Cele mai citite
 


Preşedintele CNAS susţine că de la 1 octombrie coplata nu se va aplica şi bolnavilor cronic
joi, 16 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a declarat miercuri că bolnavii cronic nu vor trebui să plătească în plus, de la 1 octombrie, pentru medicamentele compensate.
El a precizat că dacă pentru un medicament există un generic, acesta va fi gratuit, iar dacă nu există generic pentru medicamentul prescris, se va da gratuit originalul.
'Nu există coplată pentru bolnavii cronic, de la 1 octombrie', a accentuat dr. Lucian Duţă la dezbaterea 'Noul mecanism de compensare a medicamentelor - pro şi contra', organizată de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi Colegiul Medicilor din România.
În ceea ce priveşte sistemul de sănătate, preşedintele CNAS a precizat că CNAS nu gestionează decât banii asiguraţilor, care 'sunt mai mult bani privaţi decât publici'. 'Banii se duc în fondul unic şi de acolo se plătesc serviciile medicale', a adăugat el.
Dr. Duţă, a adus din nou în discuţie faptul că în România sunt 11 milioane de oameni care nu plătesc la fondul de asigurări de sănătate şi acest lucru face să nu existe suficiente fonduri.
'Deşi în ultimii şase-şapte ani au crescut fondurile pentru sănătate, banii nu ajung. Din acest fond, care a scăzut, pe de o parte, pentru că sunt mulţi şomeri şi firme care s-au desfiinţat, trebuie plătite toate serviciile medicale, plus datoriile acumulate', a explicat dr. Duţă.
Referindu-se la situaţia din spitale, preşedintele CNAS a admis că este dezastruoasă, argumentând că banii se scurg din ce în ce mai mult către consumul de medicamente. El a arătat că în situaţii excepţionale se pot cere bani de la stat, lucru care de altfel s-a făcut pentru rectificarea bugetară. El a atras atenţia însă că am putea asista la un faliment al CNAS în următorii doi-trei ani dacă lucrurile continuă astfel.
Dr. Lucian Duţă a recunoscut că măsurile luate au fost dure şi neaşteptate, dar ele sunt necesare pentru a creşte bugetele pentru spitale şi pentru serviciile medicale desfăşurate.
El a făcut referire şi la criza instituţională din sistem, susţinând că nu se ştie exact ce trebuie să facă CNAS şi ce ministerul, existând un mare grad de confuzie. În opinia sa, CNAS ar trebui să apere interesele pacientului, să ceară standarde de sănătate în folosul pacientului.
'Acum suntem obligaţi să încheiem contracte cu toţi furnizorii de servicii, indiferent dacă sunt sau nu competenţi ori oferă servicii medicale de calitate', a spus Duţă.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, moderatorul dezbaterii, a subliniat faptul că pacienţii nu trebuie să sufere, în nici un caz, şi nimeni nu are dreptul să decidă cine trăieşte şi cine moare.
'Nu se poate să discutăm despre sănătatea unui bolnav făcând calcule matematice şi să nu discutăm cu medicii. Din discuţiile cu medicii a reieşit că sunt situaţii când la acelaşi diagnostic, cu aceeaşi substanţă activă, unul nu plăteşte şi unul plăteşte 95 de milioane pentru că diferă miligramele, în cazurile din oncologie', a menţionat prof. dr. Astărăstoae.
El a atras însă atenţia că dacă lista actuală rămâne în vigoare, deşi are multe inadvertenţe, ea nu va fi aprobată de Colegiul Medicilor din România.
Reprezentantul organizaţiei profesionale a medicilor din România a adus în discuţie şi lipsa politicilor coerente pentru sănătate.
Reprezentantul Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), dr. Sorin Popescu, a subliniat că în România se alocă cei mai puţini bani pentru medicamente, deşi se spune că este un consum mare de medicamente. 'Se alocă 45 de euro pe an pe cap de locuitor. Au fost făcute însă multe investiţii în infrastructură, în dotare', a precizat dr. Popescu.
În ceea ce priveşte faptul că se consumă prea multe medicamente, şi medicamente scumpe, dr. Sorin Popescu a spus că în România, până de curând, reţetele se prescriau pe DCI (denumire comună internaţională), şi nu pe brand, iar Casa deconta. 'Se desfăşoară şi export paralel în proporţie de 20-30%, care trebuie luat în calcul la consumul de medicamente', a adăugat reprezentantul ARPIM.
În legătură cu rectificarea din 19 august, dr. Sorin Popescu a explicat că aceasta s-a făcut în cuantum de 2,2 miliarde, exact banii angajaţi anul trecut prin credite de angajament.
Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Cezar Irimia, a spus că pacienţii nu doresc coplată pentru bolile cronice şi pentru programele naţionale. El a cerut precizări ferme în acest sens.
Medicii participanţi la dezbateri au susţinut că listele aflate pe site-ul CNAS au foarte multe neconcordanţe şi din calculele realizate de ei, pe oncologice, boli hepatice, rezultă că în unele situaţii pacienţii sunt nevoiţi să plătească şi sume mari.
Ei consideră că aceste liste trebuie rediscutate şi refăcute, altfel, pacienţii vor fi nevoiţi ca pentru concentraţii diferite să plătească în plus.
Participanţii la dezbatere au atras atenţia că adevărata dimensiune a noilor reglementări privind compensarea medicamentelor se va cunoaşte de la 1 octombrie, când majoritatea pacienţilor vor veni să-şi ia reţetele. În perioada iulie, august, septembrie, ei au avut asigurate medicamentele, prin faptul că au dreptul să ia medicaţia pe trei luni.
Modul de calcul al noilor modalităţi de compensare nu este clar nici pentru medici, nici pentru farmacişti, a reieşit din dezbateri.
Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Clara Popescu, a spus că este greu de înţeles modalitatea de calcul pentru compensare şi a cerut CNAS ca reprezentaţii farmaciştilor să fie consultaţi.
Pacienţii, la rândul lor, au cerut ca şi ei să fie reprezentaţi atunci când sunt luate decizii care privesc sănătatea.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
COPAC: Noul sistem de compensare condamnă la moarte pacienţii Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) susţine că intenţia manifestată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de modificare a sistemului de compensare a medicamentelor condamnă la moarte pacienţii, se arată într-un comunicat remis presei.
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Pacienţi vor scoate bani din buzunari pentaru medicamente Pacienţii vor fi nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru plata medicamentelor, începând cu data de 1 iulie, dacă se păstrează actualul sistem de compensare.
COPAC cere CNAS o dezbatere publică pe tema noilor reglementări Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România(COPAC) solicită public Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să publice pe site-ul său listele de medicamente care vor fi afectate de măsura schimbării metodei de calcul a preţului de referinţă pe listele C1 şi C3, se arată...