Cele mai citite
 


Medicii si asistenţii medicali, la muncă în străinătate
luni, 27 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - Circa 1200 de asistenţi medicali şi 200 de medici au plecat la muncă în străinătate în ultimii doi ani, arată un studiu realizat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România, Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi şi Ministerul Sănătăţii.

Conform cercetării sociologice, motivele plecării îl constituie dorinţa unor câştiguri mai mari. Subiecţii consideră că, în România salarizarea este proastă, condiţiile de muncă sunt necorespunzătoare şi există o slabă dotare cu aparatură medicală. Totodată, locurile de muncă în străinătate sunt mai atractive. Specialiştii susţin că, deşi numărul persoanelor care au plecat la muncă în străinătate nu este mare, plecările survin pe un fond de deficit de personal deja existent, fapt ce agravează în mod semnificativ problemele în sistemul sanitar.

 

Cercetarea a scos în evidenţă faptul că, la ora actuală 11,4 la sută din unităţile sanitare au un deficit sever de personal, iar 54 la sută unul mediu. Deficitul cel mai mare este în cazul medicilor, urmaţi îndeaproape de asistenţii medicali. Cercetarea constată o migraţie importantă a forţei de muncă calificată şi din sistemul de stat la cel privat.

 

Pentru combaterea fenomenului, managerii intervievaţi propun aducerea nivelului salariului cît mai aproape de cel din mediu privat şi din UE, precum şi posibilitatea recrutării încă de pe băncile şcolii a viitoarelor cadre medicale. Aceasta poate fi o măsură eficientă, mai ales dacă este însoţită şi de măsuri de sprijin a studentului, de genul burselor dublate de contracte pentru o anumită perioadă.

Foarte importantă este şi posibilitatea dezvoltării unei cariere profesionale prin muncă şi pregătire pentru toate categoriile de personal, dar în special pentru asistenţii medicali. Asigurarea locuinţelor de serviciu constituie o altă soluţie sugerată de mulţi manageri ca motiv pentru lipsa personalului. Datele prezentate se referă doar la unităţile de sănătate publică.

Cercetarea a fost efectuată în cadrul proiectului: Cartea verde asupra forţei de muncă din sistemul de sănătate la nivel european. AGERPRES (Maria Schifirneţ).

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Galaţi: Conferinţa naţională a asistentelor medicale, o premieră pentru România Peste 200 de asistenţi medicali din ţară au participat, vineri, la Galaţi, la Conferinţa naţională 'Calitatea vieţii profesionale a asistentelor medicale; probleme şi soluţii. O strategie pentru apărarea intereselor asistentelor medicale', eveniment organizat în premieră în România, de Federaţia 'So...
Peste 2.000 de cadre medicale au trecut pragul Târgului Internaţional de Cariere Medicale Peste 2.000 de medici tineri şi medici cu experienţă, farmacişti, asistenţi medicali, dentişti, studenţi la medicină sau proaspeţi absolvenţi au vizitat sâmbătă şi duminică Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice - se arată într-un comunicat de presă remis luni AGERPRES.
Galaţi: Deficit?mare de personal în spitale Unităţile medicale din judeţul Galaţi se confruntă cu o lipsă acută de personal pe fondul plecării cadrelor medicale la muncă în străinătate, dar şi a faptului că puţine posturi sunt deblocate, deficitul de salariaţi fiind de peste 170 de medici şi peste 280 de asistenţi medicali.
Sălaj: Asistenţii medicali pleacă la muncă în străinătate Tot mai mulţi asistenţi medicali din Sălaj aleg să plece la muncă în străinătate, a informat, joi, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Zalău, cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaţionale a Asistenţilor Medicali, Rodica Mureşan, preşedinte al filialei Sălaj a Ordinului Asistenţilor Medicali ...
Vaslui: Zeci de cadre medicale aşteaptă aprobare de la Ministerul Sănătăţii pentru a pleca în străinătate Aproximativ 90 de cadre medicale din judeţul Vaslui, care doresc să părăsească sistemul sanitar românesc pentru posturi mai bine plătite în străinătate, nu-şi pot onora contractele, din cauză că Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui nu le eliberează certificatul de conformitate de care au nevoie...
Mehedinţi: Peste 30 % dintre asistenţii medicali preferă să plece la muncă în străinătate Peste 30 % dintre absolvenţii Şcolii medicale postliceale din Drobeta Turnu Severin pleacă în străinătate din cauza modului birocratic în care pot intra în sistemul de sănătate din judeţul Mehedinţi şi a salariilor neatractive pe care le pot primi dacă ar fi angajaţi în acesta.