Cele mai citite
 


Sibiu: Cu ajutorul 'plămânilor' artificiali a scăzut de trei ori numărul copiilor morţi în maternitate
joi, 16 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Numărul copiilor prematuri morţi în Maternitatea din Sibiu a scăzut de trei ori în ultimii trei ani, mulţumită celor 17 aparate de ventilaţie artificială folosite.
Cel de-al 18-lea ventilator, primit miercuri, este cel mai performant, el reducând cu o săptămână durata de recuperare a copilului care are nevoie de acest 'plămân' artificial, a declarat, într-o conferinţă de presă, dr. Ecaterina Olariu, şeful Secţiei de Neonatologie din Maternitatea Sibiu.
'Făcând ventilaţie asistată acestor copii încă de la naştere am reuşit să scădem rata de mortalitate cu 50 la sută. În 2007 am avut o mortalitate de 1%, anul trecut de 0,3%. Ventilaţia asistată este foarte eficientă pentru prematuri şi nou-născuţi', a precizat Olariu.
Conform medicului, nu doar copii născuţi prematuri, ci şi cei născuţi la termen pot avea probleme de respiraţie şi au nevoie de ajutorul ventilatoarelor artificiale.
Cei mai mulţi prematuri, susţine specialistul, au probleme cu plămânii încă de la naştere. 'Cea mai de temut şi cea mai precoce boală cu care ne confruntăm este suferinţa respiratorie. Plămânul ne dă cele mai mari şi grave complicaţii. Aceste complicaţii date de suferinţa respiratorie la prematuri apar imediat, dar şi mai târziu: cele care apar imediat sunt hemoragiile la nivel pulmonar şi cerebral, care pot apărea ca şi complicaţii ale ventilaţiei asistate. Pe termen lung apar sechele, handicapuri la nivel neurologic sau locomotor', a explicat şeful Secţiei de Neonatologie Sibiu.
Cel mai mic prematur adus pe lume la Maternitatea din Sibiu a cântărit, la naştere, doar 680 de grame, iar dacă nu era ajutat şi artificial să respire nu ar fi supravieţuit. Totuşi, dacă sunt ventilaţi asistat, prematurii şi nou-născuţii se pot îmbolnăvi.
'Dacă nu-i dai oxigen copilul moare. Dacă îi dai, pot apărea efecte adverse, ca la orice medicament, pentru că oxigenul este un medicament', a explicat dr. Ecaterina Olariu.
Ea spune că 8,55% din totalul celor 3.227 de copii născuţi în 2009 la Maternitatea din Sibiu au fost prematuri. Un sfert din cei 276 prematuri au avut vârsta cuprinsă între 28 şi 32 de săptămâni.
În medie, un copil prematur sau unul născut la termen, dar cu probleme respiratorii, poate fi ventilat timp de trei săptămâni.
Cu noul aparat primit miercuri la Maternitatea din Sibiu, copiii cu probleme respiratorii la naştere se fac bine mai repede, durata de ventilaţie se reduce cu o treime, ceea ce reduce şi riscul de apariţie a unor complicaţii. Cu noul ventilator nu pot fi ventilaţi mai mulţi copii în acelaşi timp, ci doar unul singur. Ventilatorul este prevăzut cu cel mai modern sistem existent, cu frecvenţă înaltă şi a fost donat Maternităţii din Sibiu de Procter & Gamble, în cadrul campaniei 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Echipament de ultimă generaţie pentru prematuri de la Spitalul Oradea Bucureşti, 1 nov /Agerpres/ - Un echipament de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie (HFOV) a intrat în dotarea secţiei de neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie din Oradea, informează un comunicat de presă remis luni AGERPRES.
11 maternităţi din România au primit 14 echipamente de ultimă generaţie A treia ediţie a campaniei 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri' şi-a îndeplinit obiectivul: 14 echipamente de ultimă generaţie pentru copiii prematuri au fost donate către 11 maternităţi din România, se arată într-un comunicat remis presei miercuri.
Sibiu: 11 maternităţi din România vor primi sisteme de ventilaţie pentru prematuri Un număr de 11 maternităţi din România vor primi sisteme de ultimă generaţie de ventilaţie pentru prematuri, în cadrul campaniei 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri'.
Sibiu: Naştere de tripleţi la maternitatea SCJU, prima după 2013 O naştere de tripleţi a avut loc joi, în cadrul maternităţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu, operaţia decurgând în condiţii bune.
Sibiu: Viaţa nou-născuţilor e pusă în pericol, de trei ani, din cauza tergiversării lucrărilor de renovare de la Maternitate Viaţa nou-născuţilor din Clinica de Neonatologie Sibiu este pusă în pericol în ultimii trei ani, mamele fiind trimise acasă mult prea devreme, cu pruncii abia aduşi pe lume, după ce sunt înghesuite câte patru în saloanele care nu pot fi igienizate corespunzător, au semnalat vineri, într-o conferinţă...
Sibiu: Nou-născuţii din Maternitate beneficiază de cel mai complex aparat de ventilaţie non-invazivă Un complex aparat de ventilaţie non-invazivă pentru nou-născuţi se află începând de joi în dotarea Maternităţii de la Spitalul Judeţean din Sibiu, mulţumită unei donaţii în valoare de 64.000 de lei, făcută de Organizaţia "Salvaţi Copiii", potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES.