Cele mai citite
 


Bihor: Arteziană cu apă radioactivă, descoperită într-un centru de comună
marţi, 14 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Apa unei fântâni arteziene din centrul comunei Ceica prezintă risc major pentru sănătatea consumatorilor, având conţinut radioactiv şi o concentraţie în amoniac depăşite de 18 ori, motiv pentru care primăria locală va trebui să afişeze plăcuţe avertizoare cu înscrisurile 'Apa nu este bună de băut', 'Apa nu este bună de folosit pentru sugari şi copii mici'.
'Recomandăm populaţiei să respecte înscrisurile din preajma fântânilor arteziene şi să nu consume apă care nu este potabilă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin: boli digestive, anemii, alte boli cronice degenerative', se arată în comunicatul remis, luni, de Direcţia de Sănătate Bihor.
Potrivit sursei citate, fântâna arteziană cu apă radioactivă a fost descoperită de inspectorii sanitari care au efectuat, în luna august, în cadrul programului de supraveghere a aprovizionării cu apă potabilă a populaţiei, recoltări de probe de apă din reţele de aprovizionare cu apă, fântâni arteziene şi ştranduri din mai multe localităţi bihorene: Aleşd, Ceica, Diosig, Hidişelu de Sus, Ştei, Vadu Crişului.
Inspectorii sanitari au mai descoperit arsen în reţeaua de distribuţie din localitatea Diosig. 'Nu este o concentraţie periculoasă, adică peste limita admisă, dar există şi, consumat în timp, poate avea efecte nocive', a declarat pentru AGERPRES directorul DSP Bihor, Marius Pîrcioaga.
Din rezultatele buletinelor de analiză se constată că doar probele prelevate din reţeaua de aprovizionare cu apă din localităţile Hidişelu de Sus şi Ceica se încadrează în parametrii de potabilitate legali. Probele recoltate din celelalte localităţi au dus la identificarea unor valori necorespunzătoare pentru: clor rezidual liber în patru localităţi; pH (indice de aciditate) în două localităţi; parametrii microbiologici în două localităţi; culoare, gust şi turbiditate în două localităţi şi arsen, în reţeaua de distribuţie din localitatea Diosig.
Pentru îmbunătăţirea calităţii apei potabile din reţelele de aprovizionare cu apă, D.S.P. Bihor a dispus şi comunicat măsuri, cu termene corespunzătoare, care trebuie luate de către autorităţile administraţiei locale din localităţile controlate.
Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Bihor va continua activităţile de monitorizare a calităţii apei potabile din toate sursele (reţele şi foraje), aflate în localităţile judeţului, se precizează în comunicat.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Brăila: Concentraţie excesiv de mare de clor în apa potabilă din două localităţi Controalele inopinate ale specialiştilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila privind calitatea apei potabile şi gradul de clorinare a acesteia au scos la iveală, în două localităţi din judeţul Brăila, grave nereguli în ceea ce priveşte concentraţia de clor existentă în apa potabilă.
Bihor: Doctorul Doru Laza înfiinţează un Centru naturist "Eden" la Şuncuiuş Centrul de sănătate de la Şuncuiuş se va numi tot Eden, precum cel care a funcţionat peste 11 ani, la Breaza, Prahova şi va fi un brand al României, probabil chiar din anul 2013, dacă va fi ajutat prin donaţii, a declarat luni doctorul Doru Laza.
Bihor: Întrunire regională în campania pentru reducerea poluării apelor cu nitraţi Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) a lansat, joi, la Oradea, Campania de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului 'Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi' pentru Bazinul Hidrografic Crişuri, din care fac parte judeţele Bihor, Arad, Cluj, Hunedoara, Satu Mare şi Sălaj, derulat de MMP împreună...
Doctorul Doru Laza va deschide un centru terapeutic în Bihor Doctorul Doru Laza, cel care a condus Centrul de sănătate ''Eden'' de la Breaza, înfiinţează, într-o zonă pitorească a Munţilor Apuseni, la Şuncuiuş, un aşezământ medical bazat pe cele mai valoroase principii profilactice şi terapeutice din medicina integrală.
Bihor: Primăria Oradea a deschis cinci containere anticaniculă în municipiu Primăria Oradea a deschis marţi cele cinci adăposturi anticaniculă din municipiu, deservite de asistenţi medicali şi dotate cu aer condiţionat şi rezerve de apă potabilă, acestea urmând să funcţioneze de-a lungul verii zilnic între orele 10 şi 18, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.
Bihor: Inspectorii sanitari în control la bazine de înot şi piscine Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor au efectuat, în perioada 1-19 iulie, controlul igienico-sanitar la 23 de piscine şi bazine de înot cu apă de la reţea şi/sau apă geotermală din judeţ, constatând că din acestea 14 nu aveau buletine de analiză pentru calitatea apei.