Cele mai citite
 


Sibiu: 11 maternităţi din România vor primi sisteme de ventilaţie pentru prematuri
joi, 16 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un număr de 11 maternităţi din România vor primi sisteme de ultimă generaţie de ventilaţie pentru prematuri, în cadrul campaniei 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri'.
Miercuri, un astfel de sistem a intrat în posesia Secţiei de Neonatologie a Maternităţii din Sibiu, unde, anual, se nasc aproape 300 de prematuri.
Principalul avantaj al noului ventilator, numit de doctori şi 'plămân artificial', este acela că reduce cu o săptămână durata de recuperare a nou-născutului şi, în consecinţă, riscul de complicaţii.
Acest sistem de ventilaţie reduce complicaţiile cauzate de prematuritate şi poate creşte rata de supravieţuire a copiilor născuţi prematur.
Campania 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri', derulată de compania Procter&Gamble se derulează în perioada 1 septembrie - 30 noiembrie 2010 şi are ca obiective echiparea a 11 maternităţi cu 14 sisteme de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie, precum şi educarea publicului în privinţa prematurităţii.
Cele 11 maternităţi incluse în program tratează un număr mare de copii prematuri şi acoperă întregul teritoriu al Romaniei: Bucureşti (spitalele Cantacuzino, Giuleşti, Municipal, Polizu), Cluj-Napoca (Clinicile de Obstetrică şi Ginecologie 1 şi 2), Iaşi, Timişoara, Târgu-Mureş, Oradea şi Sibiu.
În România, în fiecare an, se înregistrează, potrivit statisticilor, peste 20.000 de copii născuţi prematur şi nou-născuţi cu greutate mică la naştere. Prematuritatea şi complicaţiile sale sunt responsabile de mai mult de jumătate dintre decesele neonatale, reprezentând una din principalele cauze de mortalitate neonatală din ţara noastră.
Cea mai frecventă cauză de mortalitate determinată de prematuritate este sindromul de detresă respiratorie (RDS). Acesta impune folosirea unui sistem de ventilaţie artificială. Unul dintre cele mai avansate sisteme de ventilare este cel de înaltă frecvenţă care ajută copiii născuţi prematur să supravieţuiască şi, în plus, reduce apariţia handicapurilor psiho-motorii asociate cu prematuritatea.
Ventilaţia cu frecvenţă înaltă foloseşte frecvenţe respiratorii care depăşesc frecvenţa respiratorie normală şi se adresează în special prematurilor născuţi înainte de 32 de săptămâni.
În 2009, conform statisticilor, în România s-au înregistrat 2.576 de copii care au avut la naştere o vârstă de gestaţie mai mică de 32 de săptămâni (1% din totalul nou-născuţilor vii). În secţia de Neonatologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Sibiu au fost îngrijiţi, anul trecut, 3.327 de nou-născuţi, 276 dintre aceştia au fost prematuri, provenind din judeţele Sibiu şi Alba.
Ediţia din 2008 a campaniei 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri' a contribuit la dotarea celui de-al doilea bloc operator al Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş (IBCvT) şi la specializarea în cardiologie intervenţională, în Elveţia, a unui medic de la IBCvT. Valoarea totală a fondurilor donate în cadrul campaniei a depăşit 1,2 milioane de lei.
În 2009, campania a urmărit sprijinirea înfiinţării celei de-a doua secţii de chirurgie cardio-vasculară pediatrică din ţară, în cadrul Spitalului de Urgenţă pentru Copii 'Marie Curie' din Bucureşti. Valoarea donaţiei a fost de 1,2 milioane de lei, sumă folosită pentru achiziţionarea de echipamente de chirurgie cardio-vasculară şi anestezie - terapie intensivă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Echipament de ultimă generaţie pentru prematuri de la Spitalul Oradea Bucureşti, 1 nov /Agerpres/ - Un echipament de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie (HFOV) a intrat în dotarea secţiei de neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie din Oradea, informează un comunicat de presă remis luni AGERPRES.
11 maternităţi din România au primit 14 echipamente de ultimă generaţie A treia ediţie a campaniei 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri' şi-a îndeplinit obiectivul: 14 echipamente de ultimă generaţie pentru copiii prematuri au fost donate către 11 maternităţi din România, se arată într-un comunicat remis presei miercuri.
Campanie pentru nou născuţii prematuri A treia ediţie a campaniei 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri' a fost lansată, marţi, de compania Procter&Gamble, propunându-şi să ajute copiii născuţi prematur, prin donarea de echipamente de ultimă generaţie care folosesc sistemul de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie (HFOV).
Echipament de ultimă generaţie pentru prematuri la spitalul din Târgu Mureş Secţia de neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a primit, marţi, un echipament de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie pentru prematuri, în cadrul campaniei 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri', derulat de Compania Procter&Gamble.
Primele aparate de chirurgie cardiovasculară au ajuns la Spitalul 'Marie Curie' Spitalul 'Marie Curie' din Capitală a primit primele aparate pentru amenajarea Secţiei de chirurgie cardiovasculară pentru copii, din fondurile oferite de Ministerul Sănătăţii şi compania Procter&Gamble, în cadrul campaniei ''Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri'', a declarat, miercuri, într-o conferinţă...
Gabriela Alexandrescu: Rata mortalităţii la nou-născuţi din România, dublă faţă de media europeană Preşedintele Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, a declarat miercuri, la Târgu Mureş, că rata mortalităţii la nou-născuţi în România este cea mai mare din Uniunea Europeană, fiind dublă faţă de media europeană, din acest motiv organizaţia demarând o campanie pentru...