Cele mai citite
 


Mureş: La 20 de ani de la înfiinţare, SMURD se confruntă cu o lipsă acută de personal
marţi, 14 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
La împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD), la Târgu Mureş, cea mai mare problemă rămâne lipsa de personal, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, dr. Cristian Boeriu, medic şef UPU-SMURD.
'Problema cu care ne confruntăm este cea legată de personal. Problema de personal este istorică, vizavi de numărul de rezidenţi în medicina de urgenţă care s-au pregătit', a spus Boeriu.
Potrivit acestuia, specialitatea este tânără, programul de rezidenţiat a apărut în 1993 cu un număr redus de locuri.
'A existat o ambiguitate în ceea ce priveşte viitorul acestor oameni - vorbesc despre începutul anilor 1990. Au fost foarte multe situaţii în care colegii care au început rezidenţiatul şi au hotărât să-l abandoneze din cauza nesiguranţei. Din 2004-2005, s-a reglementat cât de cât, iar numărul de posturi pentru rezidenţiat a crescut considerabil', a arătat dr. Boieriu.
Potrivit medicului, la ora actuală la UPU-SMURD Târgu Mureş există 50 de rezidenţi, însă problemele cele mai mari sunt la centrele mai mici din ţară, cum ar fi Târnăveni, Bistriţa sau Sibiu.
'Sunt opt centre mari în ţară de pregătire a rezidenţilor medicina de urgenţă. În momentul de faţă, avem 22 de medici şi am mai avea nevoie cam de 10 pentru a avea o schemă de personal completă', a adăugat medicul şef UPU-SMURD.
Acesta a precizat că nu la Târgu Mureş este problema cea mai mare, ci în alte zone din ţară.
'Ca exemplu pot să vă dau Bistriţa-Năsăud, unde avem colegi de la noi care merg şi fac de gardă, pentru a încerca să susţinem sistemul de acolo, pentru a nu se prăbuşi. La Sibiu, avem colegi care pe partea de SMURD merg şi fac de gardă de câteva ori pe lună pentru că personalul nu este suficient. Nu sunt probleme deosebite în marile centre universitare. În teritoriu, nu cred că există vreun spital judeţean de urgenţă la care UPU să fie complet acoperită din punctul de vedere al personalului necesar', a spus dr. Cristian Boieriu.
Acesta a precizat că la Târnăveni, judeţul Mureş, nu există personal pentru Centrul de Primiri Urgenţe şi că singurul oraş unde acest centru este acoperit cu personal este Reghin.
'Problema nu se datorează faptului că personalul medical emigrează în străinătate, ci exista înainte de acest val de plecări', a precizat medicul şef.
Dr. Boieriu a mai spus că, în cei 20 de activitate, SMURD Târgu Mureş a avut în jur de 400.000 de cazuri, doar partea de prespital, nu şi pacienţii consultaţi în Unitatea de Primiri Urgenţe.
'În total, de-a lungul timpului am avut de-a face cu 1.500-2.000 de voluntari care au lucrat ca voluntari la SMURD Târgu Mureş. Numărul varia de la an la an, cinci-şase se mai regăsesc şi astăzi dintre cei care au început, în rest am avut prezenţe variabile. La ora actuală, avem cam 200 de voluntari care vin, dar nu în mod constant, undeva la patru-cinci persoane pe gardă avem şi lucrează cu noi ca voluntari, atât din rândul studenţilor la medicină sau şcoala postliceală, dar şi care nu au nimic de-a face cu medicina', a precizat Boieriu.
Acesta a subliniat că SMURD a fost o stare de spirit de la început şi faptul că aici există atât de mulţi voluntari confirmă acest fapt.
'SMURD şi UPU sunt servicii deschise tuturor. Am avut parte de foarte multe bucurii, dar şi de tragedii, care ne-au unit foarte mult. Pilonul principal în jurul căruia s-a clădit acest serviciu este Raed Arafat', a conchis dr. Cristian Boieriu.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raed Arafat: SMURD a început la Târgu Mureş cu o maşină, cu nişte nebuni şi am ajuns la un sistem pe o ţară întreagă Întemeietorul Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din România, dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că, în urmă cu 25 de ani, SMURD a început la Târgu Mureş cu o maşină...
Mureş: Lectori din România şi Germania prezintă tehnici medicale de ultimă generaţie pentru intubarea pacienţilor Centrul naţional de pregătire şi formare de urgenţă de la sediul SMURD Târgu Mureş găzduieşte, începând de vineri, un curs de specializare pentru medici de urgenţă şi anestezişti, susţinut de lectori din România şi Germania, în tehnici medicale de ultimă generaţie pentru intubarea pacienţilor.
Noua Unitate de Primiri Urgenţe din Târgu Mureş ar putea fi inaugurată în luna septembrie Noua Unitate de Primiri Urgenţe (UPU) de la parterul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş ar putea fi inaugurată în luna septembrie, cu 11 luni de întârziere, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, prefectul judeţului Mureş, Alexandru Petru Frătean.
Consiliul Judeţean Mureş şi SMURD, colaborare pentru înfiinţarea unei academii europene de urgenţă Consiliul Judeţean (CJ) Mureş şi Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) colaborează pentru realizarea unui proiect prin care să acceseze finanţare în viitorul exerciţiu bugetar european, care are ca obiectiv înfiinţarea unei academii europene de urgenţă.
Raed Arafat, ambasador al municipiului Târgu Mureş pentru dobândirea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021 Întemeietorul Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din România, dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, este unul dintre ambasadorii municipiului Târgu Mureş în cursa pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană...
A fost inaugurat SMURD Harghita Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) a devenit, luni, operaţional şi în Harghita, la ceremonia de inaugurare fiind prezent şi subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat.