Cele mai citite
 


Testele neinvazive de evaluare a bolii cronice de ficat
duminică, 26 aprilie 2009   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Hepatita
 

Bucureşti, 26 aprilie /Agerpres/ - Cercetările ştiinţifice din ultimii ani privind evaluarea bolii cronice de ficat în cadrul hepatitelor cronice induse de virusul hepatitic B şi, respectiv, virusul hepatitic C, au arătat că standardul de aur (puncţia biopsie hepatică) este de o utilitate maximă într-o proporţie de cca. 80 - 85%, a declarat, pentru AGERPRES, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş".

"În acest context, piesa de rezistenţă era reprezentată de puncţia biopsie hepatică. Puncţia biopsie hepatică (PBH) în termeni generali aduce informaţii deosebit de importante legate de activitatea necroinflamatorie din ficat, gradul fibrozei (prezenţa cicatricilor), nivelul de încărcare grasă a ficatului (nivelul steatozei), elemente care sunt decisive în stabilirea terapiei antivirale şi imunomodulatoare a bolii cronice de ficat. PBH-ul, însă, este o metodă invazivă care incumbă anumite riscuri foarte bine cunoscute. Plecându-se de aici s-a pus în discuţie metodologia de monitorizare a evoluţiei bolii cronice de ficat. Cum nu putem face biopsii hepatice anuale de uz curent aceluiaşi pacient, s-a pus problema dacă prin combinarea unor factori decelabili în sângele pacientului am putea să tragem concluzii asupra stării ficatului din punct de vedere al activităţii necroinflamatorii şi, respectiv, al fibrozei", a explicat prof. dr. Streinu.

Astfel s-a ajuns la descrierea unor teste neinvazive cunoscute sub numele de fibro-actitest, fibrotest şi, respectiv, fibromax. Toate acestea se efectuează din sângele pacienţilor. Pentru evaluarea elasticităţii ficatului s-a elaborat un tip particular de echografie - cunoscut sub numele de fibrosan, a explicat specialistul.

"Evaluarea specificităţii şi sensibilităţii acestor teste a arătat foarte clar că ele sunt cel puţin comparabile cu puncţia biopsie hepatică şi, că în multe situaţii, ele pot înlocui cu succes PBH-ul", a subliniat prof. dr. Streinu.

În legătură cu limitele acestor investigaţii neinvazive prof. dr. Streinu a menţionat "ca orice tip de investigaţie şi aceste investigaţii recunosc o serie de limite.

Ca şi puncţia biopsie hepatică aceste teste neinvazive sunt specifice şi sensibile tot într-o proporţie de cca. 80 - 85%. Mai mult decât atât, o serie de cercetători preferă să combine fibrotestul cu fibroscanul, demonstrând că în contextul în care cele două determinări sunt concordante, asocierea lor conduce la un plus de sensibilitate cu cca. 5-10%".

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel reliefează că "testele neinvazive devin astfel un instrument deosebit de important în diagnosticarea, stadializarea şi monitorizarea bolilor cronice de ficat indiferent de etiologia lor".

El a adus în discuţie problema costurilor acestor investigaţii neinvazive, costuri care, în general, trebuie suportate de către pacienţi, costul mediu pentru un astfel de test fiind de 450 de lei. "Acest inconvenient conduce la menţinerea încă în actualitate a puncţiei biopsie hepatice, ale cărei costuri sunt suportate de unităţile spitaliceşti în contract cu casele de asigurări", a spus specialistul.

Este, însă, de menţionat faptul că atât testele clasice, cât şi cele moderne - neinvazive - sunt recunoscute de CNAS (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate) în cursul evaluării dosarelor pentru aprobarea terapiilor din cursul hepatitelor cronice induse de virusul hepatitic B sau C", a precizat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
de Gaspar maria
As vrea sa fiu sigura ca Casa de Asigurari de Sanatate i-a in considerare in evaluarea ficatului testele neinvazive, deoarece medicul specialist care a evaluat-o pe fiica mea spune cadoar punctia este cea luata in considerare

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
CNAS a achiziţionat servicii de colectare şi prelucrare a datelor pentru decontarea serviciilor medicale spitaliceşti Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a achiziţionat de la Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti servicii privind colectarea, prelucrarea datelor şi elaborarea rapoartelor în vederea decontării serviciilor medicale spitaliceşti, potrivit...
Radu Ţibichi (CNAS): Se lucrează la o cartografiere a serviciilor medicale Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, împreună cu Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică, va realiza până la sfârşitul anului o cartografiere a serviciilor de sănătate, a declarat marţi preşedintele CNAS, Radu Ţibichi.
Comunicat de presă - Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România Pacienţii cu hepatită C vor acces la terapiile inovatoare nu promisiuni şi amânări
Nica (psiholog): Decontarea serviciilor pentru copiii cu autism de către CNAS, scăzută din lipsa medicilor Decontarea serviciilor în cazul copiilor cu autism de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este scăzută deoarece numărul de medici psihiatri care pot recomanda terapia şi care se află în contract cu CNAS este foarte mic, a afirmat vineri psihologul Raluca Nica în cadrul conferinţei I...
CNAS a semnat contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a semnat contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi cirozei hepatice C, în baza căruia vor beneficia de tratament pacienţii cu stadiul de fibroză F4, comisiile consultative de specialitate ale Ministerului...