmatizate. În pofida creşterii explozive a ratelor HIV în anumite părţi ale Europei, UNICEF atrage atenţia că investiţiile internaţionale pentru combaterea acestei maladii în Europa de Est şi Asia Centrală 'nu se apropie' de investiţiile într-o singură ţară ca Etiopia, care înregistrează un număr similar de cazuri de persoane infectate cu HIV ca Rusia sau Ucraina.

Până în prezent, România a fost excepţia, scrie Time. ONG-urile româneşti au fost primele din regiune care au desfăşurat programe de prevenire a infectării cu HIV care vizau grupuri vulnerabile, cu un deceniu în urmă, şi împreună au contribuit la menţinerea ratei de infecţie cu HIV printre consumatorii de droguri injectabile la doar 1% - cel mai mic procentaj din Europa de Est. Acest rezultat s-a datorat în mare parte programelor desfăşurate de către Asociaţia Română Anti-Sida /ARAS/ şi de alte cinci ONG-uri, care împreună au oferit peste 1,6 milioane seringi anul trecut la 7.500 de toxicomani.

În prezent însă, o criză a finanţării ar putea anula toate aceste realizări. ONG-urile s-au bazat de mult timp exclusiv pe donatorii internaţionali. Cu toate acestea, la aproape patru ani după ce România a aderat la Uniunea Europeană, Banca Mondială nu mai plasează România în rândul ţărilor în curs de dezvoltare, ceea ce o face neeligibilă pentru un număr de granturi internaţionale. Începând cu luna iunie, UNICEF, Open Society Institute şi Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei şi Malariei şi-au retras finanţarea pentru programele României de combatere a HIV.

În lipsa banilor destinaţi prevenirii contactării virusului, susţin unii experţi, problema României cu maladia HIV ar putea deveni foarte serioasă, foarte rapid, existând 'posibilitatea ca o epidemie să scape de sub control', susţine Martin Christopher Donoghoe, manager de proiect pentru HIV/SIDA în Europa, al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

O atare situaţie va avea consecinţe şi pentru restul Europei, în condiţiile în care libertatea de mişcare în UE facilitează răspândirea bolii. Mai mult, în 2008, România a depăşit Rusia, devenind cel mai important furnizor de prostituate cu destinaţia UE, potrivit Time.

'Nucleul infecţiilor cu HIV se află în Est, însă HIV nu respectă graniţele naţionale', a avertizat Donoghoe.

ONG-urile din România, scrie Time, nu pot apela la guvernul român ''falit'' pentru ajutor. Anul trecut, totalul contribuţiilor sale la ARAS a permis achiziţionarea a 7.000 de seringi - suficiente doar pentru o zi. În prezent, cu o Românie scufundată în recesiune - economia s-a contractat cu 7% anul trecut - şansele ca guvernul să se întoarcă spre organizaţii precum ARAS pentru a le arunca un colac de salvare sunt reduse.

Istoria unică a României în ceea ce priveşte maladia HIV explică parţial succesul său în lupta împotriva răspândirii bolii. Spre deosebire de restul Europei de Est, majoritatea persoanelor care suferă de HIV în România nu s-au infectat în urma consumului de droguri sau al prostituţiei, ci în orfelinate în timpul copilăriei.

În 1987, asistentele medicale, în speranţa de a vindeca de anemie orfanii din România, au început să le facă transfuzii de sânge în fiecare zi, folosind aceleaşi seringi la mai mulţi copii. O parte din sânge s-a dovedit contaminat şi cel puţin 10.000 de orfani au contactat virusul. Până în 2000, România deţinea 60% din toate infecţiile pediatrice cu HIV înregistrate în Europa.

Presiunea internaţională şi eforturile activiştilor din interiorul ţării au obligat guvernul să acţioneze. Copiii infectaţi au început să primească de la stat tratament antiretroviral, care păstrează astăzi în viaţă încă 7.000 de persoane din cele circa 10.000.

În 2001, guvernul a încheiat un contract cu companiile farmaceutice pentru a scădea preţul la medicamentele destinate bolnavilor cu HIV, deschizând astfel calea pentru ca România să devină prima ţară din Europa de Est - şi una din puţinele din lume - care acoperă tratamentul tuturor pacienţilor săi HIV-pozitivi.

Dincolo de îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor, medicamentele le reduc şi încărcătura virală, făcându-i mai puţin susceptibili de a transmite boala altora. 'La acea vreme, România a fost un model pentru regiune', a declarat Eduard Petrescu, coordonatorul pentru România al UNAIDS. 'Sper ca în doi sau trei ani România să fie văzută ca un model în ceea ce priveşte modul de a trata HIV/SIDA în timpul unei crize economice', adaugă el.

Startul nu este însă bun, scrie Time. Ministerul Sănătăţii şi-a folosit tot bugetul pe anul aceasta pentru a plăti pentru tratamentul antiretroviral al pacienţilor infectaţi cu HIV în luna august şi trebuie să aştepte acum pentru o suplimentare de fonduri prin intermediul canalelor birocratice. Întârzierea ar putea ajunge la 180 de zile.

Lipsa medicamentelor ARV a dus deja la întreruperea tratamentului la 1.000 de pacienţi şi a forţat pacienţii din zonele rurale să stea la coadă la spitalele din Bucureşti pentru a primi tratament. 'Guvernul nu ne-a dat nicio garanţie, iar noi suntem speriaţi de ceea se va întâmpla în septembrie', susţine Iulian Petre, director executiv al Uniunii Naţionale a Oamenilor care traiesc cu HIV/SIDA.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
România şi alte ţări din Europa, tot mai ameninţate de SIDA Washington, 10 sep /Agerpres/ - România şi alte ţări europene riscă să se confrunte cu o epidemie de SIDA, ca urmare a proliferării prostituţiei ilegale, exercitate în locuri improvizate insalubre, la care se adaugă folosirea de către unii consumatori de droguri a seringilor nesterile şi sistarea unor...
MS pregăteşte un program special de prevenire a HIV în rândul persoanelor dependente de droguri Bucureşti, 11 sep /Agerpres/ - Ministerul Sănătăţii transmite sâmbătă că are cunoştinţă de situaţia actuală privind achiziţia şi distribuţia de seringi în rândul persoanelor dependente de droguri, susţinând că pregăteşte un program special, care va fi finanţat de la bugetul de stat şi care va prelua...
Creştere alarmantă a cazurilor de SIDA în Europa de Est, inclusiv în România În pofida campaniilor de prevenire şi a progreselor medicinei, din 2001 se observă o creştere alarmantă a numărului de persoane infectate cu virusul HIV în Rusia, Ucraina şi România, scrie săptămânalul Le Point în ediţia online de miercuri.
Ziua Mondială împotriva SIDA s-a desfăşurat în 2011 sub sloganul 'Zero noi infecţii HIV' Ziua Mondială împotriva SIDA, care se marchează pe data de 1 decembrie, s-a desfăşurat, în 2011, sub sloganul "Zero noi infecţii HIV", un scop care necesită implicarea tuturor actorilor ce au o responsabilitate socială în raport cu fiecare naţiune, de la instituţii publice de sănătate, asistenţă socială...
RETROSPECTIVÃ Ebola, maladia anului 2014 Epidemia de febră hemoragică Ebola din Africa de Vest, cea mai gravă de la identificarea virusului Ebola în 1976, continuă să facă numeroase victime în statele afectate, pe fondul încercărilor de a se găsi un tratament care să pună capăt pierderii de vieţi omeneşti. Epidemia, declanşată în decembrie...
Serviciile specifice HIV ating parţial adolescenţii din întreaga lume. Cu ocazia Zilei Mondiale SIDA 2013, Organizaţia Mondială a Sănătăţii lansează o serie de recomandări pe tema HIV/SIDA, pentru intensificarea eforturilor de testare, consiliere, tratament şi îngrijire a acestui grup vulnerabil