Cele mai citite
 


Campanie de informare referitoare la epidemia de gripă porcină
luni, 27 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Stiri
 

Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor /ANSVSA/ va demara, luni, la nivel naţional o campanie de informare referitoare la epidemia de gripă porcină care evoluează pe continentul american, a anunţat ANSVSA.

ANSVSA a transmis deja în teritoriu o notificare către Direcţiile judeţene pentru a informa operatorii economici din zonă şi crescătorii de porcine să ia toate măsurile necesare şi să acţioneze pentru întărirea măsurilor de biosecuritate. O altă măsură, care a fost instituită de duminică, se adresează Posturilor de Inspecţie la Frontieră, în special celor din porturi şi aeroporturi, pentru a verifica mărfurile care intră pe teritoriul României şi dacă au origine în zonele unde evoluează boala.

Comitetul de Monitorizare constituit deja la nivelul Autorităţii va analiza evoluţia situaţiei şi va stabili modul de desfăşurare a campaniei de informare referitoare la epidemia de gripă porcină care evoluează pe continentul american.

Potrivit ANSVSA, rolul acestui Comitet este de a analiza informaţiile şi datele, pe măsură ce acestea sunt primite dar şi să aplice măsurile care se impun, în funcţie de evoluţia situaţiei.

Presedintele ANSVSA, Marian Zlotea, a declarat că deocamdată nu există niciun pericol pentru România. "Din informaţiile deţinute până în prezent, rezultă că ţara noastră nu a făcut import din zona afectată.Ţinând cont de pericolul reprezentat de această gripă, Autoritatea va iniţia, începând de luni, ca şi măsură de prevenire, o campanie de informare a populaţiei şi a crescătorilor de porci”, a declarat preşedintele ANSVSA, Marian Zlotea.

În urma informaţiilor transmise de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, referitoare la epidemia de gripă porcină care evoluează pe continentul american, preşedintele ANSVSA a dispus constituirea Comitetului de Monitorizare, condus de către preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai Autorităţii. Comitetul de Monitorizare are o componentă ştiinţifică, reprezentată de membrii ai Consiliului Ştiinţific, între care prof. univ. dr. Nicolae Manolescu, prof. univ. dr. Ludovic Păun, prof. univ. dr. Olga Dorobăţ, prof. dr. Alexandru-Ioan Baba şi o componentă operaţională, alcătuită din structurile de specialitate din cadrul ANSVSA şi cele două Institute de Referinţă: Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală şi Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară.AGERPRES/(AS)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gripa porcină a făcut patru victime în Liban în această iarnă Gripa porcină a ucis patru persoane în Liban în această iarnă, începând din luna noiembrie, a declarat miercuri Ministerul Sănătăţii din această ţară, citat de agenţia France Presse (AFP).
Armenia: Gripa porcină a făcut trei morţi de la începutul anului (minister) Trei oameni au murit de gripă porcină (gripă tip A (H1N1)) în Armenia de la începutul anului, a declarat, luni, Ministerul armean al sănătăţii, citat de AFP.
Satu Mare: Plan de intervenţie în caz de gripă porcină, adoptat de CJSU Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Satu Mare a adoptat miercuri un plan de măsuri şi intervenţie în caz de pandemie de gripă porcină, având în vedere numărul de decese cauzate de virusul AH1N1 în Ucraina.
Gripa porcină, suspectată că s-ar fi extins în Europa Paris, 27 aprilie /Agerpres/ - Gripa porcină, suspectată că a ucis 81 de persoane în Mexic, pare să se extindă în diferite ţări, temerile autorităţilor sanitare mondiale de o pandemie umană fiind în creştere, informează AFP.
Virusul H1N1 a provocat 112 decese în Iran Virusul H1N1 a provocat moartea a 112 persoane în Iran de la mijlocul lunii noiembrie şi până în prezent, anunţă luni AFP şI EFE, citând un reprezentant al Ministerului Sănătăţii din Teheran. Numărul deceselor din cauza gripei porcine s-a dublat aproape faţă de precedentul bilanţ, din 15 decembrie, care...
Rusia: Gripa porcină a făcut cel puţin 50 de morţi de la venirea iernii Cel puţin 50 de persoane au murit din cauza gripei produse de virusul A/H1N1 în Rusia de la începutul iernii, potrivit unor date obţinute de AFP din declaraţiile autorităţilor regionale, în contextul în care contagiunea cu acest virus pare să se fi accentuat în această ţară.