Cele mai citite
 


Stafilococul aureu prezent la oamni sănătoşi: fenomen care-i nelinişteşte pe medici
joi, 16 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicii se mobilizează pentru a înţelege de ce noile tulpini de stafilococ aureu rezistente la antibiotice (SARM), considerate drept principal vector al infecţiilor intraspitaliceşti nosocomiale, se răspândesc cu rapiditate în spitale, infectând chiar şi persoanele cu o stare bună a sănătăţii, informează AFP.
Aceste noi tulpini stafilococice constituie subiectul principal în atenţia celei de-a 50-a Conferinţe anuale a ICAAC (Conferinţa interdisciplinară asupra agenţilor antimicrobieni şi a chemoterapiei - Interscience conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy), ce a început de duminică la Boston ((Massachusetts, nord-estul SUA) şi reuneşte peste 12.000 de specialişti în maladii infecţioase din întreaga lume.

Aceste noi tulpini stafilococice au apărut în urmă cu câteva zeci de ani în diferite locuri precum vestiarele cluburilor de sport, în şcoli sau închisori. După ce primele tulpini au fost lcoalizate în Australia, ele s-au răspândit apoi în întreaga lume, principala tulpină denumită 'USA300' (apărută în SUA) având o viteză extraordinară de transmitere în toate ţările lumii în ultimii ani.

Aceşti stafilococi aureus rezistenţi la antibiotice, denumiţi SARM-C (C de la comuni) sunt diferiţi de cei care predomină în mediul intraspitalicesc. Numărul infecţiilor pe care aceştia le provoacă, în special la nivelul pielii, creşte rapid şi situaţia se poate agrava în următorii ani. Deşi nu sunt preponderenţi în mediul intraspitalicesc, aceşti stafilococi sunt responsabili şi de o serie de infecţii nosocomiale soldate cu peste 19.000 de decese doar în SUA. În Uniunea Europeană, peste 3 milioane de persoane sunt atinse anual de aceste infecţii, iar în câteva zeci de mii de cazuri aceste infecţii sunt fatale.

'Mai multe studii au ajuns la concluzia că tulpinile SARM-C ar putea înlocui tulpinile SARM ca principală cauză a infecţiilor nosocomiale, cu consecinţe potenţial devastatoare', a comentat medicul italian Matteo Bassetti, participant la conferinţă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Infecţiile cu bacterii foarte rezistente la antibiotice: Primul caz semnalat în SUA declanşează semnalul de alarmă la G7 Primul caz cunoscut în Statele Unite de infecţie cu o super-bacterie care nu poate fi ucisă de antibiotice de ultimă instanţă a fost detaliat într-un raport publicat joi de Ministerul american al Apărării. Această bacterie foarte rezistentă a fost identificată în urina unei femei în vârstă de 49 de ani...
Utilizarea de rutină a antibioticelor în fermele de animale ameninţă sănătatea umană Pe măsură ce Europa şi SUA înfruntă ameninţarea organismelor rezistente la antibiotice, fermierii din Marea Britanie au crescut substanţial în ultimul deceniu folosirea medicamentelor pasibile de a dezvolta tulpini letale, slăbind astfel puterea medicinii umane de a vindeca bolile, informează ziarul...
Ungaria: Unul sau doi pacienţi din 10.000 contractează în spital infecţii cu agenţi rezistenţi la antibiotice Unul sau doi pacienţi la fiecare 10.000 trataţi în spitalele din Ungaria contractează în timpul internării infecţii cu organisme rezistente la antibiotice, a declarat luni directoarea Centrului naţional de epidemiologie (OEK) de la Budapesta, Marta Melles, informează agenţia ungară de presă MTI.
SUA: Bacterii ultrarezistente ameninţă sănătatea publică Bacterii din ce în ce mai rezistente la antibiotice, apărute în ultimii 10 ani în SUA şi în alte zone ale lumii, sunt o ameninţare la adresa sănătăţii publice, ceea ce face necesară o mobilizare a comunităţii medicale, au insistat marţi autorităţile sanitare ale ţării, după cum relatează France Presse...
Ploşniţele sunt purtătoare de patogeni rezistenţi la antibiotice (studiu) Ploşniţele, tot mai răspândite în Statele Unite şi Europa occidentală, pot fi purtătoare de patogeni rezistenţi la antibiotice, arată un studiu desfăşurat în Canada şi publicat miercuri în Staele Unite, informează AFP.
Guvernul britanic va publica săptămânal numărul cazurilor de infecţii intraspitaliceşti Numărul de cazuri de infecţii intraspitaliceşti cu organisme rezistente la antibiotice vor fi publicate pentru prima dată online săptămânal, în Marea Britanie, într-un efort de a condamna spitalele care nu reuşesc să aibă grijă de pacienţii lor, scrie cotidianul britanic Daily Mail.